24 °C Budapest

Szennyvízből üzemanyag: már nálunk is elérhető

2010. szeptember 22. 15:02

Közép-Európa első, biometán üzemanyag tankolására alkalmas töltőkútját avatták fel szerdán Zalaegerszegen, a Zalavíz Zrt. szennyvíztisztítójának területén.

Gyutai Csaba, a város alpolgármestere az avatáson elmondta: a szennyvíziszapból előállított és tisztított biometánnal kezdetben a Zalavíz autóit hajtják, de a tervek szerint a város tömegközlekedési járműveit is elláthatják az itt nyert üzemanyaggal. Ez jelentős megtakarításokat hozhat, hiszen jelenleg 90-100 forintos literenkénti önköltségi áron tudják biztosítani a szennyvíztelepen nyert biogázt.

A politikus hozzátette: a zalai megyeszékhely jövőjének szempontjából is nagy jelentőségű az önkormányzat résztulajdonában álló társaság beruházása. A zalai megyeszékhely ugyanis ökovárossá szeretne válni, amelynek része, hogy teljes körűen szelektíven kezelik a hulladékot, akár ásványvíz minőségű ivóvizet kívánnak biztosítani a lakosságnak, és az alternatív energiaforrások hasznosításának további lehetőségeit is megteremtik.

Burján Richárd, a Zalavíz elnök-vezérigazgatója kifejtette: a szennyvíztisztítóban keletkező iszapot egy rothasztó toronyba vezetik, majd az itt keletkező biogázt tisztítják, szűrik és sűrítik, hogy a megfelelően átalakított gépkocsikba tankolhassák. A biogáz tisztító 150 millió forintos beruházásához a kohéziós alapból 95 százalékos támogatást nyertek, a töltőállomást pedig saját forrásból, 20 millió forintból alakították ki.

A Zalavíz vezetője elmondta: a fejlesztés gazdaságilag is megtérülő beruházás, de jelentős környezetvédelmi haszonnal is jár, miután a biometánnal hajtott autóknak lényegesen alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása is. Egyelőre egy személyautót alakítottak át az új üzemanyagfajtára, de a tervek szerint a meglévő közel százdarabos autópark cseréjével teszik alkalmassá járműveiket a biometán üzemmódra.

A cégvezető elmondta, hogy a beruházás kapcsolódik a Zalaegerszeg és térségében évek óta folyó szennyvízprojekthez. Ennek részeként 13 milliárd forintos költséggel újult meg és bővült a térségben a csatornahálózat és korszerűsítették a szennyvíztelepet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zalai megyeszékhelyen az energiahatékonysági beruházások eredményeként a keletkező biogázt fűtésre, gázmotorokkal villamos energia termelésére és most már üzemanyag előállítására is hasznosítani tudják. Akár a földgázhálózatból is képesek az autók gáznemű üzemanyagát előállítani.

A környezettudatosság jegyében Zalaegerszegen és Lentiben klórozás helyett UV-fénnyel fertőtlenítik az ivóvizet, a rothasztó tornyokban pedig ultrahangos bontással távolítják el a lerakódásokat. Ezen túlmenően pályáztak egy két lépcsőben megvalósuló, az ivóvíz minőségét javító beruházásra is.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?