18 °C Budapest

Eszkimó olajsejkeket szül az orosz-amerikai kincskereső verseny?

2010. augusztus 5. 09:17

Ismét kutatóexpedíciót indítottak az amerikaiak és a kanadaiak az Északi-sarkra, ahol adatokat gyűjtenek annak bizonyítására, hogy az észak-amerikai kontinentális talapzat a sarkvidékre is benyúlik. A hét elején az oroszok is bejelentették, hogy igényt támasztanak a sarkvidék egy részére. A klímaváltozással rövidesen hozzáférhetővé válnak az Arktisz óriási nyersanyagkészletei, bár a környezetvédők már most követelik, hogy tiltsanak meg mindenféle bányászatot a térségben - írja a Világgazdaság.

Az amerikai Healy jégtörő még hétfőn futott ki a sarkvidék irányába, amelyet szerdánegy kanadai kutatóhajó követett. Pontos méréseket végeznek annak megállapítására, hogy hol végződik az észak-amerikai kontinens. Röviddel korábban egy orosz atomjégtörő és egy kutatóhajó mért a térségben, majd az orosz kormány nyilatkozatban közölte, hogy jogot formál egy 1,2 millió négyzetkilométernyi területre, amely közvetlenül az Északi-sark alatti részeket is magában foglalja.

Ilyen lesz a Föld jégsapka nélkül - képek

Meteorológusok szerint néhány éven belül a sarki jég nyáron elolvad, ami megkönnyíti a térség gazdasági hasznosítását, így a tét óriási. Az Északi-sark környéke hatalmas nyersanyagkészletekkel rendelkezik, ott található a világ energiahordozó-tartalékainak mintegy negyede, jelentős készletek vannak ónból, mangánból, nikkelből, aranyból, platinából és gyémántból is. Kőolajból akár kétszer annyi lehet a térségben, mint - a világ vezető exportőr országában - Szaúd-Arábiában. Vonzó lehet még a halállomány is.

Rémítő meglepetést tartogat számunkra az olvadó jégsapka!

Az arktiszi területekre a már említett három ország mellett Norvégia, Dánia is pályázik. Az érintett öt állam két évvel ígéretet tett, hogy elkerüli a területi konfliktusokat, és a gazdasági célokat összhangba hozza a környezetvédelmi feladatokkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jogszabályi háttér

Oroszország 1997-ben ratifikálta az ENSZ tengerjogi egyezményét. Ennek értelmében a területi vizeket a környék országai 12 tengeri mérföldre terjeszthetik ki, s 200 tengeri mérföldnyi, bizonyos esetekben 350 tengeri mérföldnyi kizárólagos gazdasági jogot vindikálhatnak maguknak (1 tengeri mérföld 1853 méter). Most viszont az érintett országok azzal érvelve akarnak saját gazdasági zónákat kialakítani, hogy a terület lényegében az eurázsiai, illetve az észak-amerikai kontinentális talapzat természetes meghosszabbítása.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?