Fagyasztó adatok: ez tudja válságban a magyar ipar!

Pénzcentrum
2009. január 15. 09:45

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 novemberében 12%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 9,9%-kal csökkent. A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 0,4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 2%-kal mérséklődött.

2008 első tizenegy hónapjában az ipari export 1,1%-kal emelkedett, novemberben pedig az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az átlagnál nagyobb mértékben, 17,9%-kal esett vissza. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 14,7%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 1%-kal, novemberben 9,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8%-kal, novemberben 7,8%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

2008 novemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 13,2%-kal csökkent, a csekély súlyú bányászaté - a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően - 34%-kal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 2,5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2008 novemberében a 2007. novemberi átlagos középhőmérsékletnél 2,9C-kal többet mértek).

Novemberben a feldolgozóipar minden alágában csökkenés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása jelentősen, 17,1%-kal visszaesett. Az alágon belül a legnagyobb mértékű csökkenést a híradás-technikai termék, készülék gyártása ágazatban regisztráltuk.

A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása is számottevően, 14%-kal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Ez a jelenség valamennyi ágazatot hasonlóképpen érintette. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás termelése 12,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2008 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 25,1%-kal mérséklődött 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 25%-kal, az új belföldi rendelések 25,7%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 6,6%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év novemberében.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában 0,6%-os létszámcsökkenés mellett 0,9%-kal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

2008 első tizenegy hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A legnagyobb mértékű volumencsökkenés a Dél-Alföldön (4,1%) volt. A többi régióban 0,4 és 1,7% közötti volumennövekedést regisztráltunk. Novemberben minden régióban visszaesés figyelhető meg.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem