7 °C Budapest

Slamasztikában az építési vállalkozók: a válságfagyi visszanyalt

2009. április 29. 11:32

Merre tovább ingatlanpiac? 2009 első negyedévében 34,64 %-ra csökkent az ingatlanpiaci változások mértékét és irányát jelző Ecostat Ingatlanbarométer indexe. A gazdasági és pénzügyi válság hatására az index értéke 7,14 százalékponttal alacsonyabb, mint az előzőnegyedévben, ami az ingatlanpiac további stagnálását, illetve még további esését vetíti előre.

A szigorodó finanszírozási feltételek következtében a korábban tervezett ingatlanfejlesztések jó része elmarad, a fejlesztők kénytelenek újragondolni projektjeiket. A magasabb önerő és a kedvezőtlenebb kamatszintek miatt a beruházók a folyamatban lévő projektek rendben történő befejezésére fordítják a nagyobb hangsúlyt.

Nehezebbé vált a vevőoldali finanszírozás is, az új lakások piacának a lakástámogatások szigorítását megelőző vásárlási roham adhat átmenetileg lendületet. A második negyedévre várt élénkülés nyáron megtorpanhat, más ágazatokhoz hasonlóan az ingatlanpiac is megszenvedi a recesszió negatív hatásait.

Bár a legfrissebb KSH statisztikák szerint a használatbavételi engedélyek száma emelkedett, az újonnan kiadott építési engedélyek száma 7 %-kal csökkent. A fejlesztők igyekeznek befejezni a meglévő projekteket, az építőipari beruházások hosszú átfutási ideje miatt akár egy-másfél évet is várni kell a tényleges hatásokra.

A kereslet szűkülése és a kínálat bővülése nem tartható fenn, ezért a beruházók lassítják az új projektek bevezetését. Több vállalkozó egyedi árképzéssel és vételár kedvezményekkel próbálja élénkíteni a keresletet. A külföldi vásárlók átmenetileg eltűntek a piacról, de az árak csökkenése és a számukra kedvező árfolyamok rövidesen újra vonzóvá tehetik a jó fekvésű ingatlanokat.

Ecostat IngatlanBarométer

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?