12 °C Budapest

Slamasztikában az építési vállalkozók: a válságfagyi visszanyalt

2009. április 29. 11:32

Merre tovább ingatlanpiac? 2009 első negyedévében 34,64 %-ra csökkent az ingatlanpiaci változások mértékét és irányát jelző Ecostat Ingatlanbarométer indexe. A gazdasági és pénzügyi válság hatására az index értéke 7,14 százalékponttal alacsonyabb, mint az előzőnegyedévben, ami az ingatlanpiac további stagnálását, illetve még további esését vetíti előre.

A szigorodó finanszírozási feltételek következtében a korábban tervezett ingatlanfejlesztések jó része elmarad, a fejlesztők kénytelenek újragondolni projektjeiket. A magasabb önerő és a kedvezőtlenebb kamatszintek miatt a beruházók a folyamatban lévő projektek rendben történő befejezésére fordítják a nagyobb hangsúlyt.

Nehezebbé vált a vevőoldali finanszírozás is, az új lakások piacának a lakástámogatások szigorítását megelőző vásárlási roham adhat átmenetileg lendületet. A második negyedévre várt élénkülés nyáron megtorpanhat, más ágazatokhoz hasonlóan az ingatlanpiac is megszenvedi a recesszió negatív hatásait.

Bár a legfrissebb KSH statisztikák szerint a használatbavételi engedélyek száma emelkedett, az újonnan kiadott építési engedélyek száma 7 %-kal csökkent. A fejlesztők igyekeznek befejezni a meglévő projekteket, az építőipari beruházások hosszú átfutási ideje miatt akár egy-másfél évet is várni kell a tényleges hatásokra.

A kereslet szűkülése és a kínálat bővülése nem tartható fenn, ezért a beruházók lassítják az új projektek bevezetését. Több vállalkozó egyedi árképzéssel és vételár kedvezményekkel próbálja élénkíteni a keresletet. A külföldi vásárlók átmenetileg eltűntek a piacról, de az árak csökkenése és a számukra kedvező árfolyamok rövidesen újra vonzóvá tehetik a jó fekvésű ingatlanokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ecostat IngatlanBarométer

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem