Bajnai áfája: mekkora lehet az áremelkedés?

2009. április 20. 12:30

Kormányzati áfatervek: mennyire fog fájni? Idén 25 százalékra nőne az áfa felső kulcsa, de belépne egy 18 százalékos, kedvezményes, átmeneti kulcs - jelentette be tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök.

A kormány tervei szerint az idén -várhatóan júliustól- az áfa-kulcs 20-ról 25 százalékra nő, de létrejön egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs, amelybe a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna.

Áremelkedés, de mennyivel?

Bajnai Gordon prezentációjában is elismerte, hogy a családok és az alkalmazottak számára jelent gondot az áfaemelés: "valamivel drágább lesz a megélhetés" - fogalmazott. Egyes vélemények szerint ez a lépés több mint 4 százalékos fogyasztói áremelkedést jelenthet, változatlan adóalapot feltételezve. Ha a kereskedők a csökkenő kereslet miatt nem hárítják át az egész adónövekményt a fogyasztóra - amire azért van esély -, az általános áremelkedés ennél kisebb lehet.

Februárban még úgy számolt az MSZP, hogy - az akkor tervezett - 3 százalékpontos áfa-emelés egy adott családnak maximum 5 ezer forint pluszterhet jelent, így - ha követjük a kormánypárt számításait - az 5 százalék ennek a dupláját is jelentheti (igaz, az alapvető élelmiszerek forgalmi adója csökken).

A leglátványosabb emelkedés az üzemanyagár esetében mutatkozhat meg, hiszen itt még a jövedéki adó tervezett 5-6 százalékos emelkedésével is számolni kell. Így az is elképzelhető, hogy a benzin a mai 263 forintos átlagárról, az ÁFA és a jövedéki adóemelés miatt, egyik napról a másikra 281 forintra nőhet.

Csak jelképes a 18 százalék?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése inkább csak kommunikáció szempontból értékelhető lépés - a boltokban valószínűleg nem igazán lesz érzékelhető, hiszen azt a kereskedők -hasonlóan a korábbi áfa-csökkentésekhez- várhatóan lenyelik, azaz rövid időn belül beépítik az árakba.

Ugyanakkor néhány hónapja még Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök azzal hárította el az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését, hogy nem lehet meghatározni, mi tartozik ebbe a kategóriába. A jelenlegi tervek szerint a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú tartozna ebbe a körbe -bár vélhetően a kormány elsődleges szándéka nem az, hogy a több ezres sajtok és az ötszáz forintos baguettek árát csökkentse.

A távhődíjaknál azonban várható valós csökkenés, mivel azok hatósági árasak. Ugyanakkor júliusban véget ér a fűtési szezon, ennek megfelelően ősztől várhatóan - amennyiben a forint nem gyengül jelentősen - a földgáz árának csökkenésével együtt érezhetően olcsóbbak lesznek a távhőszolgáltatás díjai. (Itt hozzá kell tennünk, hogy a kormány terve szerint a következő két évben csökkentik, majd fokozatosan kivezetik a gáz- és távhőár- kompenzációt.)

Az áfa növekszik, az euró távolodik?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?