17 °C Budapest

Már mennének innen a külföldi beruházók? 15 %-os engedmény az újlakáspiacon

Pénzcentrum
2009. június 23. 09:02

Az elmúlt évi szint harmadára esett vissza a forgalom a lakóingatlan-piacon, ám általános árcsökkenésről mégsem lehet beszélni. A vevői aktivitás élénkítésére egyes projektekben speciális akciókkal próbálják növelni a volument és a komoly szándékú készpénzes vevőknek egyénre szabott ajánlatot tesznek - mondta Görög Áron, az Otthon Centrum értékesítési vezetője.

A vevők közül sokan nem tudják, de minden beruházásra készül egy akciós árlista is, ami fejlesztésenként más-más módon könnyíti meg a vásárlást, vagy ajándék garázzsal vagy 7-10 %-os árengedménnyel a vételár meghatározott részének befizetésekor. Van olyan ajánlat, amelyik 15 %-os kedvezményt kínál, ha adott határidőig összejön 15 vásárló, máshol bizonyos fejlesztésekben készült lakásokra nyújtanak 5 % körüli engedményt (ez nagyjából a reális szint, amit megengednek maguknak a fejlesztők). Az engedmények leginkább csak a kész vagy az ahhoz közeli projekteken segítenek, a piacon jelen lévő néhány készpénzes vevő is ezekből válogat és változtatja ízlése szerint az adásvételi szerződés kondícióit. Lényeges változás a júliusi áfa-emelés után sem lesz - véli Görög Áron.

Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője a forgalom jelentős visszaesése ellenére sem tapasztal általános árcsökkenést. elmondta, hogy az újonnan épült lakások piacán alapvetően a fejlesztő pozíciója határozza meg az ár alakulását. A beruházók kitartják az árakat abból a megfontolásból, hogy mivel új projekt lényegében tavaly ősz óta nem indult, a piac a készletet szívja fel, így előbb-utóbb minden lakás elkel. Csakhogy Nagy szerint ez a jelenlegi, havi 150 lakásos értékesítési ütemet és a 4-5 ezer eladatlan lakást figyelembe véve akár 2-3 évre is elhúzhatja az eladásokat.

A már említett akciók egyik felét olyan külföldi, rendszerint spanyol vagy izraeli beruházók adják, amelyek az ország elhagyására készülnek, így számukra megéri, ha az utolsó 10-20 lakáson 10-15 %-os diszkonttal adnak túl. Óvatosságra int Nagy a piaci átlagnál lényegesen nagyobb kedvezményt nyújtó fejlesztőkkel szemben, akik valószínűleg a bank nyomására próbálnak mielőbb bevételhez jutni. Szerinte ezeknél a projekteknél a befejezés nem garantált.

Egyelőre a használtlakás-piac sem reagált áreséssel a válságra, a kínálati árakban nincs látható csökkenés, a tulajdonosok különösen a nagyobb presztízsű kerületekben, a II.-ban és a XII.-ben, valamint az Újlipótvárosban tartják az árakat - tette hozzá Nagy. Azonban a város más részein érzékelhetően megnőtt az alkukészség, az 5-10 % mindenképpen, a paneleknél pedig a 15-20 % is bekalkulálható.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?