16 °C Budapest

Brutális összeomlás: vallottak a kutasok

Pénzcentrum
2010. július 12. 08:24

Ismét drámai mértékben csökkent a hazai üzemanyag-fogyasztás a második negyedévben Magyarországon. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai alapján a visszaesés 13%-os volt - elsősorban a benzin kereslet zuhanásának köszönhetően.

A MÁSZ által lefedett töltőállomásokon az eladott üzemanyag mennyisége 756 millió litert tett ki a második negyedévben, ami 13%-os visszaesésnek felel meg az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.


Ez a visszaesés ráadásul még az első negyedévesnél is nagyobb, hiszen az év első három hónapjában 12%-kal zsugorodott a piac. Az első negyedévben még mondhattuk azt, hogy a 2010. január 1-én bekövetkezett durva jövedéki adóemelés miatt a fogyasztók a tavalyi negyedik negyedévben olyan előrehozott kereslettel jelentek meg a benzinkutakon, amely aztán az első negyedévben kiesett a fogyasztásból, most azonban ezt már nem hozhatjuk fel indokként.

Azt azonban sokkal inkább, hogy:

1. A tavalyi évben a forint rendkívül gyenge volt, így a külföldieknek (különösen az otthon euróval fizetőknek) nagyon megérte Magyarországon tankolni. Ez felhajthatta a tavalyi első negyedévi fogyasztási adatokat.
2. A tavalyi első negyedév óta két komoly jövedéki adóemelés is történt hazánkban, amelyek súlyosan felhajtották az árakat. A forint mindeközben jócskán visszaerősödött, így a külföldiek ma már valószínűleg inkább kerülik a magyarországi tankolást. Sőt, erősödhetett a hazánkból külföldre irányuló benzinturizmus.
3. A magyar benzin és gázolajárak a tavalyi év elején visszaestek, ma azonban soha nem látott magasságokban tartózkodnak. Bár az üzemanyagok kereslete kevésbé rugalmas, ugyanakkor az áremelkedés, illetve a gazdasági válság miatt csúcsra hágó munkanélküliség már valószínűleg nyomást gyakorol a lakossági fogyasztásra is.

A visszaesést elsősorban a benzin kereslet csökkenése okozta, itt 16%-kal esett a volumen, míg a gázolaj esetében 10.5%-kal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A megoszlást tekintve a dízel aránya enyhén csökkent, természetesen a benzinfogyasztás javára, ami egy évek óta tartó trendet tört meg.


A második negyedévben 15%-kal csökkent a 98-as benzin fogyasztása, a teljes fogyasztáson belül a súlya így továbbra is marginális.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?