12 °C Budapest

Rekordmennyiségű ház kerül kalapács alá

2009. július 16. 13:02

Az Egyesült Államokban sosem látott mértéket öltött az ingatlanok árverési hulláma, a lecsökkent árak és a növekvő munkanélküliség miatt ugyanis egyre többen érzik úgy, hogy nem tudják vagy nem akarják tovább fizetni a törlesztőrészleteket.

Az idei év első hat hónapjában több mint másfél millió amerikai otthon tulajdonosa bukta be a hitelét, vagy kezdődött már meg a ház árusítása - írta a Bloomberg a kaliforniai Irvine ingatlan-adatközvetítő adataira hivatkozva. Ez 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest; minden 84 amerikai otthonból egy már eljárás alá került. De nem csak a bedőlések száma kritikusan magas: minden nyolcadik amerikai pontatlanul törleszti a lakáshitelét egy friss felmérés szerint.

A húsz legnagyobb lakott városban és agglomerációs övezetben a lakásárak 18,1 százalékkal estek a tavalyi első félév óta a Case-Shiller index tanúsága szerint. A munkanélküliség ugyanakkor 9,5 százalékra emelkedett, ami 1983 óta a legmagasabb érték. A válságban 2007 decembere óta 6,5 millió ember veszítette el az állását.

A legmagasabb árverezési aránnyal rendelkező megyék ötvenes listáján 20 Kaliforniában található, 12 pedig Floridában. A teljes listát a nevadai Clark megye vezeti, mely otthont ad Las Vegasnak - itt 1:12-höz az arány.

Vagyis a válságnak még koránt sincs vége az amerikai ingatlanpiacon. A háztulajdonosok háromnegyede kénytelen növekvő törlesztőrészletekkel szembenézni jövőre és 2011-ben. Csak idén elérheti a 3,2 milliót az árverezésre kerülő amerikai otthonok száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árverezések csak tovább mérséklik a lakáspiaci árakat, ami viszont tovább rontja a fizetési morált. Jelenleg 8,3 millió amerikai hitelezettnek magasabb a tartozása, mint amennyit a háza jelenleg ér, az árak 5 százalékos mérséklődésével pedig további 2,2 millió kerülhet "víz alá".

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07