10 °C Budapest

Extrém ingatlanok az olasz csizma sarkánál: egyszerűen megőrülnek értük!

Pénzcentrum
2008. július 17. 05:40

Kevesen gondolták volna, hogy valaha tehetős ingatlan-befektetők körében keresettek lesznek a kőből összetákolt 14. századi apró parasztházak, melyekben gyakran együtt laktak a jószágok gazdáikkal. Manapság egy-egy ilyen viskóért 80 000 eurót is fizetnek a Dél-Olaszországban letelepedni vágyó külföldiek, akik nyugalomra és egyszerű vidéki életre vágynak. Az árak rendkívül gyorsan emelkednek és már számos olasz kisvállalat él a túlnyomórészt brit érdeklődők kiszolgálásból. Lássuk, mi folyik a csizma sarkánál, Pugliában!

A varázsszó: trullo!

A trullo egy kúp alakú tetővel ellátott apró, kör alakú, kövekből összerakott kunyhó, melynek építéséhez nem használtak semmiféle rögzítő anyagot. A helyi legendák szerint az építményeknek könnyen szétszedhetőnek kellett lenniük, hogy az adószedő érkezésére egyszerű kőhalommá lehessen alakítani őket. Ennek tudható be a malter hiánya.

A trullo a 14. század építészeti különlegessége, mely parasztoknak vagy jószágaiknak, illetve gyakran mindkettőnek egyszerre adott szállást. Az alapmodell egyetlen helyiségből és így egyetlen kúpalakú tetőből áll, egy ilyen helyiség pedig alig nagyobb egy négyszemélyes kempingsátornál. A legtöbb trullo nem rendelkezik bevezetett vízzel vagy éppen mellékhelyiséggel, mely a később leírtak szerint tükröződik is a felújítási költségekben.

Az Adriai- és Jón-tenger által szegélyezett Valle d'Itria régióban mintegy 5000 különböző állapotban lévő trullo található. A vidéket beborító kis létesítmények nagy száma annak köszönhető, hogy kőből sosem szenvedtek hiányt a helyiek. Alberobello városa csaknem 1400 ilyen épületnek ad otthont, melynek köszönhetően az Unesco a világörökség részévé nyilvánította.

A viskók eredeti lakói a 20. században a városi élet mellett döntöttek, korábbi lakhelyüket pedig egyszerűen elhagyták a kényelmesebb élet reményében. Mivel csaknem 5 éve érkeznek fapados repülőjáratok a közeli Bari városába Frankfurtból és Londonból, a külföldi érdeklődők hada elhozta az építészeti különlegességek új korszakát.

Óriási lehetőség: dörzsölik a tenyerüket az olaszok

A külföldiek által hozott nem várt fellendülés természetesen üzleti lehetőséget teremt rengeteg térségbeli olasznak, a brit, német és holland érdeklődők ugyanis komoly segítségre szorulnak, ha tényleg valóra szeretnék váltani álmukat az olasz csizma sarkánál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mivel a legtöbb trullo komoly felújításra szorul, hogy a mai igényeknek megfeleljen, rengeteg olasz mesterember kínálja szolgáltatásait a külföldieknek. Mára már kifejezetten olyan cég is akad, mely a vevő számára közvetít egy teljes mesterember gárdát, valamint a jogi procedúra felgyorsításában is segédkezik. A jogi nehézségek elsősorban a felújítást korlátozó szabályoknak köszönhetők, melyek tiltják többek között a trullo apró ablakainak nagyobbra építését, valamint a fa és terrakotta anyagokkal való bővítést. A szabályok pontos ismerete és a helyi bürokráciában való könnyebb eligazodás nagy segítség lehet a külföldi befektetőknek.

Mennyit kóstál a vidéki álomház? Durván mennek fel az árak

Miután a toscanai vidéki házak árai elszálltak, a kalandvágyóbb befektetők egyre délebbre kezdtek kacsingatni. Ezen terjeszkedés egyik utolsó állomása lehet Puglia, melyben a külföldiek többsége a vidéki álom megvalósulását látja.

Összességében egy trullo még mindig olcsóbb mint egy toscanai vidéki ház, az áremelkedés mértéke azonban elég impozáns: egy 3 szobás, felújításra szoruló trullót nagyságrendileg 80 000 euróért lehet megkapni, mely az öt évvel ezelőtti árszinthez képest mintegy 30%-os drágulásnak felel meg. Az elmúlt években a felújítási költségek is szépen emelkedtek, így mostanra a fürdőszoba, konyha hozzáadása és a villany bevezetése minimum újabb 80 000 euróba kerül. (Akad azonban olyan brit vásárló is, aki 90 000 eurót költött az ingatlan megszerzésére, ezt követően pedig 300 000 euróból újította fel, illetve bővítette ki a házat. Ehhez a projekthez majdnem egy év szükségeltetett a tervek hatósági elfogadtatásához, mivel a napenergiától a padlófűtésig minden kellett az 5 hálószobás, 3 fürdőszobás házikóba.)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem