21 °C Budapest

Elvarázsolt kerület: lakások mélyen az átlagár alatt!

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 05:40

A fővárosi kerületek ingatlanpiacát áttekintő sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. Elemzéseinket a főváros legfiatalabb önálló kerületével, Soroksárral zárjuk. A kerületek vizsgálatakor találkozhattunk már olyan városrészekkel, ahol több millió forintot lehet alkudni, ahol gombamód szaporodnak az újépítésű lakások, ahol alig találni már beépíthető területet, nézzük mit kínál az lakáskeresők számára a XXIII. kerület.


Soroksár címere (Forrás: soroksar.hu)
A 40,78 négyzetkilométer nagyságú, 21 ezer lakosú kerület 1994-ben vált le a főváros huszadik kerületéről. A három részre - Millenniumtelep, Soroksár, Soroksár-Újtelep - tagolható kerületet északról a XX. kerület, nyugatról a Soroksári Duna-ág, azon túl a XXI. kerület és Szigetszentmiklós, délről a főváros közigazgatási határa (Dunaharaszti, Alsónémedi és Gyál), keletről a XVIII. kerület határolja.

A nagy forgalmat bonyolító utak (Soroksári út, M5-ös autópálya bevezető szakasza) a kerület peremén futnak végig, ezért viszonylag csendesnek mondható ez a városrész. A belváros felé a Ráckevei HÉV-vel, vasúttal és tömegközlekedési járatokkal közlekedhetünk, de - mivel peremkerületről van szó - hosszabb menetidővel kell számolni.

A település a török hódoltság idején szinte teljesen elpusztult és csak a XVIII. században kezdett újra benépesülni. Néhány évtizeddel később mezővárosi jogot kapott és a XIX. század végére lélekszáma elérte a tízezer főt. Ekkor még a lakosság közel 60 %-a német volt, akik közül a II. világháborút követően sokakat kitelepítettek.

Soroksár mindig élénk gazdasági kapcsolatokat ápolt a fővárossal, a kereskedők rendszeresen rendeztek vásárokat, próbáltak bekapcsolódni Budapest vérkeringésébe. 1950-ben Pesterzsébettel közösen a főváros részévé vált, tizennégy évvel ezelőtt pedig leváltak a XX. kerületről.

"Egyetlen alkalom Budapest környékén telket szerezni, a fővárostól 24 percre, a Soroksári úti HÉV vonala mentén!" - állt a Millennium Telepítő Részvénytársaság hirdetésében több mint egy évszázaddal ezelőtt. A parcellázásoknak és az építkezéseknek köszönhetően ez a településrész a 20-as 30-as évekre elnyerte mai formáját. Az akkori telekkínálat jóval szélesebb volt, mint a jelenlegi, az ingatlan.com adatbázisában mindössze 45 darab eladásra kínált telket találtunk a kerületben.

Forrás: origoingatlan.com

Az Otthon Centrum kerületi irodájának vezető értékesítője szerint Sorokság ingatlanpiaca viszonylag kicsi, ez körülbelül kilencezer háztartást jelent. A korábban zárt piaccal rendelkező kerületben a svábok által lakott és egymás között eladott ingatlanok piaca napjainkban a megváltozott életvitelnek köszönhetően nyitottabbá vált.


A kerületben egy lakótelepi rész található (Újtelep), amely a kategóriájában a szokásosnál kedveltebb terület a nyugalma, a hangulatosabb kialakítása és a zöld környezete miatt. A szomszédos Erzsébet panel árait jóval meghaladva itt állapottól és mérettől függően akár kétszázezer forintos négyzetméteráron is el lehet adni a panellakásokat.


Két családi házas övezet különíthető el a kerületben, az egyik a Hősök tere környéki óvárosi rész, ahol régebbi építésű családi házakat és még parasztházakat is találni, valamint a kerület peremén lévő jelentősen változó, átalakuló területek. A helyi családi házak értéke kicsit elmarad a dél-pesti átlagtól, de itt nagyobb telkekkel találkozhatnak az érdeklődők, akik felújításra szoruló házat már 20 millió forint alatt is találhatnak.


A kerületben nincs összefüggő téglalakásos övezete, inkább udvaros házrészek és a családi házas övezetben elszórtan találhatóak társasházak. Az új építésű ingatlanok piacát a kisebb lakásszámú, általában 4 lakásos projektek jelentik. Ezek is inkább sorház jellegűek kerttel és beállóval. A 80-110 négyzetméter közötti alapterületű lakásokhoz 20-26 millió forint közötti áron juthatunk hozzá, nagy lakásszámú fejlesztések nincsenek a kerületben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A terület közlekedése külvárosi jellegű, már-már az agglomerációs területekhez hasonló. A fő közlekedési irány a belváros felé a Soroksári út, ahol a HÉV és a buszjáratok közlekednek. Gépkocsival egyéb irányokban az M0-ás segíti Budapest más kerületeinek megközelítését.

Forrás: origoingatlan.hu

A Duna House rendkívül szűkös lakáskínálatról számolt be a kerületben, tapasztalataik szerint a használt ingatlanok kínálati négyzetméterára 220-250 ezer forint között alakul, valamivel magasabb áron lehet új lakáshoz jutni. Kerületen belül is vannak frekventáltabb területek, ahol egy-kétmillió forinttal drágábban juthatunk egy átlagos kétszobás lakáshoz.

A családi házak körében már több ajánlattal lehet találkozni és az árak sem túl riasztóak. Egy száz négyzetméteres házat 25 millió forint körül meg lehet vásárolni. Ebben a kerületben és épültek villák, sokszobás házak, melyek vételára 80-120 millió forint között alakul kortól, alapterülettől és elhelyezkedéstől függően.

A középtávú tervekben szerepel a Duna-parti rész fejlesztése, mely jó alkalmat kínál az ingatlan befektetők számára, jó hír, hogy a közműfejlesztésekkel kapcsolatban az önkormányzat is támogatásáról biztosította a fejlesztőket. Akik a belvárosban dolgoznak és a gyors munkába érés alapvető fontosságú, nem biztos, hogy Soroksárra költöznek, akik a nyugalmasabb, zöld környezetre szavaznak (akár a kisdunaparti séták lehetőségével), inkább találják meg itt a számításukat.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09