-1 °C Budapest

A kormány börtönbe zárja a jövő nyugdíjasait!

2009. november 11. 13:32

Az országgyűlésnek két héttel ezelőtt benyújtott törvénytervezet szerint a járadékszolgáltatások esetén a pénztártagok nagyon szigorú korlátozásokkal nézhetnek szembe, a tagoknak gyakorlatilag nincsen választási lehetőségük, egyedül az életjáradékkal kell beérniük. Nem kell messzire menni ellenpéldáért, az önkéntes pénztárak ugyanis jóval szélesebb palettát tesznek elérhetővé, az egyösszegű kivételtől kezdve egészen a banktechnikai járadékig mindent megtalálunk, sőt vegyes kifizetések is kérhetők. Az új szabályozás tehát a második pillér éppen épülő renoméja alatt vágja a fát, miközben még az is borzolhatja a kedélyünket, hogy meglehetősen drágán lehet majd hozzájutni az első időkben a nyugdíjunkhoz. Jó példa erre, hogy míg az átváltási plafon 5 százaléknál van meghúzva, addig már most is találhatunk olyan önkéntes pénztárat, ami fele ennyiért vállalja a járadék kifizetését.

Évek óta birkóztak a szereplők az intézményi és járadékszolgáltatás feltételeinek kidolgozásával, a törvénytervezet tartalma viszont nem érhetett minket meglepetésként, hiszen annak fő vonalairól szakmai körökben már többször is szó esett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kialakult helyzet paradicsomi lenne, azért sem, mivel a felhasználók, a leendő nyugdíjasok számára nem lesz gördülékeny az átállás. Az első években nyugdíjba lépőket biztosan fájdalmas veszteség éri (a később nyugdíjba vonulókkal összehasonlítva), hiszen egyszerűen drágábban fogják megkapni a járandóságukat.

A következőkben megpróbáljuk bemutatni a törvénytervezet buktatóit, eközben pedig nem feledkezhetünk meg az egyes járadéktermékek tárgyalásától, amivel reményeink szerint el lehet majd kerülni több félreértést is. A felhalmozási szakasz mondani sem kell, hogy mennyire fontos, azonban most a pénz átváltására helyezzük a hangsúlyt, illetve arra, hogy a legközelebbi rokonnal, az önkéntes pénztárakkal összehasonlítva milyen korlátokkal találhatja szembe magát az óvatlan nyugdíjas.

 

A cikk folytatódik, kattints!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem