Nem fizette a számlákat: bezár a békéscsabai kórház

2011. május 25. 14:32

130 milliósra duzzadt közüzemi tartozása miatt bezárhat a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet. Az intézmény Békéscsaba, valamint vonzáskörzete lakosságának egészségügyi ellátásában központi szerepet tölt be, így amennyiben nem egyenlíti ki tartozását hatalmas problémával kerülhet szembe a térség.

Május 31-vel megbénulhat a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet működése, mivel a Kórház hőellátó rendszere nem kap gázt a Főgáz Zrt-től.

Hatalmas gondot okozna a kórház bezárása
Jelenleg 352 aktív és 167 krónikus ágyon végeznek gyógyító munkát az intézményben. A kórház ellátási területe szakellátónként változó, mintegy 180 ezer főre terjed ki. Járó betegellátásban 50 szakrendeléssel, két mozgó szakorvosi szolgálattal, 22 szakambulanciával és 7 gondozóval állnak a betegek rendelkezésére.


A NÁDEM Kft. 2004. óta szolgáltat a Réthy Pál Kórház számára fűtési hőenergiát, állít elő használati meleg vizet és gőzt. A cég közbeszerzési eljáráson nyerte el a hőszolgáltatást, illetőleg a kórház hőellátó rendszerének működtetését.

A Réthy Pál Kórház a NÁDEM Kft-nek 2009. augusztusa óta nem fizeti meg a hivatalos általános forgalmi adót, illetve 2011. eleje óta nem fizet a hőszolgáltatásért díjat, így a NÁDEM Kft. felé felhalmozott tartozása a mai nappal elérte a 130 millió forintot. Ebből az összegből kellene kiegyenlítenie a NÁDEM Kft-nek a Főgáz Zrt. felé a 107 millió Ft-ot meghaladó gázköltséget.

A NÁDEM Kft. vezetése az elmúlt napokban kapta kézhez a Főgáz Zrt. levelét a gázellátás május 31 utáni megszűntetéséről, így a Kórház betegellátását működési zavarok veszélye fenyegeti, hiszen nem lesz gőz, amivel a műtéti eszközöket sterilizálják és a konyhai berendezéseket működtessék, továbbá használati meleg víz, mely a fürdéshez, tisztálkodáshoz szükséges.

A stratégiai, tartalék olajkészlet felhasználásával is maximum 4 napig tudja a Kórház számára szükséges hőenergiát előállítani a NÁDEM Kft. azt követően semmiféle szolgáltatást nem tud nyújtani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A NÁDEM Kft. az elmúlt években mind az Adóhatóság, mind szakértői véleményekre alapozva kérte az Önkormányzatot, hogy jogkövető magatartást tanúsítson, és a hivatalos általános forgalmi adó mértéket fizesse meg.

A NÁDEM Kft. menedzsmentjének többszöri jelzésére sem történtek meg azok a lépések, amelyek a tartozások megfizetésére irányultak volna. A jelenlegi helyzetben a Társaság a keletkezett gázszámlákat nem képes finanszírozni tovább, így a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet hőellátásának működtetése a következő napokban megáll.

 

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18