11 °C Budapest

Tudatos albérletvadászat: amikor nem csak a lakás dönt!

Pénzcentrum
2008. október 6. 05:40

Annak ellenére, hogy a bankok egyre kedvezőbb hitel- és lízingkonstrukciókat kínálnak, még mindig nagyon sokan élnek albérletben. Elég körbenézünk az ismeretségi körünkben, akkor is találhatunk olyanokat, akik ugyan megengedetnék maguknak a lakásvásárlást, egyéb okok miatt mégis az albérlet mellett döntenek. Cikkünkben olyan jótanácsokat gyűjtöttünk össze, melyek komoly segítséget nyújthatnak az albérletkeresőknek.

A megfelelő lakás kiválasztása előtt érdemes egy kicsit mélyebben is belevájni magunkat a dolgokba, de ezzel a minimális ráfordítással nagyszerű eredményt érhetünk el. Ha szem előtt tartjuk az alábbiakban részletezett tanácsokat, akkor a jó albérlet mellé rendes főbérlőt is találunk (az ingatlant bérbeadó tulajdonost jelen cikkünkben végig a főbérlő megjelöléssel illetjük).

Nehéz betelni a pórul járt albérlők véget nem érő történeteivel, akik mind-mind arról panaszkodnak, hogy milyen helyzeteket kellett átélniük és hogyan sikerült megszabadulniuk. A trükkös főbérlők kelléktára szinte kifogyhatatlan, amikor az albérlő megkárosításáról van szó, de ennek az ellenkezője sem ritka. A megfelelő partneri viszony kialakításával elkerülhetővé válnak ezek a viszontagságok.

A lakás paraméterei természetesen továbbra is fontosak, de a főbérlő tulajdonságai sok mindent elárulhatnak a lakásról is. Egy ápolatlan haszonlesőtől akkor sem érdemes kibérelni a lakását, ha hirtelen nincs más lehetőségünk. Az internetes portálok tele vannak hirdetésekkel, érdemesebb tehát tovább keresgélni, ha ilyesmivel találkozunk.

Az első benyomás a teljes bérleti időszakra meghatározhatja a felek viszonyát, de a normális megjelenés az albérlőkre is vonatkozik, mert egyfajta ajánlólevélnek tekinthető. Sokkal nyugodtabban bízza rá bárki a lakását, ha külsőre meggyőződött arról, hogy jó kezekben lesz az ingatlan.

Ha betartjuk az alapvető szabályokat, akkor elkerülhetjük, hogy hó végére valamelyik szolgáltató lekapcsolja a lakást a rendszerről, vagy egy vagyont fizessünk ki fűtésre a rossz nyílászárók, esetlen festésre kötelezzenek az omladozó falak és a pergő vakolat miatt. Melyik albérlő nem vágyik egy jól felszerelt lakásra korrekt főbérlővel?

Kérdezősködik a főbérlő

Mielőtt valaki rábízza az ingatlanát egy albérlőre, feltesz néhány általános kérdést, melyekből viszont több következtetést is le lehet vonni. Az érdeklődés irányulhat a családi állapotra, a munkahelyi- és a jövedelmi helyzetre, hányan költöznek a lakába illetve van-e a bérlőnek használtható ajánlólevele egy korábbi albérletéből.

Ezek a kérdések az albérlőnek is fontosak, mivel így meggyőződhet arról, hogy a főbérlő egy felelős személy és ez valószínűleg a lakásában is megnyilvánul. Aki elmulaszt bármilyen kérdést, az egyértelműen érdektelenséget mutat az albérlő felé, ami nem biztos, hogy egy jó kapcsolat első jelének bizonyulhat.

Szerződés

A főbérlők többsége szerződéssel együtt érkezik a lakás bemutatására, így - amennyiben elnyeri az albérlő tetszését az ingatlan - azonnal megköthetik a megállapodást. A szerződés időtartamának meghatározása a két fél közös megegyezésén múlik, de lehet határozatlan idejű is.

Abban az esetben, ha a felek nem írnak alá semmilyen megállapodást, nem rögzítik az óraállásokat, akkor szinte biztosra vehető, hogy később ez lehet a bonyodalmak egyik forrása. Ahogy az albérlők mondani szokták, a rossz főbérlő mindig kér szerződést, a szörnyű sosem...

