15 °C Budapest

Felvásárolják Amerikát az oroszok? A gazdagok házai is kockán forognak!

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 05:55

Messzire hallatszik az orosz medve dörmögése... Egyre aggasztóbb híreket kaptunk az elmúlt hónapokban a tengerentúli lakás- és jelzáloghitel piacról. Végrehajtási hullám söpör végig az országon, százezrek váltak fizetésképtelenné. A megoldást mindenki a kormányzati beavatkozástól várja, de az ingatlanügynökségek szerint élénkítette a lakáspiacot az oroszok megjelenése is.

A tengerentúli ingatlanirodák arról számoltak be, hogy az orosz vásárlók szó szerint ellepték az amerikai ingatlanpiacot és elképesztő számban vásárolnak lakásokat szinte minden kategóriában. A nagyobb értékű házzal, vagy villával rendelkező amerikaiaknak a pangó piac miatt egy örökkévalóságnak tűnik az értékesítési idő, hacsak hirtelen fel nem bukkan egy orosz érdeklődő.


Manhattan: bekopogtak az oroszok (Forrás: gonicbus.com)
Az első féléves statisztikai adatok összesítését követően megállapították, hogy a New Yorkban vásárló külföldiek 15 %-a orosz volt, ezzel a nemzetek között ők képviseltetik magukat a legnagyobb arányban. Néhány évvel ezelőtt még egyáltalán nem lehetett oroszokkal találkozni az amerikai ingatlanirodákban, napjainkra azonban megváltozott a helyzet.

Az orosz gazdaság robbanásszerű fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben, nagyon sokan jelentős vagyonokra tettek szert. A moszkvai ingatlanárak már a világ legdrágább városainak árszínvonalával vetekszenek, ezeknek fényében nem meglepő az oroszok tengerentúli érdeklődése. Szakértők szerint már meghatározó tényezővé váltak a piacon és elsősorban a prémium kategóriás ingatlanokat keresik.

A dúsgazdag oroszok a gyenge dollárt és az amerikai jelzálog- és ingatlanpiaci válságot kihasználva alkalmi áron juthatnak rendkívüli ingatlanokhoz. New York után Florida, azon belül Miami térsége vonzza nagy számban az oroszokat. Az ottani napos tengerpartot összehasonlítva a zord orosz telekkel, ebben sincs semmi meglepetés, a helyi statisztikák szerint az elmúlt néhány hónapban több 10-50 millió dollár (1,5-7,5 milliárd forint) közötti ingatlan került orosz kézre.


Kilátás Abramovics amerikai házából (Forrás: dailymail.co.uk)
Az eladó személye miatt talán a leginkább elhíresült adásvétel a Trump-Ribolovjev szerződés, de természetesen Roman Abramovics sem maradhat ki a sorból. A milliárdos orosz Colorado államban vásárolt egy 200 hektáros birtokot 36,4 millió dollárért (5,5 milliárd forintért), de a vásárlók nem csak az ismert emberek közül kerülnek ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piaci tendenciákra válaszul az amerikai ingatlanügynökségek új értékesítési csatornákat kerestek és több orosz nyelvű újságban is találni már amerikai ingatlan hirdetéseket. Van olyan iroda, ahol minden tanácsadóra legalább egy tucat orosz érdeklődő jut, akik szinte mindent felvásárolnak, de a legnépszerűbb a 20-30 millió dolláros (3-4,5 milliárd forintos) kategória.

Egyre többen alkalmaznak oroszul beszélő kollégákat, akik közös szakmai konferenciákat szerveznek. Legutóbb száz orosz tanácsadó érkezett a dúsgazdag megbízóik képviseletében, akik főként az aggasztó helyzetben lévő Kalifornia és Las Vegas ingatlanai iránt érdeklődnek.

Milliókat fenyeget a végrehajtás: már a hírességek sincsenek biztonságban!

Már az amerikai hírességek sincsenek biztonságban, hiszen a végrehajtások és árverések szele többeket is elért. Szakértők szerint, ha a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, akkor a végrehajtások száma országszerte elérheti akár az egymilliót is az év végére.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm