Budapest és Magyarország népszerű külföldi befektetési célpiac maradt

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 14:03

A globális zűrzavar nem hagyta érintetlenül a hazai ingatlanpiacot sem, de a magyar gazdaság a jelek szerint a legveszélyesebb kihívásokat mára sikeresen legyűrte. A költségvetési hiányt ellenőrzött mederbe terelték, az inflációt megszelídítették, és a befektetések folyamatosan áramlanak az országba. A legtöbb elemző egyetért azzal, hogy Magyarország gazdasági növekedésében - a régió más országaitól eltérően - gyorsulás várható.

A fenti tényeknek köszönhetően további nagymértékű kereslet jelezhető előre az iroda- és ipariingatlan piacokon, illetve a vásárlóerő növekedésével párhuzamosan a kiskereskedelmi piacon is. Amíg az ingatlanpiac keresleti oldala stabil, kulcsfontosságú tényező a kínálati oldal megfelelő menedzselése annak érdekében, hogy a magyar ingatlanpiac viszonylag kevés veszteséggel vészelje át ezt a bizonytalan időszakot - mutatott rá néhány figyelemreméltó folyamatra Michael Smithing, a Colliers International ügyvezető igazgatója a nemzetközi ingatlanügynökség 2008 szeptemberében megjelenésre kerülő legfrissebb ingatlanpiaci kutatásából.

Irodapiac

Az állandóan növekvő üzemanyag- és élelmiszerárak világában nehéz olyan tényezőt találni, amely nem gerjeszti az inflációt. A budapesti irodapiac azonban ilyen, sőt az irodabérleti díjak ára minden valószínűség szerint csökkeni fog a következő 12 hónap folyamán. Bár 2008 első félévében az erős keresletnek köszönhetően 135.000 négyzetmétert szívott fel a piac, az újabb irodaház-átadások következtében mégis túlkínálat tapasztalható. Az "A" kategóriás irodapiacon a kutatások szerint a jelenlegi 12,6 százalékról 2008 végéig 18 százalékra emelkedhet az üresedési ráta, amely jelentős lefelé irányuló nyomást gyakorol a bérleti díjakra.

Ez a bérlőknek természetesen fantasztikus lehetőséget jelent, míg az irodaház-tulajdonosok, fejlesztők és befektetők életét határozottan nehezíti. Az aktuális piaci kínálat Budapesten mintegy 2 millió négyzetméter, ebből 1.432.000 négyzetméter A kategóriás, illetve 558.000 négyzetméter B kategóriás. "Magyarország továbbra is a multinacionális vállalatok népszerű üzleti színtere. A termékkínálat és a piaci verseny erősödése pedig 2010-ig várhatóan tovább növeli az igényt az új irodaterületek iránt Magyarországon" - mondta Hamish Williams, a Colliers International Budapest irodadivíziójának igazgatója.

Kiskereskedelmi piac

"A legrosszabb időszak már mögöttünk van, mivel a kiskereskedelmi szektorban a fogyasztói kiadások növekedése jelezhető előre a 2008-as év második felére. A kiskereskedők boldogok lesznek, ha végképp maguk mögött hagyják 2007-et illetve 2008 első felét" - mondta Csörgő Anita, a Colliers International Budapest kiskereskedelmi divíziójának igazgatója. A Colliers kutatása szerint a legjelentősebb divatkiskereskedők nagyfokú visszaesést tapasztaltak az értékesítésben ezalatt az időszak alatt, ami különösen erős volt vidéken, ahol 20-30 %-os forgalmi visszaesést jelentettek. Az értékesítési volumen a nyár folyamán végül helyreállt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A piacvezetőnek tekinthető kiskereskedőknek még egy nagyon nehéz év után is "agresszívnek" kell maradniuk. Magyarország a bevásárlóközpontok összterületét tekintve elmarad az EU átlagtól, miközben a reáljövedelem felzárkózása miatt a fogyasztók költései hosszabb távon növekedni fognak. A magyar fogyasztók visszafogták kiadásaikat az elmúlt két év folyamán, ami a kormány megszorítási intézkedéseivel kapcsolatos bizonytalansággal magyarázható. Most azonban a gazdasági mutatók pozitív irányba kezdenek alakulni. A reálkereset - a GKI becslése szerint - ebben az évben 1 százalékkal fog növekedni. A pozitív piaci fejlemények, más optimista növekedési kilátásokkal együtt ebben az évben a fogyasztás szerény növekedését indíthatják el. A kiskereskedelmi forgalom a 2007. évben tapasztalt 3,1 százalékos csökkenés után így idén 1 százalékkal növekedhet.

Ipari ingatlan-piac

"Az ipari ingatlanpiac igen aktívvá vált az év során. 2007-hez viszonyítva 2008 folyamán közel kétszer annyi spekulatív fejlesztésű épület készül el (290.000 m2) és az első félévben annyi terület került bérbeadásra, mint tavaly egész év során (188.000 m2). A Rynart épületek megürülésével az év közepén ideiglenesen igen magas üresedési ráta mérhető (15,8 %)" - hívja fel a figyelmet Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan divíziójának igazgatója.

A korábbi évek tendenciáihoz, arányaihoz hasonlóan a logisztikai cégek a tranzakciók mintegy felét teszik ki, valamint a parkon belüli bővülések aránya is változatlanul 20 % körül mozog. Az év első felében már hét 10.000 m2 feletti tranzakció köttetett, ez jelentős előrelépés 2007-hez viszonyítva. Nagyon sikeresek a városközponthoz közeli városi logisztikai parkok, igen sok bérbeadás történt ezeken a helyszíneken. Az igényeknek megfelelően megépített (build-to-suit) épületek változatlanul kis hányadát teszik ki a piaci aktivitásnak. A kiemelkedően aktív piacon a bérbevett területek illetve a friss kínálat egyelőre kiegyensúlyozza egymást, így a bérleti díjakban nem figyelhető meg változás, középtávon azonban inkább a bérleti díjak emelkedése várható.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16