Az értékbecslőkkel fizettetnék meg a bedőlt hiteleket

Pénzcentrum
2009. december 2. 09:47

Rájár a rúd az ingatlanszakmára: a válság a közvetítőirodák felét csődbe juttatta, a bankok pedig az értékbecslőkkel akarják megfizettetni bedőlt hiteleiket -írja a Népszabadság.

Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke szerint hajszál választja el az ingatlanszakmát a bűnözéstől. Az elnök éppen ezért tartaná nagyon fontosnak a szakma gyakorlásának törvényi szintű szabályozását. Jelenleg gyakorlatilag bárki kiadhatja magát ingatlanközvetítőnek, illetve értékbecslőnek, hiszen hivatalos nyilvántartás nélkül lehetetlen ellenőrizni a bemondott adatokat.

Az értékbecslők közül néhányan most bíróság előtt állnak: több százmillió forintot követelnek tőlük. A bankok ugyanis velük szeretnék megfizettetni a bedőlt hitelekből származó kárt. Ehhez részben az évekkel korábban kötött együttműködési szerződések szolgáltatnak jogalapot, amelyben az értékbecslők - természetesen pénzintézeti nyomásra - vállalták, hogy az általuk felértékelt ingatlant a hitel felmondásakor értékesítik, illetve ennek sikertelensége esetén a hitelfedezeti értéken megvásárolják.

Azonban előfordulhat, hogy az öt éve drágán épült luxusház ma töredék áron se kell senkinek. A bankok az értékbecslőn próbálják behajtani a veszteséget, akár százmilliókat is.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06