14 °C Budapest

A biodízel a modernkori területfoglalás eszköze? Óva intenek a természetvédők

Pénzcentrum
2010. november 10. 09:47

Egy most megjelent tanulmány szerint, a biodízel használata és előállítása a következő tíz évben éghajlatváltozáshoz vezethet, valamint az élelmiszer-ellátás biztonságára is negatív hatással lehet. A tanulmány szerint egyértelmű, hogy a bioüzemanyagokat semmilyen állami támogatásban, adókedvezményben nem szabad részesíteni - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Népszabadság cikkében.

Az EU tagállamok növényalapú üzemanyagok előállítására vonatkozó 2020-as célkitűzései a következő tíz évben mintegy 69 ezer négyzetkilométer új földterület bevonását teszik szükségessé. 2020-ra az üzemanyagok 9,5%-a bioüzemanyag lenne, aminek legnagyobb részét élelmiszernövényekből állítanák elő.

A tanulmány arra világított rá, hogy a bioüzemanyagok felhasználása évente 27-56 millió tonnával növelné az üvegház-kibocsájtást. Ha nem változnak meg az uniós célkitűzések az új üzemanyag felhasználására vonatkozóan, sokkal nagyobb kárt fog okozni mintha továbbra is a fosszilis üzemanyagokat használnánk - vélik a természetvédők.

Emellett gondokat okozhat az élelmiszer ellátásban is az új irány, mivel a területfoglalással elveszik az élelmiszertermelés lehetőségét az éhezők elől - tette hozzá Laura Sullivan az ActionAid munkatársa. Lukács András véleménye szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a környezetkímélő módok, a vasút, a tömegközlekedés valamint a kerékpározás népszerűsítésére.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm