Zöldkártya kell a panelfelújításokhoz

Pénzcentrum
2009. február 12. 09:15

Csak zöldkártya birtokában indulhatnak a lakóközösségek az idei panelpályázatokon. Az újabb tanúsítványok elkészíttetése azonban lakásonként akár a százezer forintot is elérheti.


Kidolgozás alatt áll az idei év panelpályázatainak struktúrája. Az iparosított technológiával épült házak felújítása ugyanis nem csupán jelentős energiamegtakarítást eredményez, hanem komoly megrendelésekhez juttathatja az építőipari cégeket is. 


A legtöbb panel fűtési rendszere már az építéskor elavultnak számított, fenntartásuk egyre súlyosabb terhet ró lakóikra és az energiát egyre nagyobb költséggel beszerző államra. Az épületek felújítására 2001-ben írták ki az első felújítási pályázatot. Hét év alatt összesen 34 milliárd forinttal támogatta az állam 190 ezer lakás korszerűsítését. Tavaly egyetlen pályázaton 110 ezer panelotthon kért összesen 30 milliárd forintot.

A feltételek 2008-ban több ponton is módosultak: az önkormányzatok helyett közvetlenül a lakóközösségek is pályázhattak. Az önkormányzatok többsége jelentősen csökkentette a program támogatását, és a korábbi egyharmad rész helyett 15-18 százalékkal járult hozzá a korszerűsítéshez.

Az idei pályázatot a tervek szerint szeptember végéig meghirdetik. A kiírás várhatóan egy ponton változik: a pályázathoz csatolni kell a lakások energiatanúsítványát, vagyis a zöldkártyát, illetve a kivitelező nyilatkozatát arról, hogy a felújítás után legalább egy minőségi osztályt ugrik majd a besorolás. Ezt a támogatás kifizetése előtt újabb tanúsítvány elkészíttetésével kell igazolni, ami lakásonként akár 100 ezer forint pluszköltséget is jelenthet. A tanúsítvány ugyanis nem lesz hatósági áras, tarifáját a piac dönti el. A kormányhatározat csupán annyi korlátot szab, hogy a tanúsítók óradíja nem haladhatja meg az 5500 forintot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm