4 °C Budapest

Siess, júliustól drágulnak az új lakások!

2009. április 29. 10:32

Több kérdőjel van még a tervezett áfa-emelése kapcsán; nem tudni egyelőre, hogy a 25%-ra emelt áfától mentesít-e a módosítás életbe lépése előtt megkötött szerződés, vagy a növelt összeg a pénzügyi teljesítés ezt követő határidejére vonatkozik majd. Emellett felmerülhet az eshetősége annak, hogy a válság hatásaitól amúgy is jócskán sújtott (lakó)ingatlanok esetében külön szabályozás érvényesülhet. Célszerű azonban ezektől eltekinteni, és a lakást vásárolni tervezők számára legkedvezőtlenebb lépésre felkészülni, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

A módosítás az újépítésű lakásokat érinti csak, hiszen ott állapít meg a beruházó áfával növelt nettó árat. Pont az ilyen eshetőségekre felkészülve nem egyszerű bruttó árat tüntetnek fel a fejlesztők, hanem a "nettó ár + mindenkor hatályos áfa" kitételt alkalmazzák, már az előszerződésben is.

"Mindenképpen célszerű még a módosítás előtt végszerződést kötni, mert, ha a törvény értelmében a szerződés megkötése lenne mérvadó a változtatással való érintettség megítélésében, az áfa-emelés miatti áremelkedés egészében kikerülhető." - hangsúlyozta Görög Áron, az Otthon Centrum Projekt Consulting operatív vezetője.

Abban az esetben is előnyös lehet a mielőbb leszerződés a kiszemelt új lakásra, ha a pénzügyi teljesítés dátuma lenne a mérvadó a magasabb áfa megfizetéséhez. Ez a jelenlegi piaci helyzetben ugyanis reálisan érvényesíthető alkupozíciót jelent a beruházóval szemben. Ha ugyanis a beruházónál el tudjuk érni, hogy az esetleg korábban megállapított fizetési ütemezéstől eltérően, még július elseje előtt a lakás árának minél nagyobb részét kifizethessük, azzal még az alacsonyabb árat érvényesíthetjük, miközben a beruházó - a korábban számlájára érkező összeg miatt - kamatnyereséget ér el.

A jelenlegi piaci helyzetben, amikor a vevők 5-7%-os alkupozíciót érhettek el az elmúlt hónapokban, miközben a beruházókat egyre nehezebb projekthitelezési feltételek sújtják, nem reális, hogy a fejlesztő teljes egészében átvállalja a vevők helyett a 4,2%-os plusz terhet; 20-ról 25%-ra emelkedő áfa ugyanis ilyen mértékű drágulást jelent a bruttó összegben. Ez sok esetben a profitjuk egészét is elvihetné.

Az újépítésű lakást vásárolni tervezőknek tehát érdemes mielőbb körülnézni a piacon, és ha kiszemelték a megfelelő ingatlant, célszerű mielőbb megkötni az adásvételi szerződésüket.

"A következő két hónapban arra számítunk, hogy nőni fog az érdeklődés az átadás alatt álló, vagy ahhoz közeli fejlesztéseknél, ahol lehetőség van még az áfa-emelés előtt minél nagyobb vételárrész befizetésére. Emellett, ha a május közepére ígért szavazáskor elfogadják a törvénymódosítást, vonzóvá válhatnak a készleten lévő,tehát már átadott, de még nem eladott lakások, ahol ugyancsak azonnal ki lehet fizetni a teljes vételárat."-tette hozzá Görög Áron.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Otthon Centrum szakértői szerint a tervezett júliustól felfüggesztett szocpol esetében is van egy, az újépítésű lakást vásárolni szándékozókat érintő, vásárlásra ösztönző lehetőség.

A jogszabály az igénylés feltételét ún. méltányolható lakásigényhez köti, ami szobaszámban és vételárban limiteket határoz meg. Ez alapján pl. Budapesten, egy kétgyerekes házaspár csak akkor kaphatja meg a 2,4 milliós támogatást, ha háromszobás új lakásukat maximum 19,5 millió Ft-ért veszik. Lakásárnál a törvény "telekárat nem tartalmazó árat" definiál.

2004. január elseje óta viszont, amióta az építési telkek is áfakötelesek, a beruházó gyakorlatilag szabadon határozza meg az ingatlan árában a telekár és felépítmény, azaz a lakás arányát.

"Ne tántorítsa el a szocpolra jogosult vevőt a meghirdetett árlista a vásárlástól, mivel a beruházó a jelenlegi piaci környezetben, az alkufolyamat során módosíthatja úgy a lakás árát, hogy a vásárló ezzel beleférjen a méltányolható lakásigény által meghatározott árlimitbe." - mondta Görög Áron.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem