Már mennének innen a külföldi beruházók? 15 %-os engedmény az újlakáspiacon

Pénzcentrum
2009. június 23. 09:02

Az elmúlt évi szint harmadára esett vissza a forgalom a lakóingatlan-piacon, ám általános árcsökkenésről mégsem lehet beszélni. A vevői aktivitás élénkítésére egyes projektekben speciális akciókkal próbálják növelni a volument és a komoly szándékú készpénzes vevőknek egyénre szabott ajánlatot tesznek - mondta Görög Áron, az Otthon Centrum értékesítési vezetője.

A vevők közül sokan nem tudják, de minden beruházásra készül egy akciós árlista is, ami fejlesztésenként más-más módon könnyíti meg a vásárlást, vagy ajándék garázzsal vagy 7-10 %-os árengedménnyel a vételár meghatározott részének befizetésekor. Van olyan ajánlat, amelyik 15 %-os kedvezményt kínál, ha adott határidőig összejön 15 vásárló, máshol bizonyos fejlesztésekben készült lakásokra nyújtanak 5 % körüli engedményt (ez nagyjából a reális szint, amit megengednek maguknak a fejlesztők). Az engedmények leginkább csak a kész vagy az ahhoz közeli projekteken segítenek, a piacon jelen lévő néhány készpénzes vevő is ezekből válogat és változtatja ízlése szerint az adásvételi szerződés kondícióit. Lényeges változás a júliusi áfa-emelés után sem lesz - véli Görög Áron.

Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője a forgalom jelentős visszaesése ellenére sem tapasztal általános árcsökkenést. elmondta, hogy az újonnan épült lakások piacán alapvetően a fejlesztő pozíciója határozza meg az ár alakulását. A beruházók kitartják az árakat abból a megfontolásból, hogy mivel új projekt lényegében tavaly ősz óta nem indult, a piac a készletet szívja fel, így előbb-utóbb minden lakás elkel. Csakhogy Nagy szerint ez a jelenlegi, havi 150 lakásos értékesítési ütemet és a 4-5 ezer eladatlan lakást figyelembe véve akár 2-3 évre is elhúzhatja az eladásokat.

A már említett akciók egyik felét olyan külföldi, rendszerint spanyol vagy izraeli beruházók adják, amelyek az ország elhagyására készülnek, így számukra megéri, ha az utolsó 10-20 lakáson 10-15 %-os diszkonttal adnak túl. Óvatosságra int Nagy a piaci átlagnál lényegesen nagyobb kedvezményt nyújtó fejlesztőkkel szemben, akik valószínűleg a bank nyomására próbálnak mielőbb bevételhez jutni. Szerinte ezeknél a projekteknél a befejezés nem garantált.

Egyelőre a használtlakás-piac sem reagált áreséssel a válságra, a kínálati árakban nincs látható csökkenés, a tulajdonosok különösen a nagyobb presztízsű kerületekben, a II.-ban és a XII.-ben, valamint az Újlipótvárosban tartják az árakat - tette hozzá Nagy. Azonban a város más részein érzékelhetően megnőtt az alkukészség, az 5-10 % mindenképpen, a paneleknél pedig a 15-20 % is bekalkulálható.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem