15 °C Budapest

Villámrajtot vehet a dél-balatoni ingatlanpiac!

Pénzcentrum
2008. július 25. 12:00

Hivatalossá vált, hogy 17 év után Magyarország ismét bekapcsolódhat a gyorsasági-motoros világbajnokság versenysorozatába. A Hungaroring után újabb nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas pálya épül, ezúttal a Somogy megyei Sávolyon. A 80 millió eurós (18,5 milliárd forintos) beruházás keretében épülő Balatonring minimum öt éven keresztül ad majd otthont MotoGP magyar futamának.


Sávoly a Balatontól délre található (Forrás: Google Map)
A sávolyiak életében a közelmúltban nagy változást hozott az M7-es autópálya megépítése, amelynek köszönhetően jelentősen csökkent a településen az átmenő forgalom. A kedvező földrajzi adottságokkal rendelkező Sávoly rendkívüli fellendülésre számíthat az ingatlanfejlesztések és a munkahelyteremtés területén.

Magyarországon 1986-ban Mogyoródon rendezték az első Forma-1-es nagydíjat, amely nagyban közrejátszott abban, hogy megsokszorozódtak a helyi telekárak, megkezdődtek a belterülethez csatolások, új társasházak és sorházak épültek, valamint megnyitotta kapuit az élményfürdő. A mogyoródi versenypályán 1992-ben rendeztek utoljára gyorsasági-motoros futamot.

Sávoly közel van a Balatonhoz, Zalakaroshoz és a sármelléki repülőtérhez egyaránt, az autópálya a település mellett húzódik és rendelkeznek egy meleg vizes termálkúttal is. Ezek a paraméterek a pályaépítés mellett szálloda, termálfürdő, golfpálya és logisztikai központ felépítésére is ösztönzik a beruházókat. Az autópálya teljes szakaszának elkészültével a település könnyen megközelíthető lesz az olasz szurkolók számára is.

Az önkormányzat elsősorban az iparűzési adóbevételek növekedésére, a munkanélküliség csökkenésére és a turizmus fellendülésére számíthat. A környék jelenleg még nincs felkészülve százezer rajongó fogadására és kiszolgálására, de a közeljövőben a településen és annak vonzáskörzetében a szálláshelyek és az éttermek számának emelkedésére lehet majd számítani.

A pálya megépítésére kiszemelt terület jellemzően magántulajdonban volt, egyes parcellák megvásárlását nem könnyítette meg az osztatlan közös tulajdonban lévő tulajdonosok felkutatása és kivásárlása. A település rendezési terve a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva módosításra szorul, amennyiben az ingatlanpiac jelentősen fellendül, úgy a további belterületbe vonást is mérlegelni kell majd.

A helyi ingatlanpiac a bejelentés előtt nem volt számottevő, a településen nagyon csekély volt az adásvételek száma. A településen és a szomszédos községekben a közeljövőben vállalkozók és befektetők megjelenésére lehet számítani, ami egyaránt feljebb srófolhatja a telekárakat és a lakóingatlanok vételárát is.

Az ingatlanok iránti kereslet megélénkülésére elképzelhető, hogy a pályaberuházás megkezdéséig várni kell, mivel addig sokan hitetlenkedhetnek, vagy nem akarják a pénzüket hónapokig egy bizonytalan befektetésben tudni. Amint a nagyberuházások elkezdődnek, a kisebb befektetők is megjelennek és a mogyoródi példához hasonló kapcsolódó vállalkozásokba foghatnak.

Sokan kérdezhetik, hogy miért nem a Hungaroringen rendezik a versenyeket, ha már korábban volt ott viadal, miért van szükség egy újabb pálya építésére. Az elmúlt egy-két évtizedben mind az autó- mind a motorversenyek biztonsági követelményei jelentősen szigorodtak. A szervezőknek úgy kell a versenyeket élvezetessé és médiaképessé tenni, hogy a versenyzők biztonsága ne legyen túlzott veszélyben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A követelmények a két szériában eltérő irányban fejlődtek, így az autó- és motorverseny-pályák vonalvezetése eltérő lett és ennek megfelelően önálló pályát igényelnek. Felmerült a Hungaroring átépítése is, de az sokkal költségesebb megoldás lett volna, mint egy új motoros pálya kialakítása.


Impozáns látványterv (Forrás: motogp.com)
A pályát építő spanyol beruházó cég (Sedesa) szerint 8-10 hónap alatt elkészülhet a pálya, amin akár jövő ősszel megrendezésre kerülhet az első verseny. Szakértők szerint a 4,65 kilométeres aszfaltcsík karakterisztikája leginkább a valenciai pályához hasonlít majd, bár még kisebb módosításokra van lehetőség a kivitelezés során.

A spanyol fejlesztő szerint a kiegészítő létesítményekkel együtt a beruházás összértéke elérheti a negyven milliárd forintot és mindegy 800 új munkahely jöhet létre, ami közel annyi, mint jelenleg a pályának otthont adó település teljes lakossága.

A szervezők számoltak azzal, hogy a balatoni turizmus szezonális eltéréseit figyelembe kell venni a versenyek időpontjának meghatározása során. Ahhoz, hogy a környékbeli szállodák kapacitás-kihasználtsága egyenletesebb legyen, a futamokat várhatóan nem a turisztikai főszezonban rendezik majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06