3 °C Budapest

Durva lépésre szánta el magát a McDonald’s

Pénzcentrum
2009. október 27. 12:58

Kivonul az izlandi piacról a McDonald’s. A gyorsétterem-lánc mindhárom szigetországbeli üzletét bezárja, s egyelőre nem is tervezi a visszatérést. Az amerikai cég a nehéz gazdasági körülményekkel indokolja a döntést - írja a Financial Times.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az izlandi McDonald’s-ot két oldalról is érintette az ország mély gazdasági válsága. Egy részről a kereslet visszaesése, másrészről pedig az izlandi korona leértékelődése sújtotta az étteremláncot. Az izlandi étteremben használt alapanyagok nagy részét ugyanis Németországból importálták, ami a korona árfolyamának összeomlása után a költségek megduplázódásához vezetett.

Magnus Ogmundsson, az amerikai cég izlandi franchise partnerének, a Lyst-nek az ügyvezetője az FT-nek elmondta, hogy az étterem árait 20 százalékkal kellett volna megemelni a profitabilitás fenntartásához. Ez egy Big Mac szendvics árát bőven 5.75 dollár fölé lökte volna, ezzel a szigetország megelőzte volna Svájcot, azaz a Big Mac index szerint Izlandon lett volna a világon a legdrágább a szendvics.

A 300 ezres lélekszámú Izland így Albánia és Bosznia-Hercegovina mellett a harmadik európai ország lett, ahol a McDonald’s-nak nincsen étterme. Az amerikai cég közleményében kijelentette, hogy nem is tervezi a visszatérést az északi országba.

A korábbi franchise partner a McDonald’s kivonulásával az éttermeit nem zárja be, hanem átnevezi azokat és tervei szerint olyan étlapot állít össze, melyhez több izlandi alapanyagot tudnak felhasználni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?