Hol érdemes lakást venni? Sikerreceptek 2008-ra

Pénzcentrum
2007. december 14. 10:30

Az amerikai jelzáloghitel-válság a fejlett országok többségében, részben az ingatlanpiacok túlfűtöttsége és túlértékeltsége, részben pedig a helyi kereskedelmi bankok subprime hitelekkel kapcsolatos veszteségei és az e folytán szigorodó hitelpolitika miatt, az ingatlanárak növekedése lelassult.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar közmondással élve, "ember legyen a talpán", aki a mai viszonyok között külföldi ingatlan vásárlásába vágja a fejszéjét és egyedül próbál megoldást találni az alacsony kockázatú, de jelenleg alacsony hozammal is kecsegtető európai államok és a magas ország-kockázattal, de kiemelkedő növekedési rátával rendelkező feltörekvő országok közötti dilemmában.

A kérdésfelvetés jogosságát indokolja, hogy a nemzetközi cégek elemzői és vezető közgazdászai sem értenek egyet abban, hogy jelenleg hol és milyen ingatlanba érdemes nagyobb összeget befektetni.

Rob Randall, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Matrix-csoport elnöke a nyugat-európai országok és főként Nagy-Britannia ingatlanpiacának teljesítményében bízik. Véleménye szerint az elmúlt hónapok bizonytalansága és a jelzáloghitel-piaci nehézségek kedvező vásárlási lehetőséget teremtettek.

Az elemzők egy része makrogazdasági mutatókkal támasztja alá azon vélekedését, hogy a nyugat-európai ingatlanok továbbra is kielégítő hozamot garantálnak és hosszú távon a feltörekvő piacoknál biztosabb befektetésnek bizonyulnak majd.

Az elmúlt négy-öt évben a közép-kelet európai piacok magas hozammal kecsegtető, de a kisebb távolság és a közös kulturális vonások miatt az ázsiai országoknál alacsonyabb kockázatot jelentő befektetési lehetőséget biztosítottak. Randall szerint azonban mára ezek a piacok is megdrágultak, olyannyira hogy az általuk biztosított hozamprémium ( a külföldön és az otthon elérhető hozam különbsége) már nem éri meg a felvállalt kockázatot.

A szakember az amerikai ingatlanokban is fantáziát lát, melyeket az általános ingatlanpiaci visszaesés tesz olcsóvá, és a dollár gyengélkedése változtat valóban sikert ígérő befektetési lehetőséggé.

Chris Allen, a HSBC ingatlanalapokért felelős vezetője nem osztja Randall lelkesedését a hagyományos piacokkal kapcsolatban, sőt több globális tanulmány következtetéseinek alapos áttanulmányozása után úgy véli a nagyobb hozamot igénylők továbbra is a felzárkózó piacokat választják. Allen szerint a kulcsot az urbanizáció jelenti, vagyis a városiasodás azon természetes folyamata, amely nem spekulatív keresletet generál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A HSBC vezető szakembere így Kína és India mellett Koreában és Vietnámban is lehetőséget lát. Itt ugyanis a gazdasági növekedés és az életszínvonal egyidejű emelkedése most teremti azt a középosztályt, amely majd a városokba költözve keresletet generál az irodák, iskolák, lakóingatlanok és az infrastrukturális fejlesztések iránt.

Vietnam és Korea mellett továbbra is jó megoldást jelenthetnek a "Bric" országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína. Brazília Dél-Amerika egyik legjobb piacát jelenti jelenleg: esetében ugyanis a csökkenő jegybanki alapkamat és az ugyancsak mérséklődő inflációs a gazdaság konszolidációról tanúskodik.

Chris Allen azonban arra hívja fel a kisbefektetők figyelmét, hogy a fent felsorolt országok esetében semmiképpen ne vásároljanak egyedül, a helyi ismeretek hiánya ugyanis végzetes hibákhoz vezethet, legalábbis ami a befektetett pénzt illeti.

Az elemzők véleményének összeütközései is arra utalnak, hogy jelenleg az ingatlanpiaci befektetések esetében mindenképpen fokozott óvatossággal kell eljárni, mert csakis a piac beható ismerete és az adott ingatlanra lebontott információk beszerzése óvhatja meg a kisbefektetőket a nagy csalódásoktól.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07