Az értékbecslőkkel fizettetnék meg a bedőlt hiteleket

Pénzcentrum
2009. december 2. 09:47

Rájár a rúd az ingatlanszakmára: a válság a közvetítőirodák felét csődbe juttatta, a bankok pedig az értékbecslőkkel akarják megfizettetni bedőlt hiteleiket -írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke szerint hajszál választja el az ingatlanszakmát a bűnözéstől. Az elnök éppen ezért tartaná nagyon fontosnak a szakma gyakorlásának törvényi szintű szabályozását. Jelenleg gyakorlatilag bárki kiadhatja magát ingatlanközvetítőnek, illetve értékbecslőnek, hiszen hivatalos nyilvántartás nélkül lehetetlen ellenőrizni a bemondott adatokat.

Az értékbecslők közül néhányan most bíróság előtt állnak: több százmillió forintot követelnek tőlük. A bankok ugyanis velük szeretnék megfizettetni a bedőlt hitelekből származó kárt. Ehhez részben az évekkel korábban kötött együttműködési szerződések szolgáltatnak jogalapot, amelyben az értékbecslők - természetesen pénzintézeti nyomásra - vállalták, hogy az általuk felértékelt ingatlant a hitel felmondásakor értékesítik, illetve ennek sikertelensége esetén a hitelfedezeti értéken megvásárolják.

Azonban előfordulhat, hogy az öt éve drágán épült luxusház ma töredék áron se kell senkinek. A bankok az értékbecslőn próbálják behajtani a veszteséget, akár százmilliókat is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20