15 °C Budapest

Bajnai áfája: mekkora lehet az áremelkedés?

2009. április 20. 12:30

Kormányzati áfatervek: mennyire fog fájni? Idén 25 százalékra nőne az áfa felső kulcsa, de belépne egy 18 százalékos, kedvezményes, átmeneti kulcs - jelentette be tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök.

A kormány tervei szerint az idén -várhatóan júliustól- az áfa-kulcs 20-ról 25 százalékra nő, de létrejön egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs, amelybe a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna.

Áremelkedés, de mennyivel?

Bajnai Gordon prezentációjában is elismerte, hogy a családok és az alkalmazottak számára jelent gondot az áfaemelés: "valamivel drágább lesz a megélhetés" - fogalmazott. Egyes vélemények szerint ez a lépés több mint 4 százalékos fogyasztói áremelkedést jelenthet, változatlan adóalapot feltételezve. Ha a kereskedők a csökkenő kereslet miatt nem hárítják át az egész adónövekményt a fogyasztóra - amire azért van esély -, az általános áremelkedés ennél kisebb lehet.

Februárban még úgy számolt az MSZP, hogy - az akkor tervezett - 3 százalékpontos áfa-emelés egy adott családnak maximum 5 ezer forint pluszterhet jelent, így - ha követjük a kormánypárt számításait - az 5 százalék ennek a dupláját is jelentheti (igaz, az alapvető élelmiszerek forgalmi adója csökken).

A leglátványosabb emelkedés az üzemanyagár esetében mutatkozhat meg, hiszen itt még a jövedéki adó tervezett 5-6 százalékos emelkedésével is számolni kell. Így az is elképzelhető, hogy a benzin a mai 263 forintos átlagárról, az ÁFA és a jövedéki adóemelés miatt, egyik napról a másikra 281 forintra nőhet.

Csak jelképes a 18 százalék?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése inkább csak kommunikáció szempontból értékelhető lépés - a boltokban valószínűleg nem igazán lesz érzékelhető, hiszen azt a kereskedők -hasonlóan a korábbi áfa-csökkentésekhez- várhatóan lenyelik, azaz rövid időn belül beépítik az árakba.

Ugyanakkor néhány hónapja még Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök azzal hárította el az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését, hogy nem lehet meghatározni, mi tartozik ebbe a kategóriába. A jelenlegi tervek szerint a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú tartozna ebbe a körbe -bár vélhetően a kormány elsődleges szándéka nem az, hogy a több ezres sajtok és az ötszáz forintos baguettek árát csökkentse.

A távhődíjaknál azonban várható valós csökkenés, mivel azok hatósági árasak. Ugyanakkor júliusban véget ér a fűtési szezon, ennek megfelelően ősztől várhatóan - amennyiben a forint nem gyengül jelentősen - a földgáz árának csökkenésével együtt érezhetően olcsóbbak lesznek a távhőszolgáltatás díjai. (Itt hozzá kell tennünk, hogy a kormány terve szerint a következő két évben csökkentik, majd fokozatosan kivezetik a gáz- és távhőár- kompenzációt.)

Az áfa növekszik, az euró távolodik?

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságnak...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?