18 °C Budapest

Eszkimó olajsejkeket szül az orosz-amerikai kincskereső verseny?

2010. augusztus 5. 09:17

Ismét kutatóexpedíciót indítottak az amerikaiak és a kanadaiak az Északi-sarkra, ahol adatokat gyűjtenek annak bizonyítására, hogy az észak-amerikai kontinentális talapzat a sarkvidékre is benyúlik. A hét elején az oroszok is bejelentették, hogy igényt támasztanak a sarkvidék egy részére. A klímaváltozással rövidesen hozzáférhetővé válnak az Arktisz óriási nyersanyagkészletei, bár a környezetvédők már most követelik, hogy tiltsanak meg mindenféle bányászatot a térségben - írja a Világgazdaság.

Az amerikai Healy jégtörő még hétfőn futott ki a sarkvidék irányába, amelyet szerdánegy kanadai kutatóhajó követett. Pontos méréseket végeznek annak megállapítására, hogy hol végződik az észak-amerikai kontinens. Röviddel korábban egy orosz atomjégtörő és egy kutatóhajó mért a térségben, majd az orosz kormány nyilatkozatban közölte, hogy jogot formál egy 1,2 millió négyzetkilométernyi területre, amely közvetlenül az Északi-sark alatti részeket is magában foglalja.

Ilyen lesz a Föld jégsapka nélkül - képek

Meteorológusok szerint néhány éven belül a sarki jég nyáron elolvad, ami megkönnyíti a térség gazdasági hasznosítását, így a tét óriási. Az Északi-sark környéke hatalmas nyersanyagkészletekkel rendelkezik, ott található a világ energiahordozó-tartalékainak mintegy negyede, jelentős készletek vannak ónból, mangánból, nikkelből, aranyból, platinából és gyémántból is. Kőolajból akár kétszer annyi lehet a térségben, mint - a világ vezető exportőr országában - Szaúd-Arábiában. Vonzó lehet még a halállomány is.

Rémítő meglepetést tartogat számunkra az olvadó jégsapka!

Az arktiszi területekre a már említett három ország mellett Norvégia, Dánia is pályázik. Az érintett öt állam két évvel ígéretet tett, hogy elkerüli a területi konfliktusokat, és a gazdasági célokat összhangba hozza a környezetvédelmi feladatokkal.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Jogszabályi háttér

Oroszország 1997-ben ratifikálta az ENSZ tengerjogi egyezményét. Ennek értelmében a területi vizeket a környék országai 12 tengeri mérföldre terjeszthetik ki, s 200 tengeri mérföldnyi, bizonyos esetekben 350 tengeri mérföldnyi kizárólagos gazdasági jogot vindikálhatnak maguknak (1 tengeri mérföld 1853 méter). Most viszont az érintett országok azzal érvelve akarnak saját gazdasági zónákat kialakítani, hogy a terület lényegében az eurázsiai, illetve az észak-amerikai kontinentális talapzat természetes meghosszabbítása.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?