Már Kínában is csökkennek az árak: beavatkozott a kormány!

Pénzcentrum
2008. október 27. 14:00

A világ számos országában elkezdtek zuhanni az ingatlanárak a pénzügyi- és hitelválság következtében. A 40 európai és ázsiai ország részvételével Pekingben tartott csúcstalálkozón megállapították, hogy Kína még az erős gazdasága ellenére sem függetlenítheti magát a nemzetközi hatások alól. A kormány az ingatlanpiacot élénkítő intézkedéseket vezetett be, bár az elemzők szerint ennek hatása alig lesz érzékelhető.

A gazdasági szakértők úgy vélik, hogy Kína bár önmagát megmentheti, nem elég erős ahhoz, hogy a világgazdaság hanyatlását egyedül megállítsa. Az elmúlt évek gazdasági növekedésével arányosan az ingatlanpiac is szárnyalt, ami részben az idei olimpiának is betudható volt. Az ország bruttó nemzeti termékének tizedét az ingatlanszektor termelte meg, mely a nemzeti statisztikák szerint azonban három éves mélypontra került az elmúlt hónapban.

Bár a nagyvárosokban még tartják magukat az árak, az pesszimista előrejelzések szerint 38-55 %-os árzuhanás sem kizárt Pekingben és Sanghajban az előttünk álló egy évben. A fejlesztők jelenleg 10 %-kal kínálják olcsóbban az újépítésű lakásokat, mint egy évvel ezelőtt, de a potenciális vásárlók egyelőre várakozó állásponton vannak.

A kormány csökkenteni kívánja a lakáshoz jutás költségeit, leginkább az első lakást vásárlókat érintik a kedvezmények. A kedvezményes kamatok, a csökkentett járulékos költségek azonban félő, hogy önmagukban nem lesznek elegendőek a lakáspiac megmentéséhez. A piacon a kivárás az úr, a vevők többségének várakozásai szerint tovább csökkenthetnek az árak az előttünk álló hónapokban.

Az ingatlan iparág már a jelenlegi helyzetet is megszenvedi, több fejlesztő cég is elhalasztotta, vagy törölte a tervezett beruházásait. Az ügynökségek tömeges létszámleépítést terveznek, amennyiben tovább lassul az ingatlanpiac. A vezető gazdasági szakemberek szerint, ha az intézkedések megállítják a visszaesést Kínában, az a régió egészére stabilizáló hatással lehet, de Európa és az Egyesült Államok problémáit nem lesz képes megoldani.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?