-1 °C Budapest

Panelnyugdíjasok: kezességre fordítanák az életjáradékot, ha kapnának

Pénzcentrum
2009. november 23. 10:02

Már egy éve nem köt új életjáradékos szerződést a Hild és az OTP cége, így az egyedüli aktív FHB Életjáradék Zrt. lassan beéri a versenytársakat. A piaci kínálat éppen akkor szűkült le, amikor a válság miatt a nyugdíjasok részéről minden korábbinál nagyobb érdeklődés mutatkozik a havi fix bevételt jelentő termék iránt - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A korábban egymásra licitáló, ma passzív üzemmódba kapcsolt Hild Örökjáradék és OTP Életjáradék együttesen 5 ezer ügyféllel rendelkezik, összesen több mint 50 milliárd forintnyi ingatlanállománnyal. Az FHB Életjáradék az elmúlt egy évben 11,5 milliárd forintról 16 milliárd forintra növelte szerződéses állományát.


Sorra jelentkeznek a Jenők és a Lujzák (Forrás: FHB Életjáradék)

A válság előtt a fénykorát élő lakáspiacon addig fajult a verseny, hogy az ingatlan értékének 45-50 %-át is kifizették egy összegben a szerződőnek, mára az óvatosabb értékbecslések mellett jellemzően 20 %-ra apadtak az egyösszegű kifizetések.

A válság hatására az ingatlanára jóval a várakozások alatt, mindössze 5-10 %-kal csökkentek, így a válság üzemmódba kapcsolt Hild a 2010-es visszatérést fontolgatja. Az OTP előbb 70 évre emelte a korhatárt, majd teljesen leállt. Jelenleg a meglévő állomány kezelését végzik, az új érdeklődőket pedig nyilvántartásba veszik.

Az életjáradék és a jelzálogjáradék iránt érdeklődők egy részének mostanra létkérdéssé vált a havi biztos bevételt jelentő szerződés megkötése. Az új ügyfelek között nagyon sok a friss nyugdíjas, főként azok, akik vagy nem tudják fizetni saját korábbi hiteleiket, vagy a gyerekeik lakáskölcsönére vállaltak kezességet.

Az FHB aktív versenytársak híján jobban válogathat, és válogat is. A komoly árcsökkenést szenvedett és egyre piacképtelenebb, korszerűtlen fűtésű panelek például nem keltik fel az érdeklődésüket. Nem véletlenül, hiszen az életjáradékos piac hosszú távú, átlagosan 13 éves szerződési időtartamra épül, ami alatt bármi megtörténhet, akár az is, hogy a piaci értéknél többet kell az ügyfél lakásáért kifizetni.

Jelenleg a 62 év feletti férfiak és a 65 évesnél idősebb nők köthetnek életjáradék-szerződést az FHB-nál, 5 millió forintnál értékesebb ingatlanjukra. A társaság 210 településről fogad jelentkezéseket. Az ügyfelek fele-fele arányban választják az inflációkövető és az annál magasabb összeggel induló, de fix összegű járadékot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?