19 °C Budapest

Sosem lehet elég a napenergiából?

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 18:00

Közel 40 éven keresztül folyamatosan csökkent a napelemek ára, hiszen egyre fejlődött a technológia, s egyre nagyobb mennyiségben voltak képesek előállítani a paneleket. Ez a folyamat azonban megrekedt, s előfordulhat, hogy még jövőre is hiány lesz a napelemekből - derül ki az Economist cikkéből.

Az árcsökkenés kezdetben 2004-ben rekedt meg, amikor is a német kormány megemelte a napenergia alkalmazásához nyújtott állami támogatás mértékét, így jelentős kereslet támadt a napelemek iránt. Ezzel azonban nem tudott lépést tartani a szilícium kínálata, amely a napelemek legfőbb összetevője.

A szilícium ára a kilogrammonkénti 25 dolláros (4045 forintos), 2003-as árról 250 dollárra (40 450 forintra) emelkedett az idei évben. Ahhoz, hogy a napenergia hasznosítása gazdaságos legyen, mindenképpen arra volna szükség, hogy csökkenjen a szilícium ára. Ebből a szempontból rózsásak a kilátások, az árcsökkenés valószínűleg nem várat magára sokat.

A szilíciumgyártók, akiknek eddig a legnagyobb partnerei a chipgyártók voltak, eddig csupán lassan szolgálták ki a napenergiával foglalkozó társaságokat, hiszen óvatossá tette őket a 2001-es technológiai boom. A New Energy Finance kutató cég szerint a következő évben a szilícium kitermelése megduplázódhat. Az iparágban tevékenykedők válasza alapján a szilikon ára jövőre több mint 40 százalékkal, 2015-re pedig 70 százalékkal eshet.

Ezzel szemben az HSBC még óvatosságra int, szerinte ugyanis 2009-ben is folytatódik majd a szilícium-hiány. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szilícium árára vonatkozó előrejelzések még akkor is megbízhatatlanok voltak, mikor az egész vásárlóközönséget a chipgyártók alkották.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyik bizonytalan tényező az előrejelzések kapcsán a kereslet alakulása. Ez pedig várhatóan csökkenni fog, mivel mérsékelték az állami támogatás mértékét Németországban és Spanyolországban is. Annyi bizonyos, még ha csökken is a szilícium ára, számos akadály gördülhet a napenergia terjedése elé.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?