19 °C Budapest

Belvíz: ingatlanok szinte féláron

Pénzcentrum
2011. február 3. 09:02

Hazánk területének mintegy egyharmadán okoz igen komoly károkat a belvíz. Meglátszik ez az ingatlanpiacon is. Az elmúlt másfél hónapban hatalmas árzuhanás volt tapasztalható az érintett területeken és ez a tendencia az előrejelzések szerint tovább folytatódik, mivel az ingatlanok és földek sok helyütt eladhatatlanná váltak - írja a Napi Gazdaság.

A legkomolyabb károkat Borsod, Nyírség és a Dél-magyarországi régió szenvedte, de súlyos problémákkal küzdenek a nyugat-balatoni és Duna menti területek is. Az érintett szektorokban akár 35-40 százalékos ingatlanár csökkenés is megfigyelhető, és a szakértők szerint további csökkenésre lehet számítani. Kihasználva az alacsony árakat az ingatlanközvetítők véleménye szerint már most érdemes lehet megvásárolni az áron alul kínált szántókat illetve telkeket.

A Sajó és Hernád mentén csaknem 40 százalékkal csökkentek az árak, miután a sokadik ár- és belvíz sújtja a térséget. Tordasi Dávid, a Zempléni Ingatlanközvetítő Kft. főmunkatársa szerint az elmúlt hónapokban megháromszorozódott a térségben piacra került ingatlanok száma.

Ugyanilyen rossz a helyzet a Békésben is, ahol a belvíz több ezer gazdálkodónak mosta el gyakorlatilag mindenét. Napról napra nő azon térségbeli gazdák, földtulajdonosok száma, akik nem tudnak megbirkózni a belvízzel - mondta el Horváth Ferenc, a gyulai kistérség mezőgazdasági referense. Valamint hozzátette, hogy tovább rontja a helyzetet, hogy közülük sokan alig tudják törleszteni az elmúlt években felvett hiteleiket.

Iszonyatos károkat okoz a belvíz a Duna mentén is. A szigetközben az elmúlt rövid időszakban közel duplájára nőtt az eladó ingatlanok száma. Elsősorban olyan házakat, telkeket kínálnak, többnyire óriási árengedménnyel, amelyeket egyfolytában ostromol a belvíz.

A folyó Budapesttől délre eső dunántúli oldalán még ennél is több ingatlan keresi új gazdáját, bár ezek jövője nagyban függ attól, hogy a helyi önkormányzat elő tudja e teremteni a kellő pénzmennyiséget a partfal megerősítésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Balaton magas vízszintje miatt, sokszor kiönt a tó a környező településekre, így itt is áresés figyelhető meg számos part menti településen. Balatonfenyvesen, valamint Balatonmáriafürdő térségben például a helyi ingatlanközvetítők 20-25 százalékos áresésről számolnak be.

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM