Tavasszal sokat alkudhatunk a lakások árából

Pénzcentrum
2009. február 13. 08:45

Tavasszal várhatóan tömegesen megjelennek a lakáspiacon a megugrott törlesztőrészletek miatt szorult helyzetbe került eladók. A gazdasági válság egyelőre a minden korábbinál nagyobb alkulehetőségben ölt testet, amiben profi alkuszcégek is segíthetnek.


A lakáspiacon eladói oldalról tavasz előtt nem várnak rohamot az elemzők. A hitellel terhelt lakásokból a felmérések még nem mutatnak a korábbinál nagyobb kínálatot. A hitelesek pánikrohama ellen hat az is, hogy sokuknak van még mozgástere, például a hitel futamidejének meghosszabbításával. A korábbi években az átlagos lakásvásárlók havi 50-60 ezer forint törlesztőrészletet vállaltak be, aminél számottevően többet nem tudnak kifizetni. Azok közül, akiknek most havi 80-90 ezer forintra vagy még többre nő a törlesztésük, sokan kényszerülnek majd valamilyen áthidaló vagy tartós megoldásra.

A vevőket azonban már profi alkuszszolgálat is segíti a lakáspiacon, ahol az eladók egy része már amúgy is hajlik a korábbiaknál nagyobb árengedményre. Általános áresésről nincs szó, de egyes kategóriákban, például a nagy alapterületű panelek, a kieső külvárosi lakások, valamint az üdülők körében máris jelentkeznek a komoly értékesítési nehézségek.

Az irányárhoz képest a válság kirobbanásáig többnyire 5-6 százalékos végső árengedmény lehetett kicsikarni, ez most már tíz százalékra is feltornázható - nyilatkozta Molnár Anikó, az Alku-Novum Kft. ügyvezetője. A vevők érdekében eljáró, értékbecslőket foglalkoztató cég az irányár és a kialkudott vételár közti árkülönbözet tíz százalékáért dolgozik, vagyis közvetlenül érdekelt a minél sikeresebb alkuban. Az angliai példa alapján létrehozott szolgáltatás Nyugat-Európában már közismert, Magyarországon még csak most ver gyökeret.

Ugyanakkor a profi alkuszok nemegyszer lebeszélik ügyfeleiket egy-egy lakás megvételéről. Így már jó pár, helyismeretet nélkülöző vidéki vevő menekült meg rossz üzlettől Budapesten, és a Balaton iránt érdeklődő fővárosi ügyfeleket is segítettek már helyes döntést hozni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem