Több ezer új munkahely Magyarországon - de hol fognak lakni?

2011. április 12. 05:22

A kecskeméti és győri autóipari beruházások közös jellemzője, hogy a teljes kiépítettség elérésekor a gyárakban igen sok új munkahely lesz. Az újonnan érkező, letelepedni vágyó dolgozóknak, azonban laknia is kell valahol. Legújabb összeállításunkban a két város ingatlanpiacát vettük górcső alá, hogy megvizsgáljuk, miként változtak a kínálati ingatlanárak az elmúlt időszakban.

A Mercedes kecskeméti gyárának építésén az utolsó simításokat végzik. Itt hosszú távon közel 2 500 munkaválló kaphat majd állást. A győri Audi-gyár bővítésével pedig az előrejelzések szerint összesen mintegy 1800 új munkahely jön létre. Győr polgármestere szerint a város be tudja fogadni a gyár bővítése kapcsán érkező munkavállalókat és családjukat. Az azonban nagy kérdés, hogy milyen ingatlanárak várják a hosszútávú munka reményében a városokba érkezőket.

Az internetes keresőportálokon megtalálható kínálati lakásárakat használva tettünk kísérletet arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk a két város lakáspiacát. A Thesys Csoport által elemzett kínálati adatok alapján kerestük a választ arra a kérdésre, hogy hogyan változtak a kínálati lakásárak a panel, illetve tégla szegmensekben 2009. második negyedéve és 2010. negyedik negyedéve között. Az városban eladásra meghirdetett téglaépítésű, illetve panel lakásokat alapvetően két kategóriába osztottuk fel: 50 nm-nél kisebb lakásokra, és ezeknél nagyobb alapterületű ingatlanokra.

Az elemzéshez Kecskemét esetében összesen 2633 tégla és 2496 panel építésű lakás hirdetési adatait, míg Győrben 1406 tégla és 1323 panel lakás adatait használtuk fel, mely már egy tisztított adatállomány, ugyanis a duplikációk és az extrém példák nincsenek benne.

Az elemzés során kiderült, hogy mind a két városban, majdnem minden szegmensben - kivétel a kis győri téglaépítésű lakások - az átlag kínálati négyzetméterárak visszaesése volt tapasztalható a 2009 második negyedéve és 2010 utolsó negyedéve közötti időszakban.

Mi újság panelfronton?

Érdekes, hogy mind a két városban a kisméretű panellakások kínálati négyzetméter árai zuhantak a legnagyobbat. A vizsgált időszak alatt Győrben 11 százalékot, míg ugyanebben az időintervallumban Kecskeméten átlagosan 25 százalékos esés volt tapasztalható. A nagy panellakások árai a szezonális hatásoktól eltekintve, csak pár százalékot estek ez idő alatt.

 

Átlagos kínálati lakásárak, panellakások esetében, Ft/nm (Forrás: Thesys)


Az adatokból az is kiderül, hogy a lakáspiac kínálati árai a két városban a vizsgált időszak végére a panel szegmensben a kicsi és a nagy kategóriákban is megközelítették egymást. Tehát a homogénebb panelpiacon a kis és nagy lakások átlagos négyzetméter árai között eltűnni látszik a különbség Győrben éppúgy, mint Kecskeméten.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Mit szeretnél Tégla? Boltívet szeretnék"

A tégla lakások kínálati árainak piaca hektikusabb képet mutat, ez köszönhető annak is, hogy sokkal heterogénebb piacról van szó, mint a panellakások esetében. Összességében elmondható, hogy az egyes szegmensek árszintjei közelítettek egymáshoz, mind a két városban.

 

Átlagos kínálati lakásárak, tégla építésű lakások esetében, Ft/nm (Forrás: Thesys)


A 2010-es év utolsó negyedévében a győri tégla építésű lakások kínálati piacán volt tapasztalható a legnagyobb emelkedés, ahol a kis és nagy lakások árai is megközelítették a 2009 második negyedévben tapasztalható árszintet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?