7 °C Budapest

Több ezer új munkahely Magyarországon - de hol fognak lakni?

2011. április 12. 05:22

A kecskeméti és győri autóipari beruházások közös jellemzője, hogy a teljes kiépítettség elérésekor a gyárakban igen sok új munkahely lesz. Az újonnan érkező, letelepedni vágyó dolgozóknak, azonban laknia is kell valahol. Legújabb összeállításunkban a két város ingatlanpiacát vettük górcső alá, hogy megvizsgáljuk, miként változtak a kínálati ingatlanárak az elmúlt időszakban.

A Mercedes kecskeméti gyárának építésén az utolsó simításokat végzik. Itt hosszú távon közel 2 500 munkaválló kaphat majd állást. A győri Audi-gyár bővítésével pedig az előrejelzések szerint összesen mintegy 1800 új munkahely jön létre. Győr polgármestere szerint a város be tudja fogadni a gyár bővítése kapcsán érkező munkavállalókat és családjukat. Az azonban nagy kérdés, hogy milyen ingatlanárak várják a hosszútávú munka reményében a városokba érkezőket.

Az internetes keresőportálokon megtalálható kínálati lakásárakat használva tettünk kísérletet arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk a két város lakáspiacát. A Thesys Csoport által elemzett kínálati adatok alapján kerestük a választ arra a kérdésre, hogy hogyan változtak a kínálati lakásárak a panel, illetve tégla szegmensekben 2009. második negyedéve és 2010. negyedik negyedéve között. Az városban eladásra meghirdetett téglaépítésű, illetve panel lakásokat alapvetően két kategóriába osztottuk fel: 50 nm-nél kisebb lakásokra, és ezeknél nagyobb alapterületű ingatlanokra.

Az elemzéshez Kecskemét esetében összesen 2633 tégla és 2496 panel építésű lakás hirdetési adatait, míg Győrben 1406 tégla és 1323 panel lakás adatait használtuk fel, mely már egy tisztított adatállomány, ugyanis a duplikációk és az extrém példák nincsenek benne.

Az elemzés során kiderült, hogy mind a két városban, majdnem minden szegmensben - kivétel a kis győri téglaépítésű lakások - az átlag kínálati négyzetméterárak visszaesése volt tapasztalható a 2009 második negyedéve és 2010 utolsó negyedéve közötti időszakban.

Mi újság panelfronton?

Érdekes, hogy mind a két városban a kisméretű panellakások kínálati négyzetméter árai zuhantak a legnagyobbat. A vizsgált időszak alatt Győrben 11 százalékot, míg ugyanebben az időintervallumban Kecskeméten átlagosan 25 százalékos esés volt tapasztalható. A nagy panellakások árai a szezonális hatásoktól eltekintve, csak pár százalékot estek ez idő alatt.

 

Átlagos kínálati lakásárak, panellakások esetében, Ft/nm (Forrás: Thesys)


Az adatokból az is kiderül, hogy a lakáspiac kínálati árai a két városban a vizsgált időszak végére a panel szegmensben a kicsi és a nagy kategóriákban is megközelítették egymást. Tehát a homogénebb panelpiacon a kis és nagy lakások átlagos négyzetméter árai között eltűnni látszik a különbség Győrben éppúgy, mint Kecskeméten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Mit szeretnél Tégla? Boltívet szeretnék"

A tégla lakások kínálati árainak piaca hektikusabb képet mutat, ez köszönhető annak is, hogy sokkal heterogénebb piacról van szó, mint a panellakások esetében. Összességében elmondható, hogy az egyes szegmensek árszintjei közelítettek egymáshoz, mind a két városban.

 

Átlagos kínálati lakásárak, tégla építésű lakások esetében, Ft/nm (Forrás: Thesys)


A 2010-es év utolsó negyedévében a győri tégla építésű lakások kínálati piacán volt tapasztalható a legnagyobb emelkedés, ahol a kis és nagy lakások árai is megközelítették a 2009 második negyedévben tapasztalható árszintet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm