Csökken a hődíj, korszerűsítik a távfűtést Tatabányán

Pénzcentrum
2010. február 12. 11:32

Tatabánya Önkormányzata és az ELMIB Energetikai Zrt. átvette a Tatabányai Fűtőerőmű irányítását a Magyar Villamos Művekkel kötött adásvételi szerződés lezárásával. A város és az energetikai társaság megkezdi a tervezett fejlesztések előkészítését, melyek egyszerre javíthatják az erőmű hatékonyságát és csökkenthetik a környezet terhelését. A tulajdonosváltás azonnali haszna a fogyasztók számára, hogy az fűtési elő- és utószezonban a hődíj több mint harmadával, 35 százalékkal csökken.

Lezárult a Tatabányai Fűtőerőmű megvásárlása, az ELMIB Energetikai Zrt. és Tatabánya Város önkormányzata kifizette a társaság 3,6 milliárdos vételárát a Magyar Villamos Művek Zrt-nek. Az ELMIB és Tatabánya Önkormányzata tavaly írta alá az adásvételi szerződést az állami energiacéggel, a megállapodás értelmében a Fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona került a városhoz, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdona mellett üzemelteti, szakmai tudásával segíti a mintegy száz főnek munkát adó társaságot.

Tatabánya városa az ELMIB együttműködésével a korábban kötött megállapodás értelmében megkezdi a városi fűtési rendszer korszerűsítését. A város a fűtőerőmű nyereségének jelentős részét a távfűtési rendszer korszerűsítésére, az egyéni hődíj-mérés kialakítására, az egyedileg szabályozható fűtés kiterjesztésére használja fel, ezzel megteremtve a lehetőségét annak, hogy a lakosság megtakarítást érhessen el energiaköltségein. Tatabánya Önkormányzata ezen kívül 35 százalékos kedvezményt kíván adni a hődíjból a fűtési elő- és utószezonban.

Az ELMIB olyan fejlesztéseket tervez a Tatabányai Fűtőerőműben, amelyek növelik a létesítmény hő- és villamosenergia-termelésének hatékonyságát, és ezzel a távfűtés versenyképességét. A társaság megkezdi a térség energiamérlegének elkészítését, hogy felmérje, milyen lehetőségek rejlenek a megújuló energiahordozók felhasználásában. A Tatabányai Fűtőerőművet 2004-ben állították át szénről gáz alapra. Az ELMIB Csoport Tatabányán is folyamatosan keresi a helyi, zöldenergiára épülő decentralizált energiaellátás kialakításának lehetőségét is. A megújuló forrásokra épülő energiatermelés ugyanis hosszú távon mindenképpen olcsóbb az importált energiánál, a rövidebb szállítási útvonalak, a kisebb környezetterhelés mellett fontos szerepe van az energiafüggőség csökkentésében és az ellátás biztonságának növelésében is - áll a csoport közleményében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?