32 °C Budapest

A láncfűrészes kirándulók egyre rafináltabbak

2010. október 21. 16:02

Évente legalább százmillió forint kár írható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fatolvajok számlájára, akik gátlástalanul irtják, tarra vágják az erdőt több térségben, főleg Sajólád és Girincs település határában - mondta Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója Sajóládon, egy letarolt erdőnél tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A 103 ezer hektárnyi állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodó Északerdő Zrt. erdeiben óriási károkat okoznak a fatolvajok, évente 7-10 ezer köbméternyi fát vágnak ki, amelynek értéke eléri a 100 millió forintot - közölte a cég vezérigazgatója, megemlítve: az erdők védésére, őrzésére évente és átlagosan 10-12 millió forintot költenek, de sokszor hiába.

Emellett évente sok millió forintot költenek még az erdők védésére, ám a fatolvajok egyre rafináltabbak, sokan már nemcsak saját maguk téli tüzelőjének lopják az erdőt, hanem értékesítik is az illegálisan kivágott fát.

Sajólád és Girincs körzetében jószerivel eltűnt az erdő, 15-20 éve folyamatos a lopás, az illegális fakivágás, a kár ez idő alatt elérte a 400 millió forintot.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?