7 °C Budapest

Most olcsóbbak a nyaralóhelyek - érdemes körülnézni

Pénzcentrum
2009. november 27. 09:03

Ősz végén, illetve télen jóval csendesebbek a nyaralóhelyek, mint a tavaszi nyári időszakban, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az eladásra kínált ingatlanok olcsóbban szerezhetők be ilyenkor - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Balaton déli partján az elmúlt években kezdett visszatérni a vásárlói kedv, főként Fonyód, Balatonfenyves, Balatonlelle, Balatonboglár és Siófok környékén. Elsősorban magyar vásárlók keresnek 6-15 millió forint közötti lakásokat, nyaralókat.

A tél közeledtével azonban az érdeklődés lankad, így a vevő alkupozíciója erősödik, akár 20-30 százalékos árengedményt is el lehet érni ilyenkor - állítja Sümegh Nándorné, a BA-S-HA Kft. tulajdonosa.

A 700-800 négyzetméteres átlagos telkek ára 8-10 millió forint, de a 20-25 éves, felújításra szoruló, egyszintes kockaházak 15-20 millióért is beszerezhetők, a 150-200 négyzetméteres, tetőteresek ára 18-24 millió között van. Elsősorban ez utóbbiak esetében lehet 1-2 milliót alkudni.

Az öt éve épült családi házakon is sokat lehet most spórolni, hiszen míg korábban 30-34 millió között kínálták ezeket, most 27-28 millióra mentek le az árak. A nyaralók árai közül a kisebbeké elhelyezkedéstől, mérettől és felszereltségtől függően 6,5-18 millió között mozognak, a nívósabbaké 28-30 millióról indul.

Az északi parton is bő a kínálat, ahol főleg Füred, Tihany számítanak a drágább településeknek, míg a kisebbek - Alsóörs, Csopak - némileg olcsóbbak, itt egy kisebb nyaralóhoz 12-20 millióért hozzá lehet jutni.

A Velencei-tó partján azonban a kereslet még mindig igen visszafogott, a tavalyi negyedére esett vissza, ami idén 5-10 százalékos áresést eredményezett. Igen széles a választék a társasházi lakásokból, melyek ára szintén jelentősen esett tavalyhoz képest.

A horvát ingatlanpiacon is akciós a kínálat ilyenkor: egyes településeken tavaly épült apartmanokhoz 1600 eurós négyzetméterár helyett ma már 1250-ért hozzá lehet jutni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?