Rezsi, óraállások

A jól induló szerződéses viszony egyik alapfeltétele, hogy a főbérlő a lakás átadásáig bemutatja a közműigazolásokat. Ezzel biztosítja a későbbi elszámolások pontosságát és jogosságát, valamint megkönnyíti a névátírást, amennyiben ez valamilyen okból szükséges.

A fűtési szezon kezdetével érdemes egy szakemberrel átnézetni a fűtésrendszert, különösen akkor, ha hosszabb ideig nem laktak az ingatlanban. Az igazolásokban szereplő óraállásokat érdemes a szerződésben is rögzíteni a későbbi elszámolási problémák elkerülése érdekében.

A pontos és szabályos szerződés és a közművek rendben léte elengedhetetlen a hosszú távú kapcsolat fenntartása érdekében. Amennyiben a főbérlő ezeket elmulasztja és nem is hajlandó rá, akkor érdemes minél előbb sarkon fordulni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kaució

A kaució mértékének meghatározása mindig sarkalatos pontja egy albérleti szerződés megkötésének. A főbérlő minél többet akar kicsikarni, az albérlő pedig minél kevesebbet szeretne befizetni a rossz tapasztalatok miatt.

Egy ésszerűen meghatározott összeg mindkét felet elégedettséggel töltheti el, a főbérlő biztos lehet, hogy a kisebb károkra van fedezete, az albérlő pedig - még ha jogtalan ügy is áll a háttérben - nem bukhat akkorát. Ennek pontos, központi szabályozása pontot tehetne a kényes kérdés végére.

Jó megjelenés

Nem a ruha teszi az embert, tartja a mondás, de azért sokat elárul róla. Amennyiben egy szakadt ruhában álló szeszkazán vár minket a lakásban, ne sokat mélázzunk a döntéssel és álljunk tovább. Akinek magával szemben ennyi igénye van, az valószínűleg a lakásra sem fordít kellő gondot.

Amikor az albérlő jó megjelenésű és megbízható ember benyomását kelti, akkor még valamennyit alkudhat is a bérleti díjból, vagy tovább faraghat a kaucióból.

Rugalmas be- és kiköltözés

A pénzéhes főbérlőket csak a bérleti díjak rendszeres és pontos megfizetése érdekli, annál kevesebb figyelmet fordítanak a szolgáltatás színvonalára. A főbérlő köteles gondoskodni a beköltözés során a lakhatási feltételek teljesítéséről.

Rugalmas hozzáállással - ezt a szerződésben is le lehet fektetni - a kiköltözéskor sem lehetnek olyan problémák, hogy egy-két nap miatt egy egész hónapot ki kell majd fizetni. Vannak olyan bérlők - főleg az egyedülálló hölgyek - akik nem rendelkeznek megfelelő műszaki ismeretekkel, melyek egy esetleges meghibásodás esetén felmerülhetnek.

Egy lakásbérlet, illetve birtoklás során előfordulnak olyan hibák, amelyeket csak szakember tud orvosolni, ezekről is érdemes előre beszélni. Nem mindegy, hogy kit terhel ezek költsége, mivel okozhatja avulás és nem rendeltetésszerű használat egyaránt.
Az albérlőnek lehetővé kell tenni, hogy a lakcímbejelentéssel élni tudjon az okmányirodában, valamint a közműszámlákat át tudja írni a saját nevére, amennyiben ez valamilyen okból szükséges.

Műszaki állapot

Mielőtt beköltözünk egy lakásba, győződjünk meg arról, hogy minden jó állapotban van és megfelelően működik. Ha költözéskor kaotikus állapotok uralkodnak egy ingatlanban (kellemetlen szag, használatra alkalmatlan közmű-rendszerek), akkor érdemes írásban nyilatkoztatni a főbérlőt ezek mielőbbi javításáról.

Az ilyen fogadtatás azt veti előre, hogy a bérbeadónak eddig sem volt fontos a hibák kijavítása, akkor ezek után sem nagyon fogja csipkedni magát.

Az albérletvadászat egyik köre az iskolai szezon kezdetével már lezárult, de a piacon folyamatosan vannak lakáskeresők. A frekventált területeken a szezonális ingadozások csak fokozzák az érdeklődést. A körültekintő albérlők a fentieket figyelembe véve - reméljük - hatékonyabbá válnak a keresésben, de a főbérlők is levonhatnak belőle néhány tanulságot.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm