Panelnyugdíjasok: kezességre fordítanák az életjáradékot, ha kapnának

Pénzcentrum
2009. november 23. 10:02

Már egy éve nem köt új életjáradékos szerződést a Hild és az OTP cége, így az egyedüli aktív FHB Életjáradék Zrt. lassan beéri a versenytársakat. A piaci kínálat éppen akkor szűkült le, amikor a válság miatt a nyugdíjasok részéről minden korábbinál nagyobb érdeklődés mutatkozik a havi fix bevételt jelentő termék iránt - írja a Népszabadság.

A korábban egymásra licitáló, ma passzív üzemmódba kapcsolt Hild Örökjáradék és OTP Életjáradék együttesen 5 ezer ügyféllel rendelkezik, összesen több mint 50 milliárd forintnyi ingatlanállománnyal. Az FHB Életjáradék az elmúlt egy évben 11,5 milliárd forintról 16 milliárd forintra növelte szerződéses állományát.


Sorra jelentkeznek a Jenők és a Lujzák (Forrás: FHB Életjáradék)

A válság előtt a fénykorát élő lakáspiacon addig fajult a verseny, hogy az ingatlan értékének 45-50 %-át is kifizették egy összegben a szerződőnek, mára az óvatosabb értékbecslések mellett jellemzően 20 %-ra apadtak az egyösszegű kifizetések.

A válság hatására az ingatlanára jóval a várakozások alatt, mindössze 5-10 %-kal csökkentek, így a válság üzemmódba kapcsolt Hild a 2010-es visszatérést fontolgatja. Az OTP előbb 70 évre emelte a korhatárt, majd teljesen leállt. Jelenleg a meglévő állomány kezelését végzik, az új érdeklődőket pedig nyilvántartásba veszik.

Az életjáradék és a jelzálogjáradék iránt érdeklődők egy részének mostanra létkérdéssé vált a havi biztos bevételt jelentő szerződés megkötése. Az új ügyfelek között nagyon sok a friss nyugdíjas, főként azok, akik vagy nem tudják fizetni saját korábbi hiteleiket, vagy a gyerekeik lakáskölcsönére vállaltak kezességet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FHB aktív versenytársak híján jobban válogathat, és válogat is. A komoly árcsökkenést szenvedett és egyre piacképtelenebb, korszerűtlen fűtésű panelek például nem keltik fel az érdeklődésüket. Nem véletlenül, hiszen az életjáradékos piac hosszú távú, átlagosan 13 éves szerződési időtartamra épül, ami alatt bármi megtörténhet, akár az is, hogy a piaci értéknél többet kell az ügyfél lakásáért kifizetni.

Jelenleg a 62 év feletti férfiak és a 65 évesnél idősebb nők köthetnek életjáradék-szerződést az FHB-nál, 5 millió forintnál értékesebb ingatlanjukra. A társaság 210 településről fogad jelentkezéseket. Az ügyfelek fele-fele arányban választják az inflációkövető és az annál magasabb összeggel induló, de fix összegű járadékot.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?