21 °C Budapest

A válság ellenére is megéri ingatlanba fektetni

Pénzcentrum
2008. október 9. 15:36

Nem teljesen helytállóak azok a napokban megjelent elemzések, melyek szerint Magyarországon nem érdemes ingatlanba fektetni. Tény, hogy az elmúlt két évben a piac vesztett korábbi dinamizmusából, azonban az ingatlan jellemzően szolid, kevésbé hektikusan mozgó befektetési forma, amely a mostani helyzetben is biztos, és kiszámítható hozamot garantálhat, az amerikaihoz hasonló piaci válságra pedig nem kell itthon számítani - áll a Duna House gyorselemzésében.

A hazai piacon közel két éve recesszió van, miközben a környező országokban még tartott az áremelkedés, így a mostani helyzetből fellendülés következhet, míg a szomszédos országokban nagy áresés lehet. Szemben a környező, és más nyugati országok piacával, a hazai ingatlanszektor alulértékelt, az árszínvonal körülbelül a fele a román, vagy például a szlovák piacon jellemző szintnek.

Itthon nem alakult ki olyan "ingatlanlufi" ami most kidurranhatna, a legtöbb, amit rövid távon várni lehet, hogy a finanszírozás válik drágábbá, valamint egyes esetekben tovább szigorodnak a hitelfelvételi kritériumok, drasztikus áresésre azonban egyáltalán nem kell számítani, különösen nem az új építésű ingatlanok piacán, ahol így is kb. az infláció mértékével megegyezően emelkednek a kínálati árak - jelezte Guy Dymschiz, a Duna House ügyvezetője.

Itthon a pénzintézetek a tengerentúli 110-120%-kal szemben az ingatlanok értékének jellemzően 50-60%-át finanszírozzák, így az amerikai válsághoz hasonló hatásokra Magyarországon nem kell számítani. A hazai piac kifejezetten biztonságosnak nevezhető, hiszen jóval kisebb arányban történtek olyan típusú spekulatív ingatlanvásárlások, amelyek az EU egyes országaiban most szenvedői a helyi piacon kirobbant válságnak.

Az ingatlan klasszikusan szolid és stabil befektetési formának számít, sokkal kevésbé mozog hektikusan, mint például a pénz és tőkepiacok. Annak ellenére, hogy az árak rövid távon bizonyos szegmensekben akár valóban 10-15%-ot csökkenhettek, nem érdemes az ingatlanbefektetést egy az egyben összehasonlítani a tőzsdei befektetésekkel, - hiszen a pénz és tőkepiacok ilyen mértékű csökkenésre akár egyetlen nap alatt is képesek, míg egy ingatlanbefektetéstől nem néhány nap vagy hét alatt várják a befektetők a megtérülést, a mostani helyzethez képest pedig a későbbiekben áremelkedés prognosztizálható.

Az ingatlanbefektetés mindenképpen hosszú távú döntés, és további előnye, hogy nem csak a vételi-eladási ár különbségéből keletkező nyereséggel lehet tervezni, hanem bérbeadással folyamatos jövedelem képződik, illetve finanszírozott vásárlás esetén akár a teljes havi részlet finanszírozható a befolyt összegből, vagyis az általunk felvett hitelt más törleszti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eladók által túlárazott lakások problémája valós, azonban ezt a piac minden esetben korrigálja, valamint az is tény, hogy panellakással mint befektetési formával valóban csak nagyon kivételes esetben érdemes foglalkozni - bár míg Pozsonyban egy panellakás 25 millió forint, itthon ennek alig harmada, így ebben a szektorban is nyílhat tér áremelkedésre.

Folyamatosan figyelni kell a piacot érintő eseményeket, hazánkban is több példa volt rá az elmúlt időben, hogy a megfelelő helyen és időben végrehajtott vásárlással jelentős hozamot tudott elérni a befektető, elég például egyes Duna-parti új építésű beruházásokra gondolni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm