27 °C Budapest

A legolcsóbb budapesti lakások idén tavasszal

2010. április 12. 05:22

Ismét kigyűjtöttük a legolcsóbb budapesti lakásokat, ezúttal belsőbb, frekventáltabb kerületeket vettük górcső alá. Bár 7 millió forintból már mindegyik kerületben kapunk lakást, ezek többnyire kisebb garzonok, vagy panel lakások. 10 millióért viszont már nagyobb, akár 2 szobás lakások is elérhetőek. Különösen a válság kapcsán válik érdekessé az olcsó lakások helyzete, mivel a hitelezés visszaesésével a kisebb ingatlanok relatíve felértékelődtek.

Ismét eljött az ideje, hogy áttekintsük, milyen lakásokhoz is lehet hozzájutni Budapesten, a lehető legkevesebb pénzből. Így az egyik legnagyobb online adatbázisból kigyűjtöttük a legolcsóbb lakásokat a belső kerületekből, mind Budáról, mind Pestről. Nem meglepő, de új építésű lakást 10 millióért nem találni ezeken a környékeken.

Ahogy a válság hatására a jelzáloghitelezés visszaszorult, úgy értékelődtek le a nagyobb, értékesebb ingatlanok, amelyek megvételéhez az önrészen felül hitelre is szükség volt. A jövedelmek csökkenésével hasonló tendencia figyelhető meg a lakásbérlések kapcsán is. Emiatt ha rendelkezik valaki befektethető 5-7 millió forinttal, érdemes lehet elgondolkodnia, hogy akár kisebb lakó ingatlanokba invesztáljon.

Egy 15-20 négyzetméteres VIII. kerületi garzont már 35-40 ezer forintért bérbe lehet adni, így ha egy 5-6 millió forintos garzont sikerül kiadni,kis szerencsével bő tíz év alatt már megkereshetjük a vásárlásba fektetett pénzünket. (És ingatlanárak növekedését még figyelembe sem vettük.)

A vizsgált budai kerületekben (I., II., XI., XII.) legolcsóbban 4,5 millió forintért lehet lakáshoz jutni. Ez a lakás azonban mindössze 16 négyzetméteres, földszinti félszuterén lakás, amely mindössze egy szobából áll, és ebben a szobában található egy kisebb konyha rész, és a zuhanykabin. Ehhez a felújított, bútorozott minigarzonhoz tartozik egy pince rész is, így a 15000 forintos rezsivel egy egyedülálló embernek megfelelő lakhely lehet, de akár befektetésnek is meggondolható.

Budán hasonló áron leginkább önkormányzati lakások, vagy hasonló garzonok bérleti jogához lehet csak hozzájutni. Kicsit többért, 6,4 millió forintért már egy 17 négyzetméteres második kerületi garzont lehet venni, impozáns környezetben a Horvát utcában, közel a Mechwart ligethez. Ahogy a hirdetés szövege is mondja, "jó befektetés, diákoknak, fiatal pároknak és irodának is megfelelő".

Befektetésnek is megfontolandó egy Kelenföldi pályaudvar környékén árult 37 négyzetméteres kis lakás, hiszen a környék egyre inkább felértékelődik, ahogy közeledik a négyes metró átadása. Az összkomfortos felújított gázfűtésű lakást 6,9 millió forintért vásárolhatjuk meg, így egy négyzetmétere 186 ezer forintba kerül.

Mint ahogy az Pesten is jellemző, hasonló árfekvésben lehet panel lakásokhoz is jutni, Budán 7 millió forint alatt összkomfortos panel lakást csak a XI. kerületi Fejér Lipót utcában kapni, ami ráadásul lakás céljára nem is igazán alkalmas vállalkozásnak viszont annál inkább.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pesti lakásokat vizsgálva, elsősorban a belső kerületekre koncentráltunk, tehát az V.- IX. kerületekre, ezen felül a még viszonylag frekventáltabb XIII. kerületre. A kép hasonlít a tavalyira, tehát 4-5 millió forint alatt leginkább csak önkormányzati lakások bérleti jogát lehet megvenni.

Kigyűjtöttük az általunk vizsgált kerületek legolcsóbb lakásárait. Ahhoz, hogy bármelyik kerületben lakóingatlanhoz jussunk, legalább 7 millió forinttal kell rendelkeznünk, de főleg a VIII. és a XIII. kerületben már 3 millió forint is elég lehet ahhoz, hogy szerezzünk egy garzonlakást. Nem meglepő, hogy egy négyzetméter ára a budai kerületekben, illetve az V. kerületben akár a többszöröse is lehet a többi forgalmasabb pesti kerületben található négyzetméteráraknak.

Forrás: ingatlan.com/Pénzcentrum gyűjtés


Akik nem ódzkodnak a panel lakásoktól, azok számára kedvező ajánlatok kínálkoznak. A XIII. kerületi Kassák Lajos utcában egy kétemeletes ház földszintjén komfortos felújított 21 négyzetméteres lakáshoz lehet jutni, öt és fél millió forintért. 6 millió forintból pedig már kedvünkre válogathatunk a 30 négyzetméteres VIII. kerületi Práter utcai panel lakásokból. Még tovább menve, 7 millió forintból viszont már egy parkra néző, 51 négyzetméteres panel lakást vehetünk a Losonci téren, amely kecsegtető, 135 ezer forintos négyzetméter árat jelent.

A legolcsóbb lakás mindössze 6 négyzetméteres. A József utcai mini lakásban be van építve még egy 4 négyzetméteres galéria is, amely majdnem megduplázza a lakás alapterületét. Ezért a jó állapotú és frekventál helyen fekvő lakásért 2,6 millió forintot kérnek. Egy négyzetméter árát tekintve azonban már nem olyan olcsó, hiszen több mint 430 ezer forintba kerül, amin persze a 4 négyzetméteres galéria sokat csökkenthet -kérdés persze, hogy mit is lehet kezdeni egy ilyen szupermini ingatlannal.

7-8 millió forintért már nagyobb a kínálat. Ennyi pénzért a VI-VII. kerületben, főleg 25-30 négyzetméteres garzon lakásokat találni, vagy panelből akár 40-50 négyzetmétereseket, főleg a VIII., vagy a XIII. kerületben. Ez utóbbiak négyzetméteréért 140-240 ezer forintot is elkérnek, tehát a szórás igen nagy az elhelyezkedéstől függően, míg a garzonok négyzetméterárai 200-280 ezer forint között szóródnak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?