1 °C Budapest

London és Párizs a befektetési lista élén

2009. március 19. 11:30

Minden harmadik európai irodaügylet a brit vagy a francia fővároshoz köthető.

Annak ellenére, hogy jelentősen visszaesett a befektetői aktivitás a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacán, 2008-ban Európa legnagyobb városai uralták a piacot. A CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb jelentése szerint London és Párizs dominanciája továbbra is töretlen, e két város az összes irodai tranzakció 36 százalékát tette ki. A legnagyobb, 100 millió euró (kb. 30 milliárd forint) értéket meghaladó ügyletek 44 százalékát is Párizsban vagy Londonban kötöttek.

Európa tíz legnagyobb piaca volt felelős a tranzakciók 43 százalékáért 2008-ban, ami jól szemlélteti a piacok történelmi szerepét a befektetésekben még akkor is, amikor Európa-szerte jelentős visszaesés következett be a befektetői aktivitásban.

Az elmúlt években Európa tíz legnagyobb ingatlanbefektetési piacának listája stabil összetételt mutatott. Hat város - London, Párizs, Stockholm, Madrid, Berlin és Hamburg - 2005 óta minden listában szerepelt, ahogyan 2008-ban is, amikor mind az európai, mind a globális befektetési piacok jelentős változáson mentek át. A 2008-as listán tízből nyolc mégis ugyanaz volt, mint 2007-ben.

Michael Haddock, a CB Richard Ellis európai kutatási igazgatója a jelentést így kommentálta: "Az európai ingatlanpiac egyik állandó jellemzője, hogy a befektetések két vezető városban, Londonban és Párizsban koncentrálódnak. Ez nem változott 2007-ről 2008-ra annak ellenére sem, hogy a globális gazdasági visszaesés jelentős hatással volt az ingatlanpiacra. A két főváros dominanciája különösen igaz az irodapiacon, ahol London és Párizs részaránya a befektetésekből 36 százalékos, azaz minden harmadik ügylet a francia vagy a brit fővároshoz köthető."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tízes lista városai felelősek az irodaingatlan-befektetések értékének 61 százalékáért, ami jelentősebb koncentrációt jelent, mint a tíz legnagyobb piac összes szektorra vetített szerepe. A földrajzi koncentráció mellett a tőkeáramlás az ingatlanok méretében is tetten érhető volt: a pénzpiacok visszaesése hamar nyomott hagyott a kereskedelmi ingatlanpiacon, ami az átlagos ügyletnagyság csökkenéséhez vezetett 2008-ban. Az irodai tranzakciók esetében az átlag 34 millió euró (kb. 10,2 milliárd forint) volt 2008-ban, szemben a 48 milliós (14,4 milliárd forint) 2007-es átlaggal. Az ügyletek nagy része 2008-ban 50 millió euró alatt maradt: az 1.500 Európában jegyzett irodai üzletkötés 83 százaléka 50 millió euró alatt maradt.

"Az átlagos ügyletnagyság jelentős esése 2008-ban Európában nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem történt nagyobb üzletkötés; ám a nagy üzletek mind a leglikvidebb piacokon, azaz Párizsban és Londonban koncentrálódtak. A 100 millió euró feletti 96 üzletből 23-at Londonban, 19-et pedig Párizsban kötöttek, ami egyértelműen mutatja a két város túlsúlyát a befektetési piacon." - tette hozz Haddock. A többi város kisebb súllyal szerepel a listán: a 100 millió eurónál nagyobb ügyletekből Stockholmra hat, Moszkvára és Varsóra egyenként négy jutott 2008-ban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?