17 °C Budapest

Átverték a milliárdos bankárt: víz alatt a luxusvilla +fotók

Pénzcentrum
2010. január 27. 16:58

Átverve érzi magát és visszaköveteli a pénzét az a brit házaspár, aki London egyik felkapott külvárosában vásárolt magának egy csendes Temze-parti telken álló házat. Az ügy tanulsága, hogy ingatlanvásárlás esetén minden apró részletre rá kell kérdezni az előző tulajdonosnál, és érdemes arról is meggyőződni, hogy a kérdések alatt a vevő és az eladó is valóban ugyanazt érti-e.


Dr. Adrian Howd

A Howd család 1,9 millió fontot, vagyis napi árfolyamon számolva közel 600 millió forintot áldozott egy London jó hírű külvárosában található, nyugalmas telken álló házra. Részben azért is esett arra a házra és telekre a választás, mert a családfő úgy tervezte, hogy munka után a jól megérdemelt szabadidejét nyugodt körülmények között töltheti majd el a kert végében miközben nincsen semmi más dolga, csak a békésen zajló Temze szemlélése.

A terv talán túl jól is valóra vált. Sok esetben ugyanis ki sem kell lépni a házból ahhoz, hogy egész közelről el lehessen mélyedni a Temze zajlásában, a folyó ugyanis - mint az adásvétel megtörténte, és a beköltözés után kiderült - dagálykor rendszeresen kiönt a telekre. A víz évente átlagosan 80-szor árasztja el a területet, és az esetek egy részében a több mint 40 méter hosszú telek nagyobbik felét akár 4,5 méteres magasságban is elárasztja, a vevők erről a tényről fényképeket is mutattak a bíróságnak.

A ház (jobb oldalat) folyóparti képe


Adrian Howd, aki a Cityben bankárként dolgozik (mellesleg molekuláris idegkutatásból tudományos doktori fokozatot is szerzett), úgy érzi, hogy az előző házaspár becsapta őt és családját. Ezért visszakövetelte a ház árát az eladó Console-Verma családtól, akik természetesen nem akartak fizetni, így bírósági ügy lett a vitából.

A Howd család azzal érvel a törvényszék előtt, hogy ők megkérdezték az épület megvásárlása előtt, hogy milyen gyakran árasztja el a folyó az ingatlant. A bankár azt a választ kapta az eladóktól, hogy az elmúlt 14 évben, mióta bent laknak az 1920-ban épült házban, ilyen eset még nem fordult elő. A felperes és ügyvédje ezért jogosnak látják az eredeti állapot visszaállítására tett követelésüket, vagyis az ingatlan és a kifizetett 1,9 millió forint visszacserélést.

A ház bejárati homlokzata - Fotók: dailymail.co.uk


A bíróság előtti érveléshez azonban a Console-Verma házaspárnak is van audja. Amikor a vevők feltették nekik az áradásra vonatkozó kérdést, ők teljesen őszintén és nyugodt lelkiismerettel válaszoltak úgy, hogy 14 évre visszamenőleg nem öntötte az ingatlant a víz - érvelnek az eladók. A Console-Verma házaspár ugyanis ingatlan alatt magát a házat és nem a telket értette, az épületbe pedig valóban nem szokott kiönteni a Temze. Az eladó és ügyvédje értelmezése szerint a követelés jogosságához arra is szükség volna, hogy a kiáradó folyó valamilyen kárt is tegyen az ingatlanban, ez azonban eddig nem történt meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alperesek a vevők által a bíróságnak az elöntött telekről bemutatott fotókat csak felesleges cirkusznak tartják, mivel a házhoz tatozó kert csupán az év 0,6 százalékában van víz felszíne alatt. Az, hogy melyik fél érvelését fogadja majd el a bíróság, csak a későbbi döntésben fog kiderülni.

(Forrás: Daily Mail)

Még több érdekes hírért kattints a Pénzcentrum főoldalára!

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem