7 °C Budapest

Belvíz: ingatlanok szinte féláron

Pénzcentrum
2011. február 3. 09:02

Hazánk területének mintegy egyharmadán okoz igen komoly károkat a belvíz. Meglátszik ez az ingatlanpiacon is. Az elmúlt másfél hónapban hatalmas árzuhanás volt tapasztalható az érintett területeken és ez a tendencia az előrejelzések szerint tovább folytatódik, mivel az ingatlanok és földek sok helyütt eladhatatlanná váltak - írja a Napi Gazdaság.

A legkomolyabb károkat Borsod, Nyírség és a Dél-magyarországi régió szenvedte, de súlyos problémákkal küzdenek a nyugat-balatoni és Duna menti területek is. Az érintett szektorokban akár 35-40 százalékos ingatlanár csökkenés is megfigyelhető, és a szakértők szerint további csökkenésre lehet számítani. Kihasználva az alacsony árakat az ingatlanközvetítők véleménye szerint már most érdemes lehet megvásárolni az áron alul kínált szántókat illetve telkeket.

A Sajó és Hernád mentén csaknem 40 százalékkal csökkentek az árak, miután a sokadik ár- és belvíz sújtja a térséget. Tordasi Dávid, a Zempléni Ingatlanközvetítő Kft. főmunkatársa szerint az elmúlt hónapokban megháromszorozódott a térségben piacra került ingatlanok száma.

Ugyanilyen rossz a helyzet a Békésben is, ahol a belvíz több ezer gazdálkodónak mosta el gyakorlatilag mindenét. Napról napra nő azon térségbeli gazdák, földtulajdonosok száma, akik nem tudnak megbirkózni a belvízzel - mondta el Horváth Ferenc, a gyulai kistérség mezőgazdasági referense. Valamint hozzátette, hogy tovább rontja a helyzetet, hogy közülük sokan alig tudják törleszteni az elmúlt években felvett hiteleiket.

Iszonyatos károkat okoz a belvíz a Duna mentén is. A szigetközben az elmúlt rövid időszakban közel duplájára nőtt az eladó ingatlanok száma. Elsősorban olyan házakat, telkeket kínálnak, többnyire óriási árengedménnyel, amelyeket egyfolytában ostromol a belvíz.

A folyó Budapesttől délre eső dunántúli oldalán még ennél is több ingatlan keresi új gazdáját, bár ezek jövője nagyban függ attól, hogy a helyi önkormányzat elő tudja e teremteni a kellő pénzmennyiséget a partfal megerősítésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Balaton magas vízszintje miatt, sokszor kiönt a tó a környező településekre, így itt is áresés figyelhető meg számos part menti településen. Balatonfenyvesen, valamint Balatonmáriafürdő térségben például a helyi ingatlanközvetítők 20-25 százalékos áresésről számolnak be.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem