Sosem lehet elég a napenergiából?

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 18:00

Közel 40 éven keresztül folyamatosan csökkent a napelemek ára, hiszen egyre fejlődött a technológia, s egyre nagyobb mennyiségben voltak képesek előállítani a paneleket. Ez a folyamat azonban megrekedt, s előfordulhat, hogy még jövőre is hiány lesz a napelemekből - derül ki az Economist cikkéből.

Az árcsökkenés kezdetben 2004-ben rekedt meg, amikor is a német kormány megemelte a napenergia alkalmazásához nyújtott állami támogatás mértékét, így jelentős kereslet támadt a napelemek iránt. Ezzel azonban nem tudott lépést tartani a szilícium kínálata, amely a napelemek legfőbb összetevője.

A szilícium ára a kilogrammonkénti 25 dolláros (4045 forintos), 2003-as árról 250 dollárra (40 450 forintra) emelkedett az idei évben. Ahhoz, hogy a napenergia hasznosítása gazdaságos legyen, mindenképpen arra volna szükség, hogy csökkenjen a szilícium ára. Ebből a szempontból rózsásak a kilátások, az árcsökkenés valószínűleg nem várat magára sokat.

A szilíciumgyártók, akiknek eddig a legnagyobb partnerei a chipgyártók voltak, eddig csupán lassan szolgálták ki a napenergiával foglalkozó társaságokat, hiszen óvatossá tette őket a 2001-es technológiai boom. A New Energy Finance kutató cég szerint a következő évben a szilícium kitermelése megduplázódhat. Az iparágban tevékenykedők válasza alapján a szilikon ára jövőre több mint 40 százalékkal, 2015-re pedig 70 százalékkal eshet.

Ezzel szemben az HSBC még óvatosságra int, szerinte ugyanis 2009-ben is folytatódik majd a szilícium-hiány. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szilícium árára vonatkozó előrejelzések még akkor is megbízhatatlanok voltak, mikor az egész vásárlóközönséget a chipgyártók alkották.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyik bizonytalan tényező az előrejelzések kapcsán a kereslet alakulása. Ez pedig várhatóan csökkenni fog, mivel mérsékelték az állami támogatás mértékét Németországban és Spanyolországban is. Annyi bizonyos, még ha csökken is a szilícium ára, számos akadály gördülhet a napenergia terjedése elé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm