Alaposan nézzük meg, kinek adjuk ki lakásunkat!

2009. március 4. 12:00

A főbérlők harmada egyáltalán nem foglalkozik azzal, kinek adja ki a lakását. Pedig egy kis utánajárással sok idegeskedést megspórolhatunk.

Nagy-Britanniában a lakásukat kiadók egyharmada egyáltalán nem ellenőrzi le az albérlőjét- derül ki egy felmérésből. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne sok, későbbi probléma -különösen igaz ez a mostani válságos időkben.

A munkanélküliség növekedésével és a fizetések csökkenésével ugyanis könnyen előfordulhat az, hogy a bérlő nem tudja majd fizetni a rezsit, vagy az albérleti díjat.

A legcélravezetőbb, ha leellenőrizzük az illető személyazonosságát, munkahelyét, kérünk tőle bankszámlabizonylatot, esetleg megkérjük, bizonyítsa be hitelképességét. A legjobb, ha minden dokumentumról másolatot készítünk.

Az is segíthet, ha utánanézünk albérlőnknek mondjuk egy közösségi portálon, megnézzük adatlapját, fényképeit, ismerőseit -ezek az információk nagyon sokat elárulhatnak valakiről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brit felmérés szerint a főbérlők negyede találkozott már olyan esettel, amikor ingatlanuk bérlői tetemes tartozást hátrahagyva tűntek el -egyik napról a másikra. A magyar helyzet sem sokkal rózsásabb: nálunk az is nehezíti a dolgot, hogy az adózás elkerülése miatt sokan szerződés nélkül adják ki lakásukat.

Abból is lehetnek problémák, ha a bérelt lakásból eltűnnek bizonyos bútorok, használati tárgyak. Ezért ajánlatos már a beköltözéskor listát készíteni a lakás értékeiről, amelyet mindkét fél aláírásával hitelesít.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?