16 °C Budapest

Slamasztikában az építési vállalkozók: a válságfagyi visszanyalt

2009. április 29. 11:32

Merre tovább ingatlanpiac? 2009 első negyedévében 34,64 %-ra csökkent az ingatlanpiaci változások mértékét és irányát jelző Ecostat Ingatlanbarométer indexe. A gazdasági és pénzügyi válság hatására az index értéke 7,14 százalékponttal alacsonyabb, mint az előzőnegyedévben, ami az ingatlanpiac további stagnálását, illetve még további esését vetíti előre.

A szigorodó finanszírozási feltételek következtében a korábban tervezett ingatlanfejlesztések jó része elmarad, a fejlesztők kénytelenek újragondolni projektjeiket. A magasabb önerő és a kedvezőtlenebb kamatszintek miatt a beruházók a folyamatban lévő projektek rendben történő befejezésére fordítják a nagyobb hangsúlyt.

Nehezebbé vált a vevőoldali finanszírozás is, az új lakások piacának a lakástámogatások szigorítását megelőző vásárlási roham adhat átmenetileg lendületet. A második negyedévre várt élénkülés nyáron megtorpanhat, más ágazatokhoz hasonlóan az ingatlanpiac is megszenvedi a recesszió negatív hatásait.

Bár a legfrissebb KSH statisztikák szerint a használatbavételi engedélyek száma emelkedett, az újonnan kiadott építési engedélyek száma 7 %-kal csökkent. A fejlesztők igyekeznek befejezni a meglévő projekteket, az építőipari beruházások hosszú átfutási ideje miatt akár egy-másfél évet is várni kell a tényleges hatásokra.

A kereslet szűkülése és a kínálat bővülése nem tartható fenn, ezért a beruházók lassítják az új projektek bevezetését. Több vállalkozó egyedi árképzéssel és vételár kedvezményekkel próbálja élénkíteni a keresletet. A külföldi vásárlók átmenetileg eltűntek a piacról, de az árak csökkenése és a számukra kedvező árfolyamok rövidesen újra vonzóvá tehetik a jó fekvésű ingatlanokat.

Ecostat IngatlanBarométer

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05