Sosem lehet elég a napenergiából?

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 18:00

Közel 40 éven keresztül folyamatosan csökkent a napelemek ára, hiszen egyre fejlődött a technológia, s egyre nagyobb mennyiségben voltak képesek előállítani a paneleket. Ez a folyamat azonban megrekedt, s előfordulhat, hogy még jövőre is hiány lesz a napelemekből - derül ki az Economist cikkéből.

Az árcsökkenés kezdetben 2004-ben rekedt meg, amikor is a német kormány megemelte a napenergia alkalmazásához nyújtott állami támogatás mértékét, így jelentős kereslet támadt a napelemek iránt. Ezzel azonban nem tudott lépést tartani a szilícium kínálata, amely a napelemek legfőbb összetevője.

A szilícium ára a kilogrammonkénti 25 dolláros (4045 forintos), 2003-as árról 250 dollárra (40 450 forintra) emelkedett az idei évben. Ahhoz, hogy a napenergia hasznosítása gazdaságos legyen, mindenképpen arra volna szükség, hogy csökkenjen a szilícium ára. Ebből a szempontból rózsásak a kilátások, az árcsökkenés valószínűleg nem várat magára sokat.

A szilíciumgyártók, akiknek eddig a legnagyobb partnerei a chipgyártók voltak, eddig csupán lassan szolgálták ki a napenergiával foglalkozó társaságokat, hiszen óvatossá tette őket a 2001-es technológiai boom. A New Energy Finance kutató cég szerint a következő évben a szilícium kitermelése megduplázódhat. Az iparágban tevékenykedők válasza alapján a szilikon ára jövőre több mint 40 százalékkal, 2015-re pedig 70 százalékkal eshet.

Ezzel szemben az HSBC még óvatosságra int, szerinte ugyanis 2009-ben is folytatódik majd a szilícium-hiány. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szilícium árára vonatkozó előrejelzések még akkor is megbízhatatlanok voltak, mikor az egész vásárlóközönséget a chipgyártók alkották.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik bizonytalan tényező az előrejelzések kapcsán a kereslet alakulása. Ez pedig várhatóan csökkenni fog, mivel mérsékelték az állami támogatás mértékét Németországban és Spanyolországban is. Annyi bizonyos, még ha csökken is a szilícium ára, számos akadály gördülhet a napenergia terjedése elé.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?