10 °C Budapest

Ókori bevásárlóközpontra bukkantak!

Pénzcentrum
2008. július 18. 13:30

Newport közelében egy római kori helyszín feltárása során a brit-szigetek első "plázájára" bukkantak - a főutca az egymás mellett sorakozó üzletekkel 1800 évvel ezelőtt volt felkapott kereskedelmi hely.


Forrás: origoingatlan.hu

Caerwent falucska közelében egykoron Venta Silurum, a brit szigetek tizenöt római nagyvárosának egyike állt. Ám míg a többi római kori város helyén az évezredek során újabb és újabb települések létesültek, Venta Silurum hanyatlásnak indult, elnéptelenedett, helye pedig feledésbe merült.

A régészek hét kutatóárkot ástak három irányban, s az eddigi leleteik közül az egyik legjelentősebb egy gazdag római villa. Az épület a város előkelő negyedében állhatott, a villa freskói és mozaikpadlója pedig arra enged következtetni, hogy a Kr.u. 3. században, amikor Venta Silurum virágkorát élte, a várost tehetős emberek lakták.

A feltárások során több keskeny épületre bukkantak a település központjában - a régészek szerint ez lehetett a bevásárlóutca. A leletek között van egy kés csontnyele, amelyre az ókori művész gladiátorok küzdelmét gravírozta, de szép számmal akadnak pénzérmék, üveg- és kerámiatárgyak, emberi és állati csontok, mozaikdarabkák, foltozásra használt bőrdarabok.

Tom Scott régész szerint a brit szigetek egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori településéről van szó. Venta Silurum, ahol a római hatalom helyi központja működött, egyébként tipikus város volt, így feltárása számos érdekes adalékkal szolgál a római birodalom urbánus életéről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az üzletek egyikében mészárszék működött - egykori tulajdonosa portékáját az üzlet kirakatában mutatta be, már akkor így igyekezvén becsalogatni a vásárlókat.


Forrás: Origoingatlan

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?