12 °C Budapest

Bíztató jel a tengerentúlról: fény az alagút végén?

Pénzcentrum
2008. október 31. 12:00

Hosszú időn keresztül az átlagos lakásárak csökkenésről, az értékesítés volumenének visszaeséséről és a végrehajtási eljárás alá vont ingatlanok számának emelkedéséről számolhattunk be. A legfrissebb statisztikák szerint szeptemberben némi élénkülés volt tapasztalható az ingatlanpiacon és - bár ha elhanyagolható mértékben is de - nőtt az eladások száma.

Használt lakások

A használt lakások piacán mért eladási statisztikák azt mutatják, hogy a szeptemberi adatok mind az előző hónap, mind az előző év azonos időszakának adatait túlszárnyalják. Az Ingatlanügynökségek Nemzetközi Szövetségének jelentése szerint a családi házak, a sorházak és a társasházi lakások körében is a forgalom erősödését lehetett tapasztalni.

A megvalósult adásvételek tekintetében 5,5 %-os emelkedést mértek az előző hónaphoz viszonyítva és mintegy 70 ezerrel több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban, ami 1,4 %-os növekedésnek felel meg.

A szövetség elnöke szerint az árak olyan mértékben csökkentek az elmúlt időszakban, hogy a vásárlók újra érdeklődni kezdtek az ingatlanbefektetések iránt. A tengerentúli kamatdöntések és az új piaci körülményekhez igazított hitelfelvételi lehetőségek az érdeklődés egy új hullámát indították el a lakáspiacon.

A statisztikák azért is bíztatóak, mert immár három éve nem fordult elő, hogy egy adott hónap értékesítési mutatói túlszárnyalják az előző év hasonló időszakának adatait. A hitelválság beköszöntétől számítva - sporthasonlattal élve - nagyon sokan álltak az oldalvonalon túl a megfelelő alkalomra várva. Bár a helyzet még messze nem nevezhető konszolidáltnak, mégis többen a piacra lépés mellett döntöttek.

A hitelezési feltételek nagyon szigorúak lettek, össze sem lehet őket hasonlítani a néhány évvel ezelőtti gyakorlattal. A kereslet növekedése mindenesetre azt mutatja, hogy az emberen nem veszítették el teljesen a bizalmukat és hosszú távú befektetésként kezelik az ingatlanvásárlást. A vevők köre némileg átalakult, a korábbinál magasabb arányú a készpénzes vásárlók száma.

A szakértők szerint bár vannak még olyan államok, ahol a végrehajtások magas száma miatt az árak további csökkenése várható, már vannak olyan területek, amelyek kedvező kilátásokkal kecsegtetnek. Az értékesítési mutatók megfordultak Kolorádóban, de ez a tendencia figyelhető meg Kansas, Minnesota és Missouri államokban, de már Kalifornia egyes területein is.

A déli államokban még több időnek kell eltelni ahhoz, hogy magára találjon a lakáspiac. Ezt az övezetet a hitelválságon túl több hurrikán és egyéb természeti katasztrófa is sújtotta, ezért itt még továbbra is alacsonyabb eladási mutatókra lehet számítani. A hitelezés szigorításával és új biztonságosabb feltételrendszer megteremtésével ezekből az államokban is rövidesen jó hírek érkezhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újépítésű lakások

Az újépítésű lakások jobban megszenvedik a hitelválságot, a nemzeti statisztikák szerint a jelenlegi kínálati árak a négy évvel ezelőtti szinten mozognak. Az újépítésű otthonok átlagos ára a tengerentúli kereskedelmi szövetség szerint 218 ezer dollár (47,5 millió forint).

Az előző hónaphoz képest ugyan 2,7 %-kal több új lakást vásároltak az emberek, de a piaci szakértők optimista becsléseit meghazudtolva még mindig 33 %-kal az előző évi adat alatt volt a szeptemberi statisztika. A piaci szereplők abban bíznak, hogy a jelenlegi tendencia hosszú távon folytatódik és a hónapról-hónapra egyre több újépítésű lakás talál majd gazdára.

Az eladatlan új lakások száma pedig eléri a 394 ezret, ami egyébként is történelmi csúcs, de a végrehajtások számának emelkedésével a közeljövőben folyamatosan jelennek meg ingatlanok a piac kínálati oldalán.

A piac talpra állításához számos tényező együttes javulására van szükség, ezek közül az egyik - az eladások száma - emelkedést mutatott az elmúlt hónapban. A piaci szereplőknek ez mindenképpen jó hír, bár a teljes ingatlanszektor stabilizálása becslések szerint még akár évekig is eltarthat.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm