4 °C Budapest

Brutális összeomlás: vallottak a kutasok

Pénzcentrum
2010. július 12. 08:24

Ismét drámai mértékben csökkent a hazai üzemanyag-fogyasztás a második negyedévben Magyarországon. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai alapján a visszaesés 13%-os volt - elsősorban a benzin kereslet zuhanásának köszönhetően.

A MÁSZ által lefedett töltőállomásokon az eladott üzemanyag mennyisége 756 millió litert tett ki a második negyedévben, ami 13%-os visszaesésnek felel meg az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.


Ez a visszaesés ráadásul még az első negyedévesnél is nagyobb, hiszen az év első három hónapjában 12%-kal zsugorodott a piac. Az első negyedévben még mondhattuk azt, hogy a 2010. január 1-én bekövetkezett durva jövedéki adóemelés miatt a fogyasztók a tavalyi negyedik negyedévben olyan előrehozott kereslettel jelentek meg a benzinkutakon, amely aztán az első negyedévben kiesett a fogyasztásból, most azonban ezt már nem hozhatjuk fel indokként.

Azt azonban sokkal inkább, hogy:

1. A tavalyi évben a forint rendkívül gyenge volt, így a külföldieknek (különösen az otthon euróval fizetőknek) nagyon megérte Magyarországon tankolni. Ez felhajthatta a tavalyi első negyedévi fogyasztási adatokat.
2. A tavalyi első negyedév óta két komoly jövedéki adóemelés is történt hazánkban, amelyek súlyosan felhajtották az árakat. A forint mindeközben jócskán visszaerősödött, így a külföldiek ma már valószínűleg inkább kerülik a magyarországi tankolást. Sőt, erősödhetett a hazánkból külföldre irányuló benzinturizmus.
3. A magyar benzin és gázolajárak a tavalyi év elején visszaestek, ma azonban soha nem látott magasságokban tartózkodnak. Bár az üzemanyagok kereslete kevésbé rugalmas, ugyanakkor az áremelkedés, illetve a gazdasági válság miatt csúcsra hágó munkanélküliség már valószínűleg nyomást gyakorol a lakossági fogyasztásra is.

A visszaesést elsősorban a benzin kereslet csökkenése okozta, itt 16%-kal esett a volumen, míg a gázolaj esetében 10.5%-kal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A megoszlást tekintve a dízel aránya enyhén csökkent, természetesen a benzinfogyasztás javára, ami egy évek óta tartó trendet tört meg.


A második negyedévben 15%-kal csökkent a 98-as benzin fogyasztása, a teljes fogyasztáson belül a súlya így továbbra is marginális.

 

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem