7 °C Budapest

Rekordmennyiségű ház kerül kalapács alá

2009. július 16. 13:02

Az Egyesült Államokban sosem látott mértéket öltött az ingatlanok árverési hulláma, a lecsökkent árak és a növekvő munkanélküliség miatt ugyanis egyre többen érzik úgy, hogy nem tudják vagy nem akarják tovább fizetni a törlesztőrészleteket.

Az idei év első hat hónapjában több mint másfél millió amerikai otthon tulajdonosa bukta be a hitelét, vagy kezdődött már meg a ház árusítása - írta a Bloomberg a kaliforniai Irvine ingatlan-adatközvetítő adataira hivatkozva. Ez 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest; minden 84 amerikai otthonból egy már eljárás alá került. De nem csak a bedőlések száma kritikusan magas: minden nyolcadik amerikai pontatlanul törleszti a lakáshitelét egy friss felmérés szerint.

A húsz legnagyobb lakott városban és agglomerációs övezetben a lakásárak 18,1 százalékkal estek a tavalyi első félév óta a Case-Shiller index tanúsága szerint. A munkanélküliség ugyanakkor 9,5 százalékra emelkedett, ami 1983 óta a legmagasabb érték. A válságban 2007 decembere óta 6,5 millió ember veszítette el az állását.

A legmagasabb árverezési aránnyal rendelkező megyék ötvenes listáján 20 Kaliforniában található, 12 pedig Floridában. A teljes listát a nevadai Clark megye vezeti, mely otthont ad Las Vegasnak - itt 1:12-höz az arány.

Vagyis a válságnak még koránt sincs vége az amerikai ingatlanpiacon. A háztulajdonosok háromnegyede kénytelen növekvő törlesztőrészletekkel szembenézni jövőre és 2011-ben. Csak idén elérheti a 3,2 milliót az árverezésre kerülő amerikai otthonok száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árverezések csak tovább mérséklik a lakáspiaci árakat, ami viszont tovább rontja a fizetési morált. Jelenleg 8,3 millió amerikai hitelezettnek magasabb a tartozása, mint amennyit a háza jelenleg ér, az árak 5 százalékos mérséklődésével pedig további 2,2 millió kerülhet "víz alá".

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem