Villámrajtot vehet a dél-balatoni ingatlanpiac!

Pénzcentrum
2008. július 25. 12:00

Hivatalossá vált, hogy 17 év után Magyarország ismét bekapcsolódhat a gyorsasági-motoros világbajnokság versenysorozatába. A Hungaroring után újabb nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas pálya épül, ezúttal a Somogy megyei Sávolyon. A 80 millió eurós (18,5 milliárd forintos) beruházás keretében épülő Balatonring minimum öt éven keresztül ad majd otthont MotoGP magyar futamának.


Sávoly a Balatontól délre található (Forrás: Google Map)
A sávolyiak életében a közelmúltban nagy változást hozott az M7-es autópálya megépítése, amelynek köszönhetően jelentősen csökkent a településen az átmenő forgalom. A kedvező földrajzi adottságokkal rendelkező Sávoly rendkívüli fellendülésre számíthat az ingatlanfejlesztések és a munkahelyteremtés területén.

Magyarországon 1986-ban Mogyoródon rendezték az első Forma-1-es nagydíjat, amely nagyban közrejátszott abban, hogy megsokszorozódtak a helyi telekárak, megkezdődtek a belterülethez csatolások, új társasházak és sorházak épültek, valamint megnyitotta kapuit az élményfürdő. A mogyoródi versenypályán 1992-ben rendeztek utoljára gyorsasági-motoros futamot.

Sávoly közel van a Balatonhoz, Zalakaroshoz és a sármelléki repülőtérhez egyaránt, az autópálya a település mellett húzódik és rendelkeznek egy meleg vizes termálkúttal is. Ezek a paraméterek a pályaépítés mellett szálloda, termálfürdő, golfpálya és logisztikai központ felépítésére is ösztönzik a beruházókat. Az autópálya teljes szakaszának elkészültével a település könnyen megközelíthető lesz az olasz szurkolók számára is.

Az önkormányzat elsősorban az iparűzési adóbevételek növekedésére, a munkanélküliség csökkenésére és a turizmus fellendülésére számíthat. A környék jelenleg még nincs felkészülve százezer rajongó fogadására és kiszolgálására, de a közeljövőben a településen és annak vonzáskörzetében a szálláshelyek és az éttermek számának emelkedésére lehet majd számítani.

A pálya megépítésére kiszemelt terület jellemzően magántulajdonban volt, egyes parcellák megvásárlását nem könnyítette meg az osztatlan közös tulajdonban lévő tulajdonosok felkutatása és kivásárlása. A település rendezési terve a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva módosításra szorul, amennyiben az ingatlanpiac jelentősen fellendül, úgy a további belterületbe vonást is mérlegelni kell majd.

A helyi ingatlanpiac a bejelentés előtt nem volt számottevő, a településen nagyon csekély volt az adásvételek száma. A településen és a szomszédos községekben a közeljövőben vállalkozók és befektetők megjelenésére lehet számítani, ami egyaránt feljebb srófolhatja a telekárakat és a lakóingatlanok vételárát is.

Az ingatlanok iránti kereslet megélénkülésére elképzelhető, hogy a pályaberuházás megkezdéséig várni kell, mivel addig sokan hitetlenkedhetnek, vagy nem akarják a pénzüket hónapokig egy bizonytalan befektetésben tudni. Amint a nagyberuházások elkezdődnek, a kisebb befektetők is megjelennek és a mogyoródi példához hasonló kapcsolódó vállalkozásokba foghatnak.

Sokan kérdezhetik, hogy miért nem a Hungaroringen rendezik a versenyeket, ha már korábban volt ott viadal, miért van szükség egy újabb pálya építésére. Az elmúlt egy-két évtizedben mind az autó- mind a motorversenyek biztonsági követelményei jelentősen szigorodtak. A szervezőknek úgy kell a versenyeket élvezetessé és médiaképessé tenni, hogy a versenyzők biztonsága ne legyen túlzott veszélyben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A követelmények a két szériában eltérő irányban fejlődtek, így az autó- és motorverseny-pályák vonalvezetése eltérő lett és ennek megfelelően önálló pályát igényelnek. Felmerült a Hungaroring átépítése is, de az sokkal költségesebb megoldás lett volna, mint egy új motoros pálya kialakítása.


Impozáns látványterv (Forrás: motogp.com)
A pályát építő spanyol beruházó cég (Sedesa) szerint 8-10 hónap alatt elkészülhet a pálya, amin akár jövő ősszel megrendezésre kerülhet az első verseny. Szakértők szerint a 4,65 kilométeres aszfaltcsík karakterisztikája leginkább a valenciai pályához hasonlít majd, bár még kisebb módosításokra van lehetőség a kivitelezés során.

A spanyol fejlesztő szerint a kiegészítő létesítményekkel együtt a beruházás összértéke elérheti a negyven milliárd forintot és mindegy 800 új munkahely jöhet létre, ami közel annyi, mint jelenleg a pályának otthont adó település teljes lakossága.

A szervezők számoltak azzal, hogy a balatoni turizmus szezonális eltéréseit figyelembe kell venni a versenyek időpontjának meghatározása során. Ahhoz, hogy a környékbeli szállodák kapacitás-kihasználtsága egyenletesebb legyen, a futamokat várhatóan nem a turisztikai főszezonban rendezik majd.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem