16 °C Budapest

Nem fizette a számlákat: bezár a békéscsabai kórház

2011. május 25. 14:32

130 milliósra duzzadt közüzemi tartozása miatt bezárhat a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet. Az intézmény Békéscsaba, valamint vonzáskörzete lakosságának egészségügyi ellátásában központi szerepet tölt be, így amennyiben nem egyenlíti ki tartozását hatalmas problémával kerülhet szembe a térség.

Május 31-vel megbénulhat a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet működése, mivel a Kórház hőellátó rendszere nem kap gázt a Főgáz Zrt-től.

Hatalmas gondot okozna a kórház bezárása
Jelenleg 352 aktív és 167 krónikus ágyon végeznek gyógyító munkát az intézményben. A kórház ellátási területe szakellátónként változó, mintegy 180 ezer főre terjed ki. Járó betegellátásban 50 szakrendeléssel, két mozgó szakorvosi szolgálattal, 22 szakambulanciával és 7 gondozóval állnak a betegek rendelkezésére.


A NÁDEM Kft. 2004. óta szolgáltat a Réthy Pál Kórház számára fűtési hőenergiát, állít elő használati meleg vizet és gőzt. A cég közbeszerzési eljáráson nyerte el a hőszolgáltatást, illetőleg a kórház hőellátó rendszerének működtetését.

A Réthy Pál Kórház a NÁDEM Kft-nek 2009. augusztusa óta nem fizeti meg a hivatalos általános forgalmi adót, illetve 2011. eleje óta nem fizet a hőszolgáltatásért díjat, így a NÁDEM Kft. felé felhalmozott tartozása a mai nappal elérte a 130 millió forintot. Ebből az összegből kellene kiegyenlítenie a NÁDEM Kft-nek a Főgáz Zrt. felé a 107 millió Ft-ot meghaladó gázköltséget.

A NÁDEM Kft. vezetése az elmúlt napokban kapta kézhez a Főgáz Zrt. levelét a gázellátás május 31 utáni megszűntetéséről, így a Kórház betegellátását működési zavarok veszélye fenyegeti, hiszen nem lesz gőz, amivel a műtéti eszközöket sterilizálják és a konyhai berendezéseket működtessék, továbbá használati meleg víz, mely a fürdéshez, tisztálkodáshoz szükséges.

A stratégiai, tartalék olajkészlet felhasználásával is maximum 4 napig tudja a Kórház számára szükséges hőenergiát előállítani a NÁDEM Kft. azt követően semmiféle szolgáltatást nem tud nyújtani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A NÁDEM Kft. az elmúlt években mind az Adóhatóság, mind szakértői véleményekre alapozva kérte az Önkormányzatot, hogy jogkövető magatartást tanúsítson, és a hivatalos általános forgalmi adó mértéket fizesse meg.

A NÁDEM Kft. menedzsmentjének többszöri jelzésére sem történtek meg azok a lépések, amelyek a tartozások megfizetésére irányultak volna. A jelenlegi helyzetben a Társaság a keletkezett gázszámlákat nem képes finanszírozni tovább, így a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet hőellátásának működtetése a következő napokban megáll.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?