Vidékre menekülnek a pestiek: az olcsóbb élet reménye

Pénzcentrum
2010. július 24. 07:02

Ezekben a hónapokban - részben a magas devizaárfolyamok miatt - ismét egyre többeknek aktuális a lakáseladás kérdése. Sok budapesti gondolja úgy, hogy a megoldást a vidékre költözés jelentheti. Míg korábban a főváros környéki települések inkább csak a csendre és a nyugalomra vágyók számára jelentettek ideális megoldást, manapság ismét növekszik azon aránya, akik kihasználva az alacsony vidéki ingatlanárakat, hajlandóak lennének lemondani fővárosi lakcímükről.

Nem egyedülálló a példa

A fővárosban és környékén a 90-es évek elején-közepén zajlott le egy nagyobb kiköltözési hullám - bár ez elsősorban a nyugat-budai agglomeráció területére korlátozódott, ahol jó érzékkel ismerték fel a beruházók és a telkek tulajdonosai a megváltozott igényeket - mára Budajenő, Páty és Telki környéke az ország legdrágább települései közé tartozik - azonban a kevésbé felkapott Pest megyei településeken, vagy akár néhány kilométerrel távolabb továbbra is a fővárosi áraknál lényegesen olcsóbban lehet házakat, lakásokat vásárolni.

A vidékre, a fővárostól távolabb való költözés egyáltalán nem egyedülálló jelenség, Londonban vagy Párizsban külön irodalma van a fővárost körülvevő települések ár és megélhetési viszonyainak - a magas városi ingatlanárak miatt egyáltalán nem szokatlan, hogy valaki fél-egyórányi autó vagy vonatútra lakik munkahelyétől, amely a fővárosban található. (Igazságos persze azt is hozzátenni, hogy az említett nagyvárosok elővárosi közlekedése össze sem hasonlítható a hazai helyzettel). Hazánkban sem kell azonban túlságosan messzire menni a fővárostól, hogy jóval kedvezőbb ingatlanárakkal (és megélhetési költségekkel) lehessen számolni.

Autópálya vagy vonat

A költözéshez meg kell találni az ideális helyszínt, ahol a közlekedési lehetőségek és a szolgáltatások lehetővé teszik, hogy adott esetben gyorsan be lehessen jutni a fővárosba, vagy az ottani infrastruktúra egy része helyben is elérhető legyen. Alapvetően a kiköltözők az autópályákhoz közelebb (10-15 km) eső településeket részesítik előnyben, illetve azokat a helyszíneket, ahol kötöttpályás közlekedés (HÉV, vasút) áll rendelkezésre.

Ilyen lehetőség például az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult Velencei-tó, ahol 12-15 millió forintért már családi házat lehet vásárolni, használt téglalakást pedig már akár 7-8 millió forintért is lehet találni - a települések egyébként régóta Székesfehérvár és részben Budapest elő (és alvó) városaként is funkcionálnak, a főváros 40-50 perc alatt elérhető. Hasonló a helyzet Dunakeszin is, bár ott az élénk kereslet miatt a válság előtt az árak is egyre inkább elindultak felfelé - de még mindig lehet jó ajánlatokat találni.

 


Fontosak a járulékos költségek

Az olcsón kínált házat, lakást az esetek többségében fel kell újítani, ennek számlája pedig akár több millió forint is lehet - jelzik piaci szakértők, valamint plusz költséggel kell kalkulálni a közlekedésre, illetve a kert fenntartására is - ami éves szinten a többszázezer forintot is elérheti. Divat mostanság néhány millió forintért kínált parasztházakat megvásárolni, ezek komfortosítása, a korábban megszokott igények kielégítésének megteremtése szintén olyan költség, melyet érdemes betervezni.

Azokon a településeken, ahol kevésbé jó a tömegközlekedés, vagy kevés az elérhető infrastruktúra a tapasztalatok szerint - főleg nagyobb család esetén - két autóra is szükség lehet, ezt is számításba kell venni a költségek tervezésénél. Ugyan nem közvetlen költségként jelentkezik, de a fővárostól távolabbra költözés életformaváltással is jár - vélik az agglomerációval foglalkozó ingatlanosok - jobban kell tervezni a napi teendőket, illetve aki munka után egyszer már hazament, ritkábban veszi rá magát, hogy este ezért vagy azért beugorjon a városba.

Mi mennyibe kerül?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha csak a viszonylag könnyen elérhető Pest megyei településekben gondolkodik valaki, 80-100 négyzetméteres használt családi ház már 12-15 millió forint környékén elérhető - ennyit pedig a fővárosi ingatlanok jelentős részéért el lehet kérni. A kevésbé igényesek, igazi kihívásokra vágyok akár 4-5 millió forintért is vásárolhatnak családi házat (egy budapesti panellakás árából akár kettőt is), például Gödöllő, Vác, Kismaros környékén, vagy éppen a Tápióságban - bár ennyiért jellemzően vályogházak, vagy üdülőövezetben található ingatlanok érhetőek el.

 

 


20 és 25 millió forint között már bőséges, nagy alapterületű családi házas kínálatból lehet válogatni, gyakorlatilag a korábban említett felkapott nyugat-budai terület kivételével szinte mindegyik Pest megyei településen lehet már ingatlant vásárolni - ezek természetesen lényegesen jobb állapotban vannak, mint a pár millió forintért elérhető társaik.

Igen jól látható, hogy a települések presztízsét bizony vidéken is meg kell fizetni - az 10 legdrágább átlagos négyzetméterárral rendelkező települések bizonyos esetekben még a budapesti áraknál is drágábbak, ugyanakkor a kevésbé preferált területeken harmad-negyed áron lehet vásárolni. A döntésnél érdemes figyelembe venni azt is, melyik - jelenleg még olcsó - településben van fejlődési potenciál.

Elköltözni Budapestről

Vidékre költözési tervek esetében egyetlen dolog akadályozhatja meg a gyors megvalósulást - a budapesti lakás eladása. Sajnos a gazdasági válság hatására az ingatlanok értékesítési ideje meghosszabbodott, sőt, kialakultak olyan szegmensek a piacon, ahol meglehetősen nehéz az eladó lakástól megszabadulni - azon az áron legalábbis, melyet a tulajdonos első körben elképzelt magának. A jellemző értékesítési idő 30-120 nap között alakul - optimális esetben, azonban bőségesen akad olyan lakás a kínálatban, melyet 1.5 éve próbálnak értékesíteni, úgy tűnik, sikertelenül.

A legnagyobb érdeklődés a belvárosi és környéki, 15-20 millió forint közötti ingatlanok iránt van (ahogy a korábbi példából látható, ennyiért is kényelmesen be lehet rendezkedni vidéken), de a külső kerületek, vagy drágább árfekvésű ingatlan esetén, lehet egy kicsit még várni kell a kiköltözésre. Alternatív megoldás lehet (megfelelő hitelképesség esetén) a vidéki családi ház hitelből történő megvásárlása, melyet a fővárosban maradó lakás kiadásából befolyó bérleti díjból lehet törleszteni - érdemes azonban tudni, hogy a piaci helyzet következtében sok bank elég szkeptikusan áll a kisebb vidéki településeken található ingatlanok finanszírozásához.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?