10 °C Budapest

Durva lépésre szánta el magát a McDonald’s

Pénzcentrum
2009. október 27. 12:58

Kivonul az izlandi piacról a McDonald’s. A gyorsétterem-lánc mindhárom szigetországbeli üzletét bezárja, s egyelőre nem is tervezi a visszatérést. Az amerikai cég a nehéz gazdasági körülményekkel indokolja a döntést - írja a Financial Times.

Az izlandi McDonald’s-ot két oldalról is érintette az ország mély gazdasági válsága. Egy részről a kereslet visszaesése, másrészről pedig az izlandi korona leértékelődése sújtotta az étteremláncot. Az izlandi étteremben használt alapanyagok nagy részét ugyanis Németországból importálták, ami a korona árfolyamának összeomlása után a költségek megduplázódásához vezetett.

Magnus Ogmundsson, az amerikai cég izlandi franchise partnerének, a Lyst-nek az ügyvezetője az FT-nek elmondta, hogy az étterem árait 20 százalékkal kellett volna megemelni a profitabilitás fenntartásához. Ez egy Big Mac szendvics árát bőven 5.75 dollár fölé lökte volna, ezzel a szigetország megelőzte volna Svájcot, azaz a Big Mac index szerint Izlandon lett volna a világon a legdrágább a szendvics.

A 300 ezres lélekszámú Izland így Albánia és Bosznia-Hercegovina mellett a harmadik európai ország lett, ahol a McDonald’s-nak nincsen étterme. Az amerikai cég közleményében kijelentette, hogy nem is tervezi a visszatérést az északi országba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A korábbi franchise partner a McDonald’s kivonulásával az éttermeit nem zárja be, hanem átnevezi azokat és tervei szerint olyan étlapot állít össze, melyhez több izlandi alapanyagot tudnak felhasználni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 22. 07:55
Mekkora most a szakadék a férfiak és a nők nyugdíja között? Melyik országrészben a legmagasabb az át...
MEDIA1  |  2024. április 22. 07:29
Az amerikai képviselőház szombaton megszavazta a TikTok betiltását, amennyiben az alkalmazás tulajdo...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm