36 °C Budapest

Csökken a hődíj, korszerűsítik a távfűtést Tatabányán

Pénzcentrum
2010. február 12. 11:32

Tatabánya Önkormányzata és az ELMIB Energetikai Zrt. átvette a Tatabányai Fűtőerőmű irányítását a Magyar Villamos Művekkel kötött adásvételi szerződés lezárásával. A város és az energetikai társaság megkezdi a tervezett fejlesztések előkészítését, melyek egyszerre javíthatják az erőmű hatékonyságát és csökkenthetik a környezet terhelését. A tulajdonosváltás azonnali haszna a fogyasztók számára, hogy az fűtési elő- és utószezonban a hődíj több mint harmadával, 35 százalékkal csökken.

Lezárult a Tatabányai Fűtőerőmű megvásárlása, az ELMIB Energetikai Zrt. és Tatabánya Város önkormányzata kifizette a társaság 3,6 milliárdos vételárát a Magyar Villamos Művek Zrt-nek. Az ELMIB és Tatabánya Önkormányzata tavaly írta alá az adásvételi szerződést az állami energiacéggel, a megállapodás értelmében a Fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona került a városhoz, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdona mellett üzemelteti, szakmai tudásával segíti a mintegy száz főnek munkát adó társaságot.

Tatabánya városa az ELMIB együttműködésével a korábban kötött megállapodás értelmében megkezdi a városi fűtési rendszer korszerűsítését. A város a fűtőerőmű nyereségének jelentős részét a távfűtési rendszer korszerűsítésére, az egyéni hődíj-mérés kialakítására, az egyedileg szabályozható fűtés kiterjesztésére használja fel, ezzel megteremtve a lehetőségét annak, hogy a lakosság megtakarítást érhessen el energiaköltségein. Tatabánya Önkormányzata ezen kívül 35 százalékos kedvezményt kíván adni a hődíjból a fűtési elő- és utószezonban.

Az ELMIB olyan fejlesztéseket tervez a Tatabányai Fűtőerőműben, amelyek növelik a létesítmény hő- és villamosenergia-termelésének hatékonyságát, és ezzel a távfűtés versenyképességét. A társaság megkezdi a térség energiamérlegének elkészítését, hogy felmérje, milyen lehetőségek rejlenek a megújuló energiahordozók felhasználásában. A Tatabányai Fűtőerőművet 2004-ben állították át szénről gáz alapra. Az ELMIB Csoport Tatabányán is folyamatosan keresi a helyi, zöldenergiára épülő decentralizált energiaellátás kialakításának lehetőségét is. A megújuló forrásokra épülő energiatermelés ugyanis hosszú távon mindenképpen olcsóbb az importált energiánál, a rövidebb szállítási útvonalak, a kisebb környezetterhelés mellett fontos szerepe van az energiafüggőség csökkentésében és az ellátás biztonságának növelésében is - áll a csoport közleményében.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?