26 °C Budapest

Bíztató jel a tengerentúlról: fény az alagút végén?

Pénzcentrum
2008. október 31. 12:00

Hosszú időn keresztül az átlagos lakásárak csökkenésről, az értékesítés volumenének visszaeséséről és a végrehajtási eljárás alá vont ingatlanok számának emelkedéséről számolhattunk be. A legfrissebb statisztikák szerint szeptemberben némi élénkülés volt tapasztalható az ingatlanpiacon és - bár ha elhanyagolható mértékben is de - nőtt az eladások száma.

Használt lakások

A használt lakások piacán mért eladási statisztikák azt mutatják, hogy a szeptemberi adatok mind az előző hónap, mind az előző év azonos időszakának adatait túlszárnyalják. Az Ingatlanügynökségek Nemzetközi Szövetségének jelentése szerint a családi házak, a sorházak és a társasházi lakások körében is a forgalom erősödését lehetett tapasztalni.

A megvalósult adásvételek tekintetében 5,5 %-os emelkedést mértek az előző hónaphoz viszonyítva és mintegy 70 ezerrel több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban, ami 1,4 %-os növekedésnek felel meg.

A szövetség elnöke szerint az árak olyan mértékben csökkentek az elmúlt időszakban, hogy a vásárlók újra érdeklődni kezdtek az ingatlanbefektetések iránt. A tengerentúli kamatdöntések és az új piaci körülményekhez igazított hitelfelvételi lehetőségek az érdeklődés egy új hullámát indították el a lakáspiacon.

A statisztikák azért is bíztatóak, mert immár három éve nem fordult elő, hogy egy adott hónap értékesítési mutatói túlszárnyalják az előző év hasonló időszakának adatait. A hitelválság beköszöntétől számítva - sporthasonlattal élve - nagyon sokan álltak az oldalvonalon túl a megfelelő alkalomra várva. Bár a helyzet még messze nem nevezhető konszolidáltnak, mégis többen a piacra lépés mellett döntöttek.

A hitelezési feltételek nagyon szigorúak lettek, össze sem lehet őket hasonlítani a néhány évvel ezelőtti gyakorlattal. A kereslet növekedése mindenesetre azt mutatja, hogy az emberen nem veszítették el teljesen a bizalmukat és hosszú távú befektetésként kezelik az ingatlanvásárlást. A vevők köre némileg átalakult, a korábbinál magasabb arányú a készpénzes vásárlók száma.

A szakértők szerint bár vannak még olyan államok, ahol a végrehajtások magas száma miatt az árak további csökkenése várható, már vannak olyan területek, amelyek kedvező kilátásokkal kecsegtetnek. Az értékesítési mutatók megfordultak Kolorádóban, de ez a tendencia figyelhető meg Kansas, Minnesota és Missouri államokban, de már Kalifornia egyes területein is.

A déli államokban még több időnek kell eltelni ahhoz, hogy magára találjon a lakáspiac. Ezt az övezetet a hitelválságon túl több hurrikán és egyéb természeti katasztrófa is sújtotta, ezért itt még továbbra is alacsonyabb eladási mutatókra lehet számítani. A hitelezés szigorításával és új biztonságosabb feltételrendszer megteremtésével ezekből az államokban is rövidesen jó hírek érkezhetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Újépítésű lakások

Az újépítésű lakások jobban megszenvedik a hitelválságot, a nemzeti statisztikák szerint a jelenlegi kínálati árak a négy évvel ezelőtti szinten mozognak. Az újépítésű otthonok átlagos ára a tengerentúli kereskedelmi szövetség szerint 218 ezer dollár (47,5 millió forint).

Az előző hónaphoz képest ugyan 2,7 %-kal több új lakást vásároltak az emberek, de a piaci szakértők optimista becsléseit meghazudtolva még mindig 33 %-kal az előző évi adat alatt volt a szeptemberi statisztika. A piaci szereplők abban bíznak, hogy a jelenlegi tendencia hosszú távon folytatódik és a hónapról-hónapra egyre több újépítésű lakás talál majd gazdára.

Az eladatlan új lakások száma pedig eléri a 394 ezret, ami egyébként is történelmi csúcs, de a végrehajtások számának emelkedésével a közeljövőben folyamatosan jelennek meg ingatlanok a piac kínálati oldalán.

A piac talpra állításához számos tényező együttes javulására van szükség, ezek közül az egyik - az eladások száma - emelkedést mutatott az elmúlt hónapban. A piaci szereplőknek ez mindenképpen jó hír, bár a teljes ingatlanszektor stabilizálása becslések szerint még akár évekig is eltarthat.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?