16 °C Budapest

Beavatkozik a kormány: tarthatatlan a helyzet a briteknél!

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 16:00

A brit miniszterelnök Gordon Brown a napokban ismerteti azt a kormányzati csomagot, melynek célja a haldokló lakáspiac feltámasztása. Az elnök szerint új időszak köszönthet be a lakáspiacon és a helyi hatóságok segítségének bevonásával sikerülhet a bankok által visszavett és az üresen álló, eladatlan lakások értékesítése.

A Kincstár az első lakást vásárló fiatalokra is gondolt és egy új adómentes megtakarítási forma kidolgozására tettek ígéretet, melyet foglalóként használhatnak fel a majdani vevők. Még közzé sem tették az új intézkedéseket, az első kritikák máris megérkeztek. Többen úgy vélik, hogy nem lesz a módosításoknak megfelelő súlya és már egyébként is elkéstek vele. A piaci szereplők szerint a kormány végre belátta, hogy válságban van a piac és ez már más ágazatokban is érzékelhetővé vált.

Az új rendelkezéseket sokan csak félmegoldásnak tartják, mert az adómentes megtakarításokat előbb össze is kell gyűjteni és csak utána lehet felhasználni az ingatlanpiacon, így az azonnali gondokat nem orvosolja ez a lehetőség. Az adózási rendszer átalakítása, a növekvő élelmiszerárak és a magas megélhetési költségek együttesen csökkentik a fogyasztók vásárlói kedvét. A hitelezési feltételek szigorítása ezt csak tetőzte a lakáspiacon.

A kormány szerint eljött az ideje a beavatkozásnak, máskülönben nincs ami beindítaná a több mint egy éve folyamatos csökkenést mutató lakáspiacot. A nyolcvanas években is átéltek már hasonló krízist és végül abból sikerült kilábalni. Az engedélyezett hitelkérelmek száma mélyponton van, a lakáseladások száma minimális szintre csökkent.

A kamatlábak és a szükséges önerő emelkedése visszavetette az első lakáshoz jutók vásárlási szándékait. Több mint 300 ezer lakástulajdonosnak jelenleg több a tartozása, mint amennyit a fedezetként felajánlott ingatlan ér. Becslések szerint eddig mintegy négyezer ingatlanügynök veszítette el az állását és a számuk folyamatosan növekedhet, hacsak az új intézkedések hatására újra szükség nem lesz rájuk.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem