11 °C Budapest

Durva lépésre szánta el magát a McDonald’s

Pénzcentrum
2009. október 27. 12:58

Kivonul az izlandi piacról a McDonald’s. A gyorsétterem-lánc mindhárom szigetországbeli üzletét bezárja, s egyelőre nem is tervezi a visszatérést. Az amerikai cég a nehéz gazdasági körülményekkel indokolja a döntést - írja a Financial Times.

Az izlandi McDonald’s-ot két oldalról is érintette az ország mély gazdasági válsága. Egy részről a kereslet visszaesése, másrészről pedig az izlandi korona leértékelődése sújtotta az étteremláncot. Az izlandi étteremben használt alapanyagok nagy részét ugyanis Németországból importálták, ami a korona árfolyamának összeomlása után a költségek megduplázódásához vezetett.

Magnus Ogmundsson, az amerikai cég izlandi franchise partnerének, a Lyst-nek az ügyvezetője az FT-nek elmondta, hogy az étterem árait 20 százalékkal kellett volna megemelni a profitabilitás fenntartásához. Ez egy Big Mac szendvics árát bőven 5.75 dollár fölé lökte volna, ezzel a szigetország megelőzte volna Svájcot, azaz a Big Mac index szerint Izlandon lett volna a világon a legdrágább a szendvics.

A 300 ezres lélekszámú Izland így Albánia és Bosznia-Hercegovina mellett a harmadik európai ország lett, ahol a McDonald’s-nak nincsen étterme. Az amerikai cég közleményében kijelentette, hogy nem is tervezi a visszatérést az északi országba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábbi franchise partner a McDonald’s kivonulásával az éttermeit nem zárja be, hanem átnevezi azokat és tervei szerint olyan étlapot állít össze, melyhez több izlandi alapanyagot tudnak felhasználni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 11:34
Csatlakozik médiaportfóliójával a Ringier Hungary médiavállalat a nemzetközi EqualVoice kezdeményezé...
Holdblog  |  2023. március 29. 06:15
A Szaúd-Arábiában található Aramco a többi kőolajtermeléssel foglalkozó vállalathoz hasonlóan  a tav...
Bankmonitor  |  2023. március 28. 16:22
Ügyfeleink sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, ha a hitelfelvevővel tragé...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?