Extrém ingatlanok az olasz csizma sarkánál: egyszerűen megőrülnek értük!

Pénzcentrum
2008. július 17. 05:40

Kevesen gondolták volna, hogy valaha tehetős ingatlan-befektetők körében keresettek lesznek a kőből összetákolt 14. századi apró parasztházak, melyekben gyakran együtt laktak a jószágok gazdáikkal. Manapság egy-egy ilyen viskóért 80 000 eurót is fizetnek a Dél-Olaszországban letelepedni vágyó külföldiek, akik nyugalomra és egyszerű vidéki életre vágynak. Az árak rendkívül gyorsan emelkednek és már számos olasz kisvállalat él a túlnyomórészt brit érdeklődők kiszolgálásból. Lássuk, mi folyik a csizma sarkánál, Pugliában!

A varázsszó: trullo!

A trullo egy kúp alakú tetővel ellátott apró, kör alakú, kövekből összerakott kunyhó, melynek építéséhez nem használtak semmiféle rögzítő anyagot. A helyi legendák szerint az építményeknek könnyen szétszedhetőnek kellett lenniük, hogy az adószedő érkezésére egyszerű kőhalommá lehessen alakítani őket. Ennek tudható be a malter hiánya.

A trullo a 14. század építészeti különlegessége, mely parasztoknak vagy jószágaiknak, illetve gyakran mindkettőnek egyszerre adott szállást. Az alapmodell egyetlen helyiségből és így egyetlen kúpalakú tetőből áll, egy ilyen helyiség pedig alig nagyobb egy négyszemélyes kempingsátornál. A legtöbb trullo nem rendelkezik bevezetett vízzel vagy éppen mellékhelyiséggel, mely a később leírtak szerint tükröződik is a felújítási költségekben.

Az Adriai- és Jón-tenger által szegélyezett Valle d'Itria régióban mintegy 5000 különböző állapotban lévő trullo található. A vidéket beborító kis létesítmények nagy száma annak köszönhető, hogy kőből sosem szenvedtek hiányt a helyiek. Alberobello városa csaknem 1400 ilyen épületnek ad otthont, melynek köszönhetően az Unesco a világörökség részévé nyilvánította.

A viskók eredeti lakói a 20. században a városi élet mellett döntöttek, korábbi lakhelyüket pedig egyszerűen elhagyták a kényelmesebb élet reményében. Mivel csaknem 5 éve érkeznek fapados repülőjáratok a közeli Bari városába Frankfurtból és Londonból, a külföldi érdeklődők hada elhozta az építészeti különlegességek új korszakát.

Óriási lehetőség: dörzsölik a tenyerüket az olaszok

A külföldiek által hozott nem várt fellendülés természetesen üzleti lehetőséget teremt rengeteg térségbeli olasznak, a brit, német és holland érdeklődők ugyanis komoly segítségre szorulnak, ha tényleg valóra szeretnék váltani álmukat az olasz csizma sarkánál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a legtöbb trullo komoly felújításra szorul, hogy a mai igényeknek megfeleljen, rengeteg olasz mesterember kínálja szolgáltatásait a külföldieknek. Mára már kifejezetten olyan cég is akad, mely a vevő számára közvetít egy teljes mesterember gárdát, valamint a jogi procedúra felgyorsításában is segédkezik. A jogi nehézségek elsősorban a felújítást korlátozó szabályoknak köszönhetők, melyek tiltják többek között a trullo apró ablakainak nagyobbra építését, valamint a fa és terrakotta anyagokkal való bővítést. A szabályok pontos ismerete és a helyi bürokráciában való könnyebb eligazodás nagy segítség lehet a külföldi befektetőknek.

Mennyit kóstál a vidéki álomház? Durván mennek fel az árak

Miután a toscanai vidéki házak árai elszálltak, a kalandvágyóbb befektetők egyre délebbre kezdtek kacsingatni. Ezen terjeszkedés egyik utolsó állomása lehet Puglia, melyben a külföldiek többsége a vidéki álom megvalósulását látja.

Összességében egy trullo még mindig olcsóbb mint egy toscanai vidéki ház, az áremelkedés mértéke azonban elég impozáns: egy 3 szobás, felújításra szoruló trullót nagyságrendileg 80 000 euróért lehet megkapni, mely az öt évvel ezelőtti árszinthez képest mintegy 30%-os drágulásnak felel meg. Az elmúlt években a felújítási költségek is szépen emelkedtek, így mostanra a fürdőszoba, konyha hozzáadása és a villany bevezetése minimum újabb 80 000 euróba kerül. (Akad azonban olyan brit vásárló is, aki 90 000 eurót költött az ingatlan megszerzésére, ezt követően pedig 300 000 euróból újította fel, illetve bővítette ki a házat. Ehhez a projekthez majdnem egy év szükségeltetett a tervek hatósági elfogadtatásához, mivel a napenergiától a padlófűtésig minden kellett az 5 hálószobás, 3 fürdőszobás házikóba.)

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?