7 °C Budapest

Spanyolcsizmában az ingatlanpiac: izzadnak az eladók....

Pénzcentrum
2008. április 24. 05:40

A spanyol gazdaság több, mint egy évtizede erőteljesen haladt előre az euro övezetben, a GDP növekedése 1995-től minden évben felülmúlta az uniós átlagot, de az ingatlanpiaci szárnyalás mára véget ért. A pénzpiacokon világszerte érezhető zavar a spanyol ingatlanpiacot is elérte és az évtizedes növekedés után a vártnál mélyebb és gyorsabb a gazdasági csökkenés.



Spanyolcsizma: középkori kínzóeszköz
Az elmúlt évtizedben a spanyol gazdaság húzóágazatának számító lakáspiac gyengülése tavaly kezdődött. A kiadott építési engedélyek száma 11 %-kal csökkent 2007-ben, csak a negyedik negyedévben 29 %-os volt a visszaesés az elmúlt év azonos időszakához képest. A negatív hatások a gazdaság egyéb területeire is átgyűrűztek. Hosszú évek után először fordult elő, hogy az ingatlanok ára reálértéken is csökkent. Tengerparti ingatlanokat 100-250 ezer euró (25-60 millió forint)között vásárolhatunk azok alapterületétől és fekvésétől függően, de az interneten kínált ingatlanok között nem ritka az egymillió eurós (250 millió forintos) vételár sem.

A kapcsolódó iparágak mutatóira is hatással volt a visszaesés. Statisztikák alapján is az ipari termelés érzékelhetően csökkent az idei év elején. Az Európai Bizottság felmérése szerint 12 éve nem volt ilyen gyenge a szolgáltatóipar teljesítménye, mint márciusban. Az adatokhoz hozzá tartozik, hogy az utóbbi évtized volt a spanyol gazdaság legerősebb időszaka.

A gazdaságkutató intézet 1,9 %-ra módosította az idei és a jövő évi spanyol GDP növekedési adatokra vonatkozó előrejelzéseit. Az elmúlt évtizedben az átlagos GDP növekedés 3,8 % volt, más források szerint továbbra is valamivel 2 % feletti lehet a növekedés. Ha a két előrejelzés köztes adatait valószínűsítjük, akkor is még mindig kockázatosnak tűnnek a befektetések, különösen 2009-ben. A pesszimista előrejelzések fő oka az, hogy az építőipari és a lakáspiaci növekedés ritkán múlik el következmények nélkül.


Spanyol partszakasz a Földközi-tengeren
Az elmúlt tíz évben zökkenőmentesen zajlottak az események a piacon, az iparág fejlődött, az ingatlanárak emelkedtek. A GDP növekedés elsősorban az ingatlanpiaci beruházások emelkedésének volt köszönhető, az iparág részesedése két éve még megközelítette a tíz százalékot. Összehasonlításképpen a hetvenes években 5,5 % volt ez az adat, a jelenleg pedig 6,5 %. Az építőipari szektorban foglalkoztatottak számának emelkedése csökkentette a munkanélküliségi rátát az elmúlt években.

Az ingatlanárak 1997-től 190 %-ot emelkedtek az országban, ekkora emelkedést csak az Egyesült Királyságban és Írországban mértek a fejlett országok közül. Ezen időszak alatt a háztartások eladósodottsága is jelentősen emelkedett, felmérések szerint a rendelkezésre álló jövedelmeket előre elkölti a lakosság. Az euro-zónába történő belépéssel csökkentek a kamatlábak és javultak a hitelfelvételi lehetőségek, ami növelte az országban a fogyasztók hitelfelvételi kedvét. Jelenleg további növekedés nem valószínűsíthető a hitelfelvételi lehetőségek szigorítása miatt a hitelpiaci bizonytalanság folytatódik.


Spanyol katedrális
Az iparágnak további 3 százalékponttal kellene a GDP-ből részesedni ahhoz, hogy a normál szintre visszatérjenek, a korábbi túltermelés következtében az átmeneti csökkenés időszerű és szükséges volt. Svédországban 1990 és 1995 között 71 %-os hanyatlást mértek az ingatlanpiacon és drámai lépéseket alkalmaztak. A közvetlen okok és az iparág gyengélkedése mellett meg kell említeni, hogy a belső piac sokkal erősebb az USA-ban vagy a briteknél, mint Spanyolországban. A lakástulajdonosok eladósodottsága és a szokatlanul magas költségvetési hiány következtében az egyik megoldás a háztartások megtakarításokra történő ösztönzése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A piaci feszültség akár még erősítheti is a spanyol gazdaságot. A nemzetközi hitelválság belföldi hitelpiaci megszorításokat eredményezett, valamint az ország gazdasági mutatói is csökkentek. A belföldi pénzügyi szektor úgy tűnik, hogy nagyobb gondok nélkül átvészeli ezt az időszakot, a világgazdasági hatása annál nagyobb. A spanyolok jelzálogleveleket vásároltak, ami az egyik legbiztonságosabb forrása a banki finanszírozásnak, de a bankok visszatartják a kötvények kifizetését. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gyakorlattól eltérően a spanyoloknál nem jellemző a jelzálogjogok értékesítése, ha az adós nem tud fizetni, nem ugyanolyan a jelzálogpiac, mint a tengerentúlon. A spanyol bankoknak más ösztönző eszközeik is vannak a követelések behajtására. Az USA-ban a bank megszerzi a fedezetként felajánlott ingatlant, ezen kívül más ösztönző lehetőséget nem biztosítanak az adósok számára.


Bikaviadal: máskor is vívódtak már a spanyolok
A hatásosabb behajtási rendszer alkalmazása azt eredményezi, hogy a spanyol pénzügyi szektort ért csapás nem volt olyan drámai, de a piac mérete miatt így is érzékelhető volt. A spanyol központi bank elnöke felszólalásában kijelentette, hogy véleménye szerint a banki felügyelet felelősségét is meg kell említeni. A bankok megtették a megfelelő lépéseket, de a probléma nagyságrendileg csak a kilencvenes évek elején tapasztalt pénzügyi sokk-kal hasonlítható össze. A számokból kiderül, hogy a gazdaság jelenleg jobb helyzetben van és könnyebben megbirkózhat a válsággal, mint a 1992-93-ban. A növekedés egy százalék alatt volt, az államháztartási hiány nőtt, a munkanélküliségi ráta elérte a 20 %-ot és az infláció is magasabb volt a jelenleginél. A nemzetközi pénzpiacok gyengesége miatt a továbblépés és a talpra állás időtartamát még nem lehet megjósolni.


Paradicsom fesztivál: ha innen talpraálltak?
A korábbi lakáspiaci emelkedés ellenére a fontos lehet a politikai beavatkozás, de káros hatással is lehet a piacra. A kockázat miatt a növekedési kilátások nem túl fényesek, de az eurozónát tekintve a spanyol gazdaság mutatja az egyik legrosszabb képet. Az euró övezet monetáris politikája azt mutatja, hogy mivel a spanyol GDP jelenleg 12 %-kal az átlag alatt van, az Európai Központi Bank intézkedéseivel ösztönzőleg próbál hatni a spanyol gazdaságra. Mielőtt az ország az euro-zóna tagja lett, a saját valutájuk leértékelésével javították a versenyképességüket és fokozták az exportot. Ezek ma már nem megvalósítható lépések.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem