13 °C Budapest

Nem fizette a számlákat: bezár a békéscsabai kórház

2011. május 25. 14:32

130 milliósra duzzadt közüzemi tartozása miatt bezárhat a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet. Az intézmény Békéscsaba, valamint vonzáskörzete lakosságának egészségügyi ellátásában központi szerepet tölt be, így amennyiben nem egyenlíti ki tartozását hatalmas problémával kerülhet szembe a térség.

Május 31-vel megbénulhat a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet működése, mivel a Kórház hőellátó rendszere nem kap gázt a Főgáz Zrt-től.

Hatalmas gondot okozna a kórház bezárása
Jelenleg 352 aktív és 167 krónikus ágyon végeznek gyógyító munkát az intézményben. A kórház ellátási területe szakellátónként változó, mintegy 180 ezer főre terjed ki. Járó betegellátásban 50 szakrendeléssel, két mozgó szakorvosi szolgálattal, 22 szakambulanciával és 7 gondozóval állnak a betegek rendelkezésére.


A NÁDEM Kft. 2004. óta szolgáltat a Réthy Pál Kórház számára fűtési hőenergiát, állít elő használati meleg vizet és gőzt. A cég közbeszerzési eljáráson nyerte el a hőszolgáltatást, illetőleg a kórház hőellátó rendszerének működtetését.

A Réthy Pál Kórház a NÁDEM Kft-nek 2009. augusztusa óta nem fizeti meg a hivatalos általános forgalmi adót, illetve 2011. eleje óta nem fizet a hőszolgáltatásért díjat, így a NÁDEM Kft. felé felhalmozott tartozása a mai nappal elérte a 130 millió forintot. Ebből az összegből kellene kiegyenlítenie a NÁDEM Kft-nek a Főgáz Zrt. felé a 107 millió Ft-ot meghaladó gázköltséget.

A NÁDEM Kft. vezetése az elmúlt napokban kapta kézhez a Főgáz Zrt. levelét a gázellátás május 31 utáni megszűntetéséről, így a Kórház betegellátását működési zavarok veszélye fenyegeti, hiszen nem lesz gőz, amivel a műtéti eszközöket sterilizálják és a konyhai berendezéseket működtessék, továbbá használati meleg víz, mely a fürdéshez, tisztálkodáshoz szükséges.

A stratégiai, tartalék olajkészlet felhasználásával is maximum 4 napig tudja a Kórház számára szükséges hőenergiát előállítani a NÁDEM Kft. azt követően semmiféle szolgáltatást nem tud nyújtani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A NÁDEM Kft. az elmúlt években mind az Adóhatóság, mind szakértői véleményekre alapozva kérte az Önkormányzatot, hogy jogkövető magatartást tanúsítson, és a hivatalos általános forgalmi adó mértéket fizesse meg.

A NÁDEM Kft. menedzsmentjének többszöri jelzésére sem történtek meg azok a lépések, amelyek a tartozások megfizetésére irányultak volna. A jelenlegi helyzetben a Társaság a keletkezett gázszámlákat nem képes finanszírozni tovább, így a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet hőellátásának működtetése a következő napokban megáll.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm