28 °C Budapest

Belvíz: ingatlanok szinte féláron

Pénzcentrum
2011. február 3. 09:02

Hazánk területének mintegy egyharmadán okoz igen komoly károkat a belvíz. Meglátszik ez az ingatlanpiacon is. Az elmúlt másfél hónapban hatalmas árzuhanás volt tapasztalható az érintett területeken és ez a tendencia az előrejelzések szerint tovább folytatódik, mivel az ingatlanok és földek sok helyütt eladhatatlanná váltak - írja a Napi Gazdaság.

A legkomolyabb károkat Borsod, Nyírség és a Dél-magyarországi régió szenvedte, de súlyos problémákkal küzdenek a nyugat-balatoni és Duna menti területek is. Az érintett szektorokban akár 35-40 százalékos ingatlanár csökkenés is megfigyelhető, és a szakértők szerint további csökkenésre lehet számítani. Kihasználva az alacsony árakat az ingatlanközvetítők véleménye szerint már most érdemes lehet megvásárolni az áron alul kínált szántókat illetve telkeket.

A Sajó és Hernád mentén csaknem 40 százalékkal csökkentek az árak, miután a sokadik ár- és belvíz sújtja a térséget. Tordasi Dávid, a Zempléni Ingatlanközvetítő Kft. főmunkatársa szerint az elmúlt hónapokban megháromszorozódott a térségben piacra került ingatlanok száma.

Ugyanilyen rossz a helyzet a Békésben is, ahol a belvíz több ezer gazdálkodónak mosta el gyakorlatilag mindenét. Napról napra nő azon térségbeli gazdák, földtulajdonosok száma, akik nem tudnak megbirkózni a belvízzel - mondta el Horváth Ferenc, a gyulai kistérség mezőgazdasági referense. Valamint hozzátette, hogy tovább rontja a helyzetet, hogy közülük sokan alig tudják törleszteni az elmúlt években felvett hiteleiket.

Iszonyatos károkat okoz a belvíz a Duna mentén is. A szigetközben az elmúlt rövid időszakban közel duplájára nőtt az eladó ingatlanok száma. Elsősorban olyan házakat, telkeket kínálnak, többnyire óriási árengedménnyel, amelyeket egyfolytában ostromol a belvíz.

A folyó Budapesttől délre eső dunántúli oldalán még ennél is több ingatlan keresi új gazdáját, bár ezek jövője nagyban függ attól, hogy a helyi önkormányzat elő tudja e teremteni a kellő pénzmennyiséget a partfal megerősítésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Balaton magas vízszintje miatt, sokszor kiönt a tó a környező településekre, így itt is áresés figyelhető meg számos part menti településen. Balatonfenyvesen, valamint Balatonmáriafürdő térségben például a helyi ingatlanközvetítők 20-25 százalékos áresésről számolnak be.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?