24 °C Budapest

Összeroppanás: 4000 brit ingatlaniroda csőd-közelben

Pénzcentrum
2008. április 14. 15:00

A brit bankok kijelentették, hogy az alapkamat csökkentésével arányosan módosítják hitelkamatokat, ezzel megpróbálják talpra állítani a lakáspiacot. Tájékoztatták az építőipari cégeket is, hogy a kamatelőny széles körben és hosszabb távon biztonságosabbá teheti a hitelfelvételt. A változásokat kétségek közt szemlélik a piaci résztvevők, főleg az után, hogy az ország harmadik legnagyobb ingatlanhálózata csődbe ment a közel egy éven át tartó visszaesés következtében.

A kamatvágás megbízhatóbbá teheti a bankokat, újra beindulhat a hitelezés. A britek szerint a világszerte érzékelhető hitelválságot követően a hitelezőknek nem maradt elég pénze a finanszírozásra, szakértők szerint viszont talpra állhat a hitelpiac.

A nehézségekkel küszködő lakástulajdonosok is javulást, csökkenő kamatterhet és alacsonyabb törlesztőrészleteket remélnek. A brit miniszterelnök találkozik a bankok vezetőivel és közösen vitatják meg a kilábalás esélyeit és lehetőségeit. Mindkét fél úgy véli, hogy kamatvágás nélkül rövidesen összeomláshoz vezetne a helyzet, annál is inkább, mert a piacon működő 12 ezer ingatlanügynökség harmada csőd-közeli helyzetbe került az elmúlt év eseményeinek következtében.

Kimutatások szerint a hálózatokon keresztül történt értékesítések száma 30-50 %-kal csökkent egy év alatt. Van olyan ügynökség, aki 10 irodájából 9-et már bezárt, az alkalmazottakat pedig elbocsátották. A brit ingatlanszövetség adatai szerint az ügynökök által regisztrált lakások és érdeklődők száma egyaránt csökkent. Az egy ügynökre eső lakásszám 83-ról 74-re csökkent egy hónap alatt. Ezek után mindenki egyetért abban, hogy a kamatok csökkentése lehet az egyik mentőöv a piaci szereplők számára.

A legnagyobb pénzügyi elemző cégek is hasonlóképpen értékelték a döntést, kifejtették, hogy akkor lesz pozitív hatással a piac egészére, ha a bankok nem nyelik le a kamatkülönbözetet. A bankoknak is közösen kell lépni, így újra megerősödhet az emberek bankokba vetett bizalma. Az IMF és a Világbank is változások mellett tette le a voksát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A krízis számokban:

  • 45 000 közvetlenül érintett állás
  • 20 000 megszűnt munkahely London pénzügyi központjában
  • 150 fonttal magasabb átlagos havi hitelköltségek
  • 3 millió háztartásban emelkedő havi törlesztőrészletek
  • 1 milliárd dolláros többletköltség (IMF-becslés)

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem