Alaposan nézzük meg, kinek adjuk ki lakásunkat!

2009. március 4. 12:00

A főbérlők harmada egyáltalán nem foglalkozik azzal, kinek adja ki a lakását. Pedig egy kis utánajárással sok idegeskedést megspórolhatunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy-Britanniában a lakásukat kiadók egyharmada egyáltalán nem ellenőrzi le az albérlőjét- derül ki egy felmérésből. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne sok, későbbi probléma -különösen igaz ez a mostani válságos időkben.

A munkanélküliség növekedésével és a fizetések csökkenésével ugyanis könnyen előfordulhat az, hogy a bérlő nem tudja majd fizetni a rezsit, vagy az albérleti díjat.

A legcélravezetőbb, ha leellenőrizzük az illető személyazonosságát, munkahelyét, kérünk tőle bankszámlabizonylatot, esetleg megkérjük, bizonyítsa be hitelképességét. A legjobb, ha minden dokumentumról másolatot készítünk.

Az is segíthet, ha utánanézünk albérlőnknek mondjuk egy közösségi portálon, megnézzük adatlapját, fényképeit, ismerőseit -ezek az információk nagyon sokat elárulhatnak valakiről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A brit felmérés szerint a főbérlők negyede találkozott már olyan esettel, amikor ingatlanuk bérlői tetemes tartozást hátrahagyva tűntek el -egyik napról a másikra. A magyar helyzet sem sokkal rózsásabb: nálunk az is nehezíti a dolgot, hogy az adózás elkerülése miatt sokan szerződés nélkül adják ki lakásukat.

Abból is lehetnek problémák, ha a bérelt lakásból eltűnnek bizonyos bútorok, használati tárgyak. Ezért ajánlatos már a beköltözéskor listát készíteni a lakás értékeiről, amelyet mindkét fél aláírásával hitelesít.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06