Tudta, hogy miért van minden liftben tükör?

Pénzcentrum
2008. április 25. 09:45

Mi lenne velünk liftek nélkül? Elisha Otis találmánya nélkül tulajdonképpen felhőkarcolók sem létezhetnének, sőt a ma életben lévő előírások szerint négy emeletnél magasabb házak sem nagyon állnának. Otis korszakalkotó találmánya ma már olyannyira természetes, hogy a lakáskeresés egyik fő kritériuma a liftes ház. Amíg korábban hosszas lépcsőzések árán juthattunk volna fel több tízméteres házak legtetejére, addig ma teljesen természetesnek vesszük, hogy néhány perc alatt fenn vagyunk. Sőt, ha egy percnél többet kell várnunk a lift megérkezésére, vagy túl lassúnak találtatik a szerkezet, mi egyből kifogásoljuk, hogy miért ilyen csigalassú a felvonó - írja az Ingatlan.net.

Tudta-e, hogy:

egy lift maximum várakozási ideje: 60 másodperc?

Szakértőnk válaszol:

A liftekkel szemben elvárt szállítási kapacitást, illetve az ebből következő várakozási időket szabvány határozza meg. Ez lakóépületek esetében az épület komfortfokozatától függően legfeljebb 60 / 80 / 100 másodperc lehet. Ezek az értékek természetesen csak új berendezés esetén érvényesek, egy már 20 - 30 éve működő felvonóra nem vonatkoznak.

milyen gyors a világ leggyorsabb liftje?

Szakértőnk válaszol:

A világ jelenleg legmagasabb épülete Tajvan fővárosában, Tajpejben található: a Taipei 101 névre hallgató felhőkarcoló 101 emeletes, 508 méter magas. A Guiness Rekordok Könyve szerint itt található a leggyorsabb lift is. A hatalmas épületben 61 felvonó üzemel, ezek közül kettő olyan van, amely a 89. emeleti kilátórészt szolgálja ki. A mérések szerint e kettő a jelenleg leggyorsabb lift a világon, csúcssebességük eléri a percenkénti 1008 métert, azaz az óránkénti 60,48 kilométert. Lefelé a lift maximális sebessége 610 méter/perc, azaz 36,6 kilométer/óra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 508 méter magas Taipei 101 tetejére feljutni tehát fél percig, onnan lejutni pedig csaknem egy percig tart. A felvonók rendelkeznek nyomásszabályozó rendszerrel, amelynek köszönhetően a liftezők füle nem dugul be.

Tovább a teljes cikkre...

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?