17 °C Budapest

Panelnyugdíjasok: kezességre fordítanák az életjáradékot, ha kapnának

Pénzcentrum
2009. november 23. 10:02

Már egy éve nem köt új életjáradékos szerződést a Hild és az OTP cége, így az egyedüli aktív FHB Életjáradék Zrt. lassan beéri a versenytársakat. A piaci kínálat éppen akkor szűkült le, amikor a válság miatt a nyugdíjasok részéről minden korábbinál nagyobb érdeklődés mutatkozik a havi fix bevételt jelentő termék iránt - írja a Népszabadság.

A korábban egymásra licitáló, ma passzív üzemmódba kapcsolt Hild Örökjáradék és OTP Életjáradék együttesen 5 ezer ügyféllel rendelkezik, összesen több mint 50 milliárd forintnyi ingatlanállománnyal. Az FHB Életjáradék az elmúlt egy évben 11,5 milliárd forintról 16 milliárd forintra növelte szerződéses állományát.


Sorra jelentkeznek a Jenők és a Lujzák (Forrás: FHB Életjáradék)

A válság előtt a fénykorát élő lakáspiacon addig fajult a verseny, hogy az ingatlan értékének 45-50 %-át is kifizették egy összegben a szerződőnek, mára az óvatosabb értékbecslések mellett jellemzően 20 %-ra apadtak az egyösszegű kifizetések.

A válság hatására az ingatlanára jóval a várakozások alatt, mindössze 5-10 %-kal csökkentek, így a válság üzemmódba kapcsolt Hild a 2010-es visszatérést fontolgatja. Az OTP előbb 70 évre emelte a korhatárt, majd teljesen leállt. Jelenleg a meglévő állomány kezelését végzik, az új érdeklődőket pedig nyilvántartásba veszik.

Az életjáradék és a jelzálogjáradék iránt érdeklődők egy részének mostanra létkérdéssé vált a havi biztos bevételt jelentő szerződés megkötése. Az új ügyfelek között nagyon sok a friss nyugdíjas, főként azok, akik vagy nem tudják fizetni saját korábbi hiteleiket, vagy a gyerekeik lakáskölcsönére vállaltak kezességet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az FHB aktív versenytársak híján jobban válogathat, és válogat is. A komoly árcsökkenést szenvedett és egyre piacképtelenebb, korszerűtlen fűtésű panelek például nem keltik fel az érdeklődésüket. Nem véletlenül, hiszen az életjáradékos piac hosszú távú, átlagosan 13 éves szerződési időtartamra épül, ami alatt bármi megtörténhet, akár az is, hogy a piaci értéknél többet kell az ügyfél lakásáért kifizetni.

Jelenleg a 62 év feletti férfiak és a 65 évesnél idősebb nők köthetnek életjáradék-szerződést az FHB-nál, 5 millió forintnál értékesebb ingatlanjukra. A társaság 210 településről fogad jelentkezéseket. Az ügyfelek fele-fele arányban választják az inflációkövető és az annál magasabb összeggel induló, de fix összegű járadékot.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 24. 19:34
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem