3 °C Budapest

Bajnai áfája: mekkora lehet az áremelkedés?

2009. április 20. 12:30

Kormányzati áfatervek: mennyire fog fájni? Idén 25 százalékra nőne az áfa felső kulcsa, de belépne egy 18 százalékos, kedvezményes, átmeneti kulcs - jelentette be tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök.

A kormány tervei szerint az idén -várhatóan júliustól- az áfa-kulcs 20-ról 25 százalékra nő, de létrejön egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs, amelybe a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna.

Áremelkedés, de mennyivel?

Bajnai Gordon prezentációjában is elismerte, hogy a családok és az alkalmazottak számára jelent gondot az áfaemelés: "valamivel drágább lesz a megélhetés" - fogalmazott. Egyes vélemények szerint ez a lépés több mint 4 százalékos fogyasztói áremelkedést jelenthet, változatlan adóalapot feltételezve. Ha a kereskedők a csökkenő kereslet miatt nem hárítják át az egész adónövekményt a fogyasztóra - amire azért van esély -, az általános áremelkedés ennél kisebb lehet.

Februárban még úgy számolt az MSZP, hogy - az akkor tervezett - 3 százalékpontos áfa-emelés egy adott családnak maximum 5 ezer forint pluszterhet jelent, így - ha követjük a kormánypárt számításait - az 5 százalék ennek a dupláját is jelentheti (igaz, az alapvető élelmiszerek forgalmi adója csökken).

A leglátványosabb emelkedés az üzemanyagár esetében mutatkozhat meg, hiszen itt még a jövedéki adó tervezett 5-6 százalékos emelkedésével is számolni kell. Így az is elképzelhető, hogy a benzin a mai 263 forintos átlagárról, az ÁFA és a jövedéki adóemelés miatt, egyik napról a másikra 281 forintra nőhet.

Csak jelképes a 18 százalék?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése inkább csak kommunikáció szempontból értékelhető lépés - a boltokban valószínűleg nem igazán lesz érzékelhető, hiszen azt a kereskedők -hasonlóan a korábbi áfa-csökkentésekhez- várhatóan lenyelik, azaz rövid időn belül beépítik az árakba.

Ugyanakkor néhány hónapja még Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök azzal hárította el az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését, hogy nem lehet meghatározni, mi tartozik ebbe a kategóriába. A jelenlegi tervek szerint a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú tartozna ebbe a körbe -bár vélhetően a kormány elsődleges szándéka nem az, hogy a több ezres sajtok és az ötszáz forintos baguettek árát csökkentse.

A távhődíjaknál azonban várható valós csökkenés, mivel azok hatósági árasak. Ugyanakkor júliusban véget ér a fűtési szezon, ennek megfelelően ősztől várhatóan - amennyiben a forint nem gyengül jelentősen - a földgáz árának csökkenésével együtt érezhetően olcsóbbak lesznek a távhőszolgáltatás díjai. (Itt hozzá kell tennünk, hogy a kormány terve szerint a következő két évben csökkentik, majd fokozatosan kivezetik a gáz- és távhőár- kompenzációt.)

Az áfa növekszik, az euró távolodik?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem