Tudta, hogy miért van minden liftben tükör?

Pénzcentrum
2008. április 25. 09:45

Mi lenne velünk liftek nélkül? Elisha Otis találmánya nélkül tulajdonképpen felhőkarcolók sem létezhetnének, sőt a ma életben lévő előírások szerint négy emeletnél magasabb házak sem nagyon állnának. Otis korszakalkotó találmánya ma már olyannyira természetes, hogy a lakáskeresés egyik fő kritériuma a liftes ház. Amíg korábban hosszas lépcsőzések árán juthattunk volna fel több tízméteres házak legtetejére, addig ma teljesen természetesnek vesszük, hogy néhány perc alatt fenn vagyunk. Sőt, ha egy percnél többet kell várnunk a lift megérkezésére, vagy túl lassúnak találtatik a szerkezet, mi egyből kifogásoljuk, hogy miért ilyen csigalassú a felvonó - írja az Ingatlan.net.

Tudta-e, hogy:

egy lift maximum várakozási ideje: 60 másodperc?

Szakértőnk válaszol:

A liftekkel szemben elvárt szállítási kapacitást, illetve az ebből következő várakozási időket szabvány határozza meg. Ez lakóépületek esetében az épület komfortfokozatától függően legfeljebb 60 / 80 / 100 másodperc lehet. Ezek az értékek természetesen csak új berendezés esetén érvényesek, egy már 20 - 30 éve működő felvonóra nem vonatkoznak.

milyen gyors a világ leggyorsabb liftje?

Szakértőnk válaszol:

A világ jelenleg legmagasabb épülete Tajvan fővárosában, Tajpejben található: a Taipei 101 névre hallgató felhőkarcoló 101 emeletes, 508 méter magas. A Guiness Rekordok Könyve szerint itt található a leggyorsabb lift is. A hatalmas épületben 61 felvonó üzemel, ezek közül kettő olyan van, amely a 89. emeleti kilátórészt szolgálja ki. A mérések szerint e kettő a jelenleg leggyorsabb lift a világon, csúcssebességük eléri a percenkénti 1008 métert, azaz az óránkénti 60,48 kilométert. Lefelé a lift maximális sebessége 610 méter/perc, azaz 36,6 kilométer/óra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 508 méter magas Taipei 101 tetejére feljutni tehát fél percig, onnan lejutni pedig csaknem egy percig tart. A felvonók rendelkeznek nyomásszabályozó rendszerrel, amelynek köszönhetően a liftezők füle nem dugul be.

Tovább a teljes cikkre...

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem