Zöldkártya kell a panelfelújításokhoz

Pénzcentrum
2009. február 12. 09:15

Csak zöldkártya birtokában indulhatnak a lakóközösségek az idei panelpályázatokon. Az újabb tanúsítványok elkészíttetése azonban lakásonként akár a százezer forintot is elérheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Kidolgozás alatt áll az idei év panelpályázatainak struktúrája. Az iparosított technológiával épült házak felújítása ugyanis nem csupán jelentős energiamegtakarítást eredményez, hanem komoly megrendelésekhez juttathatja az építőipari cégeket is. 


A legtöbb panel fűtési rendszere már az építéskor elavultnak számított, fenntartásuk egyre súlyosabb terhet ró lakóikra és az energiát egyre nagyobb költséggel beszerző államra. Az épületek felújítására 2001-ben írták ki az első felújítási pályázatot. Hét év alatt összesen 34 milliárd forinttal támogatta az állam 190 ezer lakás korszerűsítését. Tavaly egyetlen pályázaton 110 ezer panelotthon kért összesen 30 milliárd forintot.

A feltételek 2008-ban több ponton is módosultak: az önkormányzatok helyett közvetlenül a lakóközösségek is pályázhattak. Az önkormányzatok többsége jelentősen csökkentette a program támogatását, és a korábbi egyharmad rész helyett 15-18 százalékkal járult hozzá a korszerűsítéshez.

Az idei pályázatot a tervek szerint szeptember végéig meghirdetik. A kiírás várhatóan egy ponton változik: a pályázathoz csatolni kell a lakások energiatanúsítványát, vagyis a zöldkártyát, illetve a kivitelező nyilatkozatát arról, hogy a felújítás után legalább egy minőségi osztályt ugrik majd a besorolás. Ezt a támogatás kifizetése előtt újabb tanúsítvány elkészíttetésével kell igazolni, ami lakásonként akár 100 ezer forint pluszköltséget is jelenthet. A tanúsítvány ugyanis nem lesz hatósági áras, tarifáját a piac dönti el. A kormányhatározat csupán annyi korlátot szab, hogy a tanúsítók óradíja nem haladhatja meg az 5500 forintot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?