18 °C Budapest

Véget ért a téli álom: beindulni látszik a telekpiac

Pénzcentrum
2011. január 28. 10:02

A főváros budai részén illetve a nyugati agglomerációban elhelyezkedő telkek piaca bár még nincs túl holtpontján, azonban ingatlanszakértők véleménye szerint a múlt év második felétől már kisebb fellendülés volt érzékelhető a keresletben - írja a Napi Gazdaság.

A tavalyi év második felében kisebb fellendülés volt érzékelhető a családi házas telkek iránti keresletben, még annak ellenére is, hogy tavaly szeptember végéig mintegy 37 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki mint az azt megelőző évben.

A főváros budai oldalán a kereslet elsősorban Pesthidegkút, Adyliget és Máriaremete parcelláira, valamint a III. kerület összközműves területeire irányul, és az egyébként közkedvelt, a mindenkori keresettségi lista első helyén álló Rózsadomb ebben a teintetben jelenleg háttérbe szorult.

A Rózsadombon ugyanis nincs építmény nélküli telek, csak régi, bontandó házas, melyek ára rendkívül magas. A kínálati négyzetméterár 130-150 ezer forint között mozog, de a nem panorámásakért is elkérik a 100 ezer forintot - magyarázza a hanyagoltság okát Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlan-tanácsadó Kft. társtulajdonosa.

Ezzel ellentétben Pesthidegkúton, Adyligeten és Máriaremetén már jóval olcsóbban - 30-50 ezer forint/négyzetméter áron - hozzá lehet jutni egy-egy összközműves házhelyhez. Ezen kívül szintén keresettek a III. kerület hegyoldalain fekvő telkek - mondja Kaláné, és hozzáteszi: itt az árak az utóbbi években "meredeken" emelkedtek. Táborhegyen a kínálati négyzetméterár jelenleg 60 ezer, a Testvérhegyen 50 ezer forint körül van, de az Aranyhegyen még az olcsóbb telkek négyzetméterára is eléri a 25-30 ezer forintot

 


A Szabadsághegyen fekvő telkek ára 120-140 ezer forint között ingadozik négyzetméterenként, s bár az ezer négyzetméter körüli méretűekre mutatkozik kereslet, a kínálatban inkább nagyobb méretűek találhatóak.

A XI. kerület sasadi részén nagyszerű adottságokkal rendelkező telket már nehezen lehet 50 ezer forintos négyzetméterár alatt találni, míg a XI. és XXII. kerület határán található déli fekvésű rózsavölgyi telkek ára 40-60 ezer forint között mozog négyzetméterenként, és a budafoki fennsíkon valamint a budatétényi területen már 20-25 ezer forint között is hozzá lehet jutni a jó fekvésű telkek négyzetméteréhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budakeszi belterületén alig akad eladó építési telek, ezért magasabb négyzetméterár tapasztalható. A 25-45 ezer forint/négyzetméter körüli árak ellenére azonban még így is igen keresettek a település üres parcellái - mondja Németh Zoltánné, a Németh Ingatlan Iroda tulajdonosa.

Az előző év második felétől érzékelhető csekély érdeklődés a Budaörsön, Törökbálinton, Herceghalmon és Biatorbágyon található építkezésre alkalmas házhelyek iránt, Érden viszont nem indult be a kereslet - véli Flick Gábor, a Budaörsi Ingatlan Stúdió tulajdonos-ügyvezetője.

Az üdülőtelkek, mezőgazdasági és ipari területek piaca viszont továbbra is stagnál ezeken a településeken. Flick szerint idén az építési telkek piaca tovább erősödhet a tavalyi "nekilendülés" után, hiszen a jelenleg még stagnáló telek- illetve építőanyagárak építkezésre buzdíthatják a saját otthonra vágyókat.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem