A cégeknek újra drágul az áram!

Pénzcentrum
2008. május 20. 08:30

A nemzetközi olajárak emelkedése ellenére Magyarországon továbbra sem emelik a lakossági áramdíjat. Az áramszolgáltatókat ellátó Magyar Villamos Művek 3 %-kal emelt, de a Magyar Energia Hivatal ezt nem engedi továbbhárítani a lakossági fogyasztókra - írja a Népszabadság.

Az idei árverseny következményeként a lakosság és a vele egy tarifát fizető kis cégek 9,8 %-os, a közintézmények pedig 18 %-os áremeléssel szembesültek. A közepes és a nagyobb vállalati fogyasztók áramszámláját nem védi a speciális szabályozás, így a vállalkozások akár 40-60 %-kal is többet fizetnek, mint az elmúlt évben.

A Magyar Villamos Művek a nemzetközi áremelésekre hivatkozva bejelentette, hogy 3 %-kal emeli a szolgáltatóknak átadott áram árát, ez a lakossági fogyasztók körében 1 Ft-os drágulást jelentett volna, de az energiahivatal ezt nem hagyta jóvá. Az áramszolgáltatók szerint rendkívül aggályos a helyzet, mert nekik kell a veszteségeket elszenvedniük.

Az év eleji szabálymódosítást követően a szállodák, a vendéglők és a kisüzemek jártak a legrosszabbul, nekik majdnem megduplázódott az áramszámlájuk, jövőre több százezer ma még védett kisvállalkozás kerülhet ebbe a helyzetbe.

EZT OLVASTAD MÁR?