36 °C Budapest

Nem fizette a számlákat: bezár a békéscsabai kórház

2011. május 25. 14:32

130 milliósra duzzadt közüzemi tartozása miatt bezárhat a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet. Az intézmény Békéscsaba, valamint vonzáskörzete lakosságának egészségügyi ellátásában központi szerepet tölt be, így amennyiben nem egyenlíti ki tartozását hatalmas problémával kerülhet szembe a térség.

Május 31-vel megbénulhat a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet működése, mivel a Kórház hőellátó rendszere nem kap gázt a Főgáz Zrt-től.

Hatalmas gondot okozna a kórház bezárása
Jelenleg 352 aktív és 167 krónikus ágyon végeznek gyógyító munkát az intézményben. A kórház ellátási területe szakellátónként változó, mintegy 180 ezer főre terjed ki. Járó betegellátásban 50 szakrendeléssel, két mozgó szakorvosi szolgálattal, 22 szakambulanciával és 7 gondozóval állnak a betegek rendelkezésére.


A NÁDEM Kft. 2004. óta szolgáltat a Réthy Pál Kórház számára fűtési hőenergiát, állít elő használati meleg vizet és gőzt. A cég közbeszerzési eljáráson nyerte el a hőszolgáltatást, illetőleg a kórház hőellátó rendszerének működtetését.

A Réthy Pál Kórház a NÁDEM Kft-nek 2009. augusztusa óta nem fizeti meg a hivatalos általános forgalmi adót, illetve 2011. eleje óta nem fizet a hőszolgáltatásért díjat, így a NÁDEM Kft. felé felhalmozott tartozása a mai nappal elérte a 130 millió forintot. Ebből az összegből kellene kiegyenlítenie a NÁDEM Kft-nek a Főgáz Zrt. felé a 107 millió Ft-ot meghaladó gázköltséget.

A NÁDEM Kft. vezetése az elmúlt napokban kapta kézhez a Főgáz Zrt. levelét a gázellátás május 31 utáni megszűntetéséről, így a Kórház betegellátását működési zavarok veszélye fenyegeti, hiszen nem lesz gőz, amivel a műtéti eszközöket sterilizálják és a konyhai berendezéseket működtessék, továbbá használati meleg víz, mely a fürdéshez, tisztálkodáshoz szükséges.

A stratégiai, tartalék olajkészlet felhasználásával is maximum 4 napig tudja a Kórház számára szükséges hőenergiát előállítani a NÁDEM Kft. azt követően semmiféle szolgáltatást nem tud nyújtani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A NÁDEM Kft. az elmúlt években mind az Adóhatóság, mind szakértői véleményekre alapozva kérte az Önkormányzatot, hogy jogkövető magatartást tanúsítson, és a hivatalos általános forgalmi adó mértéket fizesse meg.

A NÁDEM Kft. menedzsmentjének többszöri jelzésére sem történtek meg azok a lépések, amelyek a tartozások megfizetésére irányultak volna. A jelenlegi helyzetben a Társaság a keletkezett gázszámlákat nem képes finanszírozni tovább, így a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet hőellátásának működtetése a következő napokban megáll.

 

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?