33 °C Budapest

Nem kell az új lakás: tovább lassul az építőipar

2009. február 17. 10:15

Az építőipari termelés volumene a 2007. évi jelentős csökkenés után 2008-ban 5,1%-kal volt alacsonyabb az előző évinél. Az építőipar termelői árai 2008-ban átlagosan 5,8%-kal emelkedtek - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.


Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében kiigazítatlan adatok alapján 5,5%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 3,2%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 0,6%-kal haladta meg az előző havit. Az építőipar termelői árai 2008 IV. negyedévében 6,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipari termelés 2008. évi 5,1%-os mérséklődésén belül az épületek építése 10,6%-kal alacsonyabb, az egyéb építményeké 2,5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének csökkenése elsősorban az ipari és raktárépületek, irodaépületek építésében megfigyelt visszaesés következménye. Az egyéb építmények építése a 2007-ben bekövetkezett 20%-os csökkenés után az év második felében emelkedett; a növekedésben út- és autópálya-építéseknek, közműépítéseknek, vasútvonal-korszerűsítéseknek volt szerepük.

2008-ban a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 5,8%-kal, az épületgépészeti szerelés termelése 8,3%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól; a befejező építésé 1,5%-kal nőtt. A két építményfőcsoport termelése decemberben ellentétesen alakult: az épületek építésének volumene 15,5%-kal csökkent, az egyéb építmények építéséé viszont 39,6%-kal magasabb volt az előző évinél. A növekedés a rendkívül alacsony bázis mellett néhány, autópálya- és közműépítésen végzett nagy értékű munkának köszönhető. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 3,9%-kal mérséklődött, az egyéb építményeké 3,8%-kal emelkedett az előző havihoz viszonyítva.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése decemberben 6,4%-kal emelkedett 2007 decemberéhez képest. Az épületgépészeti szerelés termelése 4,1%-kal csökkent, a kis súlyú befejező építésé 30,4%-kal nőtt a 2007. decemberihez mérten. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 22,5%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,9%-kal, az egyéb építményeké 1,8%-kal csökkent. 2008 egészében 11,8%-kal kisebb volumenű szerződést kötöttek az építőiparban. Az épületek építésére kötött szerződések az év minden hónapjában az egy évvel korábbi szint alatt maradtak, 2008-ban összesen 35,4%-kal csökkent a 2007. évihez viszonyítva. Egyéb építményekre 2008-ban egynegyedével nagyobb volumenű szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett közlekedési infrastruktúra fejlesztésére év közben kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A decemberben kötött szerződések volumene 10,1%-kal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 39,7%-kal kisebb, egyéb építményekre - az út- és vasútépítésre, közművek, hulladékkezelő létesítmények építésére létrejött szerződéseknek köszönhetően - 38,8%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

Az építőipar termelői árai 2008-ban átlagosan 5,8%-kal magasabbak voltak, mint az előző évben. 2008 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva az emelkedés 6,2% volt, ezen belül az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek és egyéb építmények alágazatban az árak 6,4%-kal nőttek. Az egyes építmény-alcsoportokban a növekedés 5,0% és 8,1% között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés mértéke 0,7% volt, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 0,8%-kal növekedtek.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?