Vagyonadó: mi lesz az üzleti ingatlanokkal?

2009. május 26. 08:32

A kormány vagyonadó-javaslata miatt számítgatásokba kezdett több tízezer magyar - főleg budapesti és agglomerációs - lakástulajdonos, illetve ezek könyvelői, adószakemberei és ügyvédei.

Nem lesz meglepő, ha hirtelen sok lesz a 29 999 999 forint értékű villa, társasház vagy lakás. Szinte biztos, hogy az APEH-es szakértőkkel szemben sokan ellenszakértőket fogadnak, perek ezrei elé nézünk.

Sokkal ellentmondásosabb a helyzet a jövedelemtermelő, vagyis üzleti céllal épített ingatlanok esetében, s ezért a szakma (fejlesztők, értékbecslők) erőteljes ellenlobbiba kezdett.

Novák Zalán, az Euro-Immo Expert Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese szerint mielőbb el kell készülnie a magyar ingatlankataszternek. Több ezer lakás értékelésével a háta mögött kifejtette: Nyugat-Európával ellentétben nálunk akár egyetlen háztömbön belül is nagy különbségek alakulhatnak ki.

Az üzleti célú ingatlanoknál a csekély viszonyítási alap okoz gondot. A hozamszámításon alapuló értékbecslés eléggé elterjedt, de a befagyott tranzakciós piac miatt most megnehezíti a szakértők dolgát.

A pénzügyi válság kirobbanása óta a befektetési tranzakciók volumene drasztikusan visszaesett Magyarországon is, tehát jelenleg nem állnak rendelkezésre összehasonlító adatok az ingatlanbefektetési piacot jellemző tényező, az "elvárt hozam" tekintetében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?