5 °C Budapest

Vagyonadó: mi lesz az üzleti ingatlanokkal?

2009. május 26. 08:32

A kormány vagyonadó-javaslata miatt számítgatásokba kezdett több tízezer magyar - főleg budapesti és agglomerációs - lakástulajdonos, illetve ezek könyvelői, adószakemberei és ügyvédei.

Nem lesz meglepő, ha hirtelen sok lesz a 29 999 999 forint értékű villa, társasház vagy lakás. Szinte biztos, hogy az APEH-es szakértőkkel szemben sokan ellenszakértőket fogadnak, perek ezrei elé nézünk.

Sokkal ellentmondásosabb a helyzet a jövedelemtermelő, vagyis üzleti céllal épített ingatlanok esetében, s ezért a szakma (fejlesztők, értékbecslők) erőteljes ellenlobbiba kezdett.

Novák Zalán, az Euro-Immo Expert Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese szerint mielőbb el kell készülnie a magyar ingatlankataszternek. Több ezer lakás értékelésével a háta mögött kifejtette: Nyugat-Európával ellentétben nálunk akár egyetlen háztömbön belül is nagy különbségek alakulhatnak ki.

Az üzleti célú ingatlanoknál a csekély viszonyítási alap okoz gondot. A hozamszámításon alapuló értékbecslés eléggé elterjedt, de a befagyott tranzakciós piac miatt most megnehezíti a szakértők dolgát.

A pénzügyi válság kirobbanása óta a befektetési tranzakciók volumene drasztikusan visszaesett Magyarországon is, tehát jelenleg nem állnak rendelkezésre összehasonlító adatok az ingatlanbefektetési piacot jellemző tényező, az "elvárt hozam" tekintetében.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?