19 °C Budapest

Kérdőjelek az adócsökkentés körül

Pénzcentrum
2010. június 4. 10:02

Július elsejével már szinte biztosan nem lép életbe semmilyen adótörvény-módosítás, és a kormány által tegnap kommunikált költségvetési aggályok a jövő év eleji adótehercsökkentés mértékére is kihatással lehetnek - írja a Világgazdaság. Korábban több lehetséges adócsökkentési forgatókönyv is felmerült, egyelőre csak találgatni lehet a kormány konkrét terveiről.

Már az országgyűlési választás után merült fel a mostani kormány részéről az ötlet, hogy akár január 1-jéig visszamenőlegesen is meg lehetne szüntetni a személyi jövedelemadózási szabályok közül az adóalapot 27%-kal növelő szuperbruttósítást. Ennek a lépésnek a hatására az előző kormány számításai szerint mintegy 420 milliárd forint esne ki az idei költségvetés bevételi oldalán. A büdzsé állapotáról szóló tegnapi negatív bejelentések után pedig nem valószínű, hogy az idei évre ilyen mértékű terhet vállalna az új kormány.

Visszamenőlegesen eltörölheti a szuperbruttósítást a Fidesz

Minden negyedik adót eltörölheti a Fidesz

A jövő évre vonatkozóan szóba került a családi adózás bevezetése is, mellyel kapcsolatban szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a családi adóztatás bonyolítaná az adórendszert. Emellett kellően alapos előkészítéséhez sok időre van szükség, ezért 2011-es bevezetése nehezen kivitelezhető.

Az szja szabályok gyökeres módosításával párhuzamosan bizonyos cafeteria juttatások adómentességének visszaállításáról már a választási kampány során is szó volt. A jelenleg 25%-os adótartalommal rendelkező béren kívüli juttatások adómentessé tétele előzetes számítások szerint mintegy 50 milliárd forintos terhet róhat az államkasszára a következő táblázatban látható megoszlásban:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az általános forgalmi adó normál (25%-os) kulcsának leszállítása - a 2006-os lépéssel ellentétben - idén fel sem vetődött. Az áfa esetében bizonyos termékek és szolgáltatások kedvezményes kulcsokba (18 és 5 százalék) történő sorolásáról lehet szó az adócsökkentés során. Ilyen lehet az élelmiszerek áfatartalmának csökkentése, vagy a lakásépítési illetve lakásfelújítási munkálatok áfájának mérséklése.

Hússzövetség: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
perfekt  |  2022.05.12 08:24
A legnagyobb körültekintés, szakmai felkészültség ellenére is előfordulhat, hogy az összeállított (l...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30