21 °C Budapest

30 éve nem láttunk ilyet: zuhanórepülésben a brit ingatlanárak

Pénzcentrum
2008. április 15. 10:05

A neves brit Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) immáron három évtizede méri az ingatlanár-változásokat évről-évre, de ilyen mértékű visszaesést még nem tapasztaltak, a jelzálogpiacon kialakult helyzet komoly hatással volt a lakáspiacra is, derült ki a napokban közzétett jelentésükből.

A kormányzatot is bírálat érte, mert a jelentés adataival ellentétben szerintük a brit gazdaság ellenáll a nemzetközi hanyatlásnak. Akadtak ingatlanügynökségek, ahol a lakásárak emelkedéséről számoltak be, de így is az 1978-tól mért legmélyebb pontra csökkentek az árak a felmérés szerint. A múlt hónapban készített lakáspiaci felmérés szerint a megkérdezettek 78,5 %-a számolt be áresésről. A szakadék tovább mélyült a pozitív és a negatív válaszadók között, a februári számok könnyedén túlszárnyalták az 1990-es gazdasági pangás idején mért 64,5 %-os adatot.

Nottingham-i utcakép (Forrás: www.guardian.co.uk)

A felmérés közzététele után tovább nőtt a kormány és a bankszektor közötti elégedetlenség, válaszlépésként a miniszterelnök összehívta a legnagyobb brit bankok vezetőit egy találkozóra. A miniszterek még mindig hisznek abban, hogy a helyzet helyrehozható, ugyanakkor attól tartanak, hogy a bankok kihasználják a nemzetközi pénzügyi zavart. A találkozót baráti hangvételűre tervezik annak ellenére, hogy a kormány és a bankok közötti viszony az elmúlt hetekben eléggé feszült volt.

A lakásügyi miniszter a tanácsadóival karöltve nyomást gyakorol a hitelintézetekre, hogy módosítsák az új ügyfelek számára elérhető hitelkonstrukciók feltételeit. Jelezték a hitelezőknek, hogy kötelezően alkalmazzanak egy olyan új szabályozást, ami nem engedi, hogy az ügyfelek tovább nyújtózkodjanak, mint ameddig a takaró ér.

A kormányfő ismeri a jelenlegi gazdasági nehézségeket, tudja, hogy az elmúlt tíz év legnehezebb kormányzati ciklusába lépett. Az ellenzék is támadja a kormányzatot többek között a gyermektelen házaspárokra kivetett többlet-adóterhek miatt. A következő időszak nagy feladatokat tartogat a kormány számára, a miniszterelnök elmondta, hogy megérti a lakosság aggodalmát, minden fáradozásával azon van, hogy a gazdasági helyzetet stabilizálja és a programokat továbbvigye.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem