További mélyrepülés a lakáspiacon - Megjöttek az adatok

Pénzcentrum
2010. november 3. 10:40

A mai napon hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2010 első három negyedévére vonatkozó legfrissebb lakáspiaci adatokat. Bár az adatok az előző negyedévhez képest minimális növekedést mutatnak, a teljes képet tekintve egyelőre további csökkenés jellemzi a hazai lakáspiacot. 2010 első kilenc hónapjában 13,340 új lakás épült, 34%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 14,188 volt, ami 37%-os csökkenést jelent a 2009. január-szeptemberi adatokhoz képest. Már csak 1 nap és kezdetét veszi a Portfolio.hu Property Investment Forum 2010, ahol a legnagyobb hazai ingatlanos cégek mellett a lakáspiac legfontosabb szereplőivel is találkozhat. Jelentkezzen most!


A jelentés megállapítja, hogy a befejezett lakásépítkezések tekintetében 2009 eleje óta tapasztalt csökkenés a lakásépítés újabb mélypontját valószínűsíti 2010 egészére tekintve. Számításaink szerint a használatba vételi és építési engedélyek idei év végére várható száma, az utoljára 11 évvel ezelőtt a lakáspiaci bummot megelőző időszakban tapasztalt, 20 ezres nagyságrend alatt maradhat. Ez a folyamat azonban nem feltétlen negatív, hiszen ahogy arról korábban Bencsik János otthonteremtésért felelős államtitkár is nyilatkozott, Magyarországon nem mennyiségi, hanem minőségi lakáshiány van, így a jövőben nem az építésre, hanem elsősorban a felújításokra kell koncentrálni az erőforrásokat.

2010.09.24 16:36
Bencsik: elsősorban minőségi problémák vannak

A visszaesési folymat tartósságára utalnak az építési engedélyek számára vonatkozó statisztikák is. Budapesten, ahol az új lakásépítési engedélyeket tekintve az év korábbi időszakában még enyhe növekedés, illetve stagnálás volt megfigyelhető, most 6%-os a csökkenés. Az egy évvel korábbihoz képest a fővárosinál jóval erőteljesebb a visszaesés a megyei jogú városokban (52%), a községekben (49%) és a többi városban (46%). Régiós összehasonlításban Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Alföldön következett be drasztikus, 60%-ot is meghaladó csökkenés a kiadott új építési engedélyek számában.

További mélyrepülés a lakáspiacon - Megjöttek az adatok


Az új építési engedélyek visszaesése mellett, az év első kilenc hónapjában a használatba vett lakások száma is a fővárosban esett vissza a legkisebb (31%), illetve a megyei jogú városokban a legnagyobb mértékben (39%) az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az épített lakások számának csökkenése azonban az Észak-Alföldön volt a legerőteljesebb, 52%.

További mélyrepülés a lakáspiacon - Megjöttek az adatok

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kiadott új építési engedélyek alapján országosan 5,628 lakóépület és 3,823 nem lakóépület építését tervezik. Ez a lakóépületek esetében 46, míg a nem lakóépületeknél mindössze 4%-os visszaesést jelent, ami jól tükrözi az ingatlanpiaci szektorok eltérő reakciós képességét a válságra. A nem lakóépületek esetében pedig elsősorban a vidéki ipari és mezőgazdasági fejlesztések dominálnak mind darabszámban, mind alapterületben. Budapesten az előző évhez képest mintegy 10%-kal kevesebb nem lakóépület kapott építési engedélyt, amely azonban alapterületben alig haladja meg az előző évi mennyiség 40%-át. Annak ellenére, hogy a fejlesztések száma szinte stagnálónak mondható, ez a stagnálás a beépítés alatt lévő alapterületekben egyáltalán nem tükröződik a fővárosban, ellentétben a vidéki adatokkal, ahol túlnyomóan meghaladja az előző éves értékeket.

2010.07.30 09:45
Hatalmas a visszaesés - Megjöttek a lesújtó adatok
2010.04.29 09:26
Negyedével esett vissza a használatba vett lakások száma

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?