14 °C Budapest

London és Párizs a befektetési lista élén

2009. március 19. 11:30

Minden harmadik európai irodaügylet a brit vagy a francia fővároshoz köthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Annak ellenére, hogy jelentősen visszaesett a befektetői aktivitás a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacán, 2008-ban Európa legnagyobb városai uralták a piacot. A CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb jelentése szerint London és Párizs dominanciája továbbra is töretlen, e két város az összes irodai tranzakció 36 százalékát tette ki. A legnagyobb, 100 millió euró (kb. 30 milliárd forint) értéket meghaladó ügyletek 44 százalékát is Párizsban vagy Londonban kötöttek.

Európa tíz legnagyobb piaca volt felelős a tranzakciók 43 százalékáért 2008-ban, ami jól szemlélteti a piacok történelmi szerepét a befektetésekben még akkor is, amikor Európa-szerte jelentős visszaesés következett be a befektetői aktivitásban.

Az elmúlt években Európa tíz legnagyobb ingatlanbefektetési piacának listája stabil összetételt mutatott. Hat város - London, Párizs, Stockholm, Madrid, Berlin és Hamburg - 2005 óta minden listában szerepelt, ahogyan 2008-ban is, amikor mind az európai, mind a globális befektetési piacok jelentős változáson mentek át. A 2008-as listán tízből nyolc mégis ugyanaz volt, mint 2007-ben.

Michael Haddock, a CB Richard Ellis európai kutatási igazgatója a jelentést így kommentálta: "Az európai ingatlanpiac egyik állandó jellemzője, hogy a befektetések két vezető városban, Londonban és Párizsban koncentrálódnak. Ez nem változott 2007-ről 2008-ra annak ellenére sem, hogy a globális gazdasági visszaesés jelentős hatással volt az ingatlanpiacra. A két főváros dominanciája különösen igaz az irodapiacon, ahol London és Párizs részaránya a befektetésekből 36 százalékos, azaz minden harmadik ügylet a francia vagy a brit fővároshoz köthető."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tízes lista városai felelősek az irodaingatlan-befektetések értékének 61 százalékáért, ami jelentősebb koncentrációt jelent, mint a tíz legnagyobb piac összes szektorra vetített szerepe. A földrajzi koncentráció mellett a tőkeáramlás az ingatlanok méretében is tetten érhető volt: a pénzpiacok visszaesése hamar nyomott hagyott a kereskedelmi ingatlanpiacon, ami az átlagos ügyletnagyság csökkenéséhez vezetett 2008-ban. Az irodai tranzakciók esetében az átlag 34 millió euró (kb. 10,2 milliárd forint) volt 2008-ban, szemben a 48 milliós (14,4 milliárd forint) 2007-es átlaggal. Az ügyletek nagy része 2008-ban 50 millió euró alatt maradt: az 1.500 Európában jegyzett irodai üzletkötés 83 százaléka 50 millió euró alatt maradt.

"Az átlagos ügyletnagyság jelentős esése 2008-ban Európában nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem történt nagyobb üzletkötés; ám a nagy üzletek mind a leglikvidebb piacokon, azaz Párizsban és Londonban koncentrálódtak. A 100 millió euró feletti 96 üzletből 23-at Londonban, 19-et pedig Párizsban kötöttek, ami egyértelműen mutatja a két város túlsúlyát a befektetési piacon." - tette hozz Haddock. A többi város kisebb súllyal szerepel a listán: a 100 millió eurónál nagyobb ügyletekből Stockholmra hat, Moszkvára és Varsóra egyenként négy jutott 2008-ban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